TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

DAR KARTĄ APIE OBUOLIUS


Anglai sako: "Per dieną vienas obuolys - ir daktarus gali pamiršti." Tyrimai rodo, kad stiprūs antioksidantai, kurių gausu obuoliuose, šalina kenksmingas medžiagas, neleidžia susidaryti pūliniams. 

Jeigu per dieną suvalgysite po obuolį, sustabdysite smegenų ląstelių nykimą ir Alzheimerio ligą. Anot Amerikos mokslininkų, stiprūs antioksidantai, kurių yra obuoliuose, neleidžia pažeisti ląstelių. Daugiausia šios naudingos medžiagos yra obuolių žievelėje. 

Obuoliai - mineralų ir mikroelementų sandėlis. Juose yra geležies, magnio, fosforo, kalcio, kalio, seleno, jodo ir dar dvi dešimtys organizmui naudingų elementų. 

Dėl organinių rūgščių - obuolių, citrinų, boro ir salicilio - obuoliai stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą, taigi reikėtų jų valgyti 20 min. prieš valgį. 

Daugiausia obuoliuose vitamino C, mažiau - E, A, B grupės vitaminų. Gausiausia jų žievėje ir ploname sluoksnyje po žieve. Todėl rekomenduojame obuolius kruopščiai nuplauti, o ne lupti. 

Žali, kepti, virti įvairių rūšių obuoliai skatina skirtis šlapimą, saugo nuo tinimo, inkstų bei tulžies pūslės akmenligės. Keptuose obuoliuose išsiskyrusios sultys padeda numalšinti podagros sukeltus skausmus. Obuolių nuovirai rekomenduojami sergant inkstų akmenlige. 

Obuoliai turi nemažai ląstelienos. Ir kepti, ir žali, jie skatina žarnyno peristaltiką ir saugo nuo vidurių užkietėjimo. Kepti obuoliai gerai valo organizmą. Ir ne tik todėl, kad juose gausu pektino. Dėl didelės temperatūros obuoliuose esantys angliavandenių junginiai naikina kenksmingas medžiagas, taigi neleidžia joms įsisiurbti į žarnyną, iš ten - patekti į kraują. Beje, iš visų keptų daržovių ir vaisių šiomis savybėmis pasižymi tik obuoliai ir morkos. 

Nesaldūs obuoliai ypač naudingi sergantiems cukriniu diabetu. 

Obuoliai padeda mažinti cholesterolį. Dietologai pastebėjo, kad dvi savaites laikantis obuolių dietos cholesterolio kraujyje sumažėja net 30 procentų. Cholesterolio trūkumas pavojingas kaip ir jo perteklius. Obuoliai čia itin rekomenduotini norint pasiekti pusiausvyros. Yra duomenų, kad šiam tikslui pasiekti užtenka per dieną suvalgyti du obuolius. 

Peršalus ir užkimus, rekomenduojama gerti šiltą džiovintų obels lapų antpilą (1:10) po 100 g (maždaug pusė stiklinės) kas 2 valandas. Jis skatina prakaitavimą, malšina kosulį, mažina balso stygų paburkimą. Obuolių žievelių arbata taip pat sušvelnina kosulį, ramina nervus, apsaugo nuo užkimimo, skatina šlapimo išsiskyrimą, gydo nutukimą, reumatą, kepenų ir inkstų ligas. 1 valgomasis šaukštas džiovintų obuolių žievelių užpilamas 1 stikline verdančio vandens ir truputį palaukiama. Rekomenduojama gerti po 0,5 stiklinės 5-6 kartus per dieną. 

Natūralios medicinos specialistai pataria obuoliais pakeisti dantų šepetėlį. Pakanka suvalgyti vieną obuolį, kai skrandis tuščias, ir dantų emalis apsivalys, pagerės dantenų kraujotaka. Pavalgius taip pat visiškai nebūtina griebtis dantų šepetėlio, jeigu po ranka yra šviežių obuolių. Šie vaisiai naikina mikrobus, galinčius sukelti kariesą. Be to, jie efektyviai padeda kovoti su kai kuriais virusais, pvz., sukeliančiais A tipo gripą. 

Kaukė iš tarkuoto obuolio, kiaušinio trynio ir arbatinio šaukštelio pieno - puiki priemonė kenčiantiems nuo šalčio, norintiems nuraminti paraudusį veidą. 

Sutarkuotais obuoliais galima gydyti odos uždegimus, nudegimus, nušalimus. 

Suskirdusią rankų odą galima suminkštinti, jei prieš tepant kremu oda gerai įtrinama obuolio gabaliuku ar tarkuotu obuoliu. 

Jeigu kamuoja galvos skausmai ar migrena, pabandykite pauostyti šviežią žalią obuolį. Neseniai Amerikoje atlikto tyrimo duomenimis, trečdalis žmonių, kamuojamų migrenos, išbandė šį "nuskausminimo" būdą ir pajuto, kad galvos skausmas gerokai sumažėjo. 

 

Skaniausias pasaulyje obuolių pyragas 

Tešla: 270 g miltų, 200 g sviesto (tiesiai iš šaldytuvo), 200 g riebios varškės, 2 šaukštai cukraus.  

Įdaras: 1,5 kg kietų rūgščių obuolių (labai tinka antaniniai), vieno apelsino sultys ir sutarkuota žievelė, 50 g cukraus, truputis cinamono, 25 g sviesto, sauja razinų, 1 šaukštas kukurūzų miltų, sumaišytų su 2 šaukštais vandens, pasidaryti tyrei. 

Baigiant: 1 kiaušinio trynys, 2 šaukštai cukraus pudros. 

Į dubenį supilame miltus, cukrų, nedideliais gabaliukais sukapotą sviestą ir varškę. Iš pradžių viską pakapojame peiliu, paskui pirštais sutriname į trupinius. Įpilame 1 šaukštą šalto vandens. Minkome, kol tešla sulimpa, tampa vientisa. Suvyniojame į polietileninį maišelį, 30 min. laikome šaldytuve. 

Nulupame obuolius (nebūtinai), išpjauname sėklas ir supjaustome skiltelėmis. Sudedame į keptuvę su apelsino sultimis ir žievele, cukrumi, cinamonu, sviestu ir razinomis. Įpilame 3 šaukštus vandens ir patroškiname 15 minučių, kol obuoliai suminkštėja. Įmaišome kukurūzų tyrelės, padidiname ugnį ir maišome, kol masė sutirštėja. Leidžiame obuoliams atšalti. 

Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Pusę tešlos iškočiojame ir įdedame į vidutinę kepimo formą (23 cm skersmens), gerai įspaudžiame tešlą. Keliose vietose šakute subadome dugną ir sudedame atšalusį obuolių įdarą. 

Iškočiojame likusią tešlą. Atsargiai uždedame ją ant formoje esančio pyrago ir suspaudžiame kraštelius. Aptepame kiaušiniu. Kepame įkaitusioje orkaitėje 35 minutes. Atvėsusį pyragą pabarstome cukraus pudra.  

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]