VIRŠELIS

 

J. RESTOUT. ANANIJAS GRĄŽINA REGĖJIMĄ ŠV. PAULIUI


Parašas po iliustracija

Šis paveikslas primena dviejų stebuklų - Sauliaus apakinimo ir regėjimo sugrąžinimo - istorijas. Saulius grasino surasiąs ir išžudysiąs visus Jėzaus sekėjus. Iš aukščiausiojo Jeruzalės šventyklos kunigo jis gavo įgaliojimus suimti visus Jėzaus sekėjus Damaske. Sauliui priartėjus prie Damasko, akinanti šviesa, ryškesnė už saulę, suspindo aplink ir pasigirdo balsas: "Sauliau, Sauliau, kodėl mane persekioji?" Saulius kurį laiką negalėjo ištarti nė žodžio. Jo kelionės draugai nematė šviesos, bet girdėjo balsą. "Kas tu esi, Viešpatie? - sušnibždėjo Saulius." Aš esu Jėzus, - pasigirdo atsakymas. - Tas, kurį tu persekioji. Stokis ir eik į miestą. Ten tau pasakys, ką turi daryti." 

Vyrai stebėjo Saulių stojantis, verkiant, purtant galvą. Galinga šviesa buvo apakinusi Saulių. Susirūpinę vyrai palydėjo jį iki pat Damasko. Tris dienas ir tris naktis Saulius nieko nematė, nieko negirdėjo ir nieko nevalgė. Paskendęs tamsoje, vienas sėdėjo savo kambaryje. Trečią dieną po šio įvykio Jėzaus mokinys Ananijas, gyvenantis Damaske, patyrė apreiškimą. Jėzus jam liepė nueiti į Tiesiojoje gatvėje esančius Judo namus ir grąžinti Sauliui regėjimą. 

Taigi Ananijas paliko savo namus, nuėjo Damasko gatvėmis iki namo, kur buvo apsistojęs Saulius. Ten pamatė Jėzaus mokinių kankintoją."Sauliau, - tarė Ananijas, - Viešpats Jėzus, kuris tau apsireiškė kelyje, atsiuntė mane, kad tu vėl regėtum ir būtum kupinas Šventosios Dvasios." 

Tamsuma nuslinko nuo Sauliaus akių, lyg žvynai būtų nukritę, ir Saulius vėl praregėjo! 

Tą naktį Ananijas pakrikštijo Saulių ir jis tapo Jėzaus tarnu. Tarnu žmogaus, kurio dėka vėl atgavo regėjimą. Šis netikėtas susitikimas visiškai pakeitė Sauliaus gyvenimą. 

Jei daugelis dailininkų mėgo tapyti Sauliaus apakinimo sceną, tai regėjimo grąžinimą vaizdavo vos keletas dailininkų. Tokia graži išimtis buvo prancūzų dailininkas Jean Restout (1692-1768). Klasikinio stiliaus su kolonomis ir arkomis patalpoje dailininkas pavaizdavo dvi moteris ir penkis vyrus - stebuklingo regėjimo sugrąžinimo liudininkus. Paveikslo centre - ant vieno kelio atsiklaupęs ir rankas lyg maldai sudėjęs apakintas buvęs nuožmus krikščionių persekiotojas, dabar - nuolankus, laukiantis stebuklo neregys. Nuslinkęs nuo pečių kilmingumą pabrėžiantis raudonas apsiaustas, ant grindų guli auksu puoštas skydas, šalmas, dalis šarvų ir ietis. Rudu apsiaustu apsirengęs Ananijas laiko ištiesęs rankas virš nelaimėlio galvos ir meldžiasi, prašydamas Dievą grąžinti nusidėjėliui regėjimą. Virš Ananijo lyg saulė švyti Dievo malonė ir jėga, kuri padės grąžinti regėjimą. Nustebę ir susijaudinę žmonės stebi šią sceną ir laukia stebuklo. Jauna ilgaplaukė basakojė moteris pasiruošusi su ąsočiu vandens nuplauti nuodėmingą kūną, o senas žilabarzdis vyriškis rankoje laiko rusvus vienuolio rūbus. Prabangūs šarvai ir ginklai klūpančiam žmogui jau nebus reikalingi - jis taps uoliu Kristaus pasekėju. Kristaus mokymo skleidėju, o, gavęs naują Pauliaus vardą, taps šventuoju ir vienu iš svarbiausių apaštalų. 

Šis vidutinio formato (90x80 cm) paveikslas, nutapytas aliejumi ant drobės, yra saugomas Paryžiaus Luvro muziejuje. 

Vytautas GUDONIS  

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]