NEREGIŲ LABUI

Rasa JANUŠEVIČIENĖ
Daiva ŽIEMELIENĖ

PO NAUJU STOGU


Prie naujųjų patalpų LAB direktorė R.Januševičienė (antra iš kairės) ir LAB Klaipėdos filialo darbuotojos (iš kairės): J.Biriukova, Z.Miltenienė, D.ŽiemelienėLietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) Klaipėdos filialas, ilgus metus dirbęs Klaipėdoje, Šviesos g. 4, šiemet persikraustė į visai greta esantį UAB "Regseda" administracinį pastatą (Šviesos g. 3). Spalio 22 dieną įvyko iškilmingas filialo naujųjų patalpų atidarymas. Tai jau ketvirtasis LAB filialas, kuriame atliktas remontas, ir trečiasis, perkeltas į kitas patalpas, - po Šiaulių ir Ukmergės filialų. Remonto tebelaukia bibliotekos Panevėžio filialas. 

LAB Klaipėdos filialo paslaugomis naudojasi 428 skaitytojai, iš jų - 373 aklieji. Filialas aptarnauja 266 vartotojus paslaugų punktuose, esančiuose prie LASS rajonų filialų. Šiam bibliotekos padaliniui vadovauja Daiva Žiemelienė, iš viso jame dirba 4 darbuotojai. 

Šis, labiausiai nuo bibliotekos centro Vilniuje nutolęs filialas, kaip nė vienas kitas daug kartų keitė savo "dislokaciją". Pradėjęs veikti Švėkšnos miestelyje, vėliau buvo perkeltas į Klaipėdą, kur irgi ne kartą keitėsi adresai, kol ilgokam veiklos laikotarpiui buvo apsistota atskirame, šviesios atminties Juozo Marcinkaus iniciatyva specialiai bibliotekai statytame vienaaukščiame pastate Šviesos g. 4. Laikas kenkia statiniams - filialo buveinė pamažu gvero, kiuro stogas, sienose atsirado nemažų įtrūkimų, drėgmės dėmių. Pastatui būtinai reikėjo remonto. Tačiau pastato savininkai - LASS - pasiūlė bibliotekai neinvestuoti į tuometinio pastato remontą, o perkelti filialą į kitas patalpas. Sunku buvo vien susitaikyti su mintimi, kad reikės atsisveikinti su tokia įprasta ir miela buveine. Pradžioje LASS siūlomos patalpos bibliotekos reikmėms netiko: trečiame patalpų be lifto aukšte - netinkamas bibliotekai patalpų suplanavimas, sutrikusios regos skaitytojams sunku būtų orientuotis, o vyresnio amžiaus ir kitą negalią turintiems - netgi ir užkopti į trečiąjį aukštą. Tačiau pasiektas kompromisas nudžiugino - LASS skyrė filialui patalpas, esančias įmonės administracinio pastato pirmajame aukšte, su atskiru įėjimu, kurį nuo buvusių patalpų įėjimo teskiria apie 50 metrų. Taigi, išsprendus patalpų problemą, buvo imtasi remonto darbų. Lietuvos aklųjų bibliotekos skelbtą konkursą laimėjo UAB "Klaibuta", užsimojusi 275 kvadratinių metrų ploto patalpose sukurti filialo aplinką: abonementą, skaityklą, fojė, kabinetą, pagalbines patalpas. Vykstant rekonstrukcijos ir remonto darbams, filialas veikė senosiose patalpose. Filialo darbuotojai rengėsi perkelti fondų, baldų ir kitokį inventorių. Vyko didžiuliai fondų "švarinimo" darbai - perkėlimas buvo puiki proga reikliai peržiūrėti fondus ir atsisakyti pasenusio turinio, nusidėvėjusių, netinkamų naudoti spaudinių bei garsinių leidinių. Rugsėjo mėnesį filialo darbuotojai ėmė nešti knygas į naująsias patalpas. Tik dvi pačias sunkiausias savaites filialas neaptarnavo skaitytojų! Tačiau skaitytojai buvo įspėti apie kraustymąsi ir jiems buvo pasiūlyta tam laikotarpiui pasiimti daugiau knygų. Per visą patalpų remonto ir kraustymosi laiką Klaipėdos filialo ir paslaugų punktų skaitytojai buvo aprūpinami literatūra ir informacija. 

Pirmuosius skaitytojus naujose patalpose aptarnauja vyresn. bibliotekininkė Z.MiltenienėSpalio 22 dieną nuo pat ryto į LAB pajūrio filialą, šventiškai pasipuošusį geltonais rudeniniais lapais (filialo spalvos - labai tinkamos pajūriui: mėlyna ir geltona) ėmė gužėti svečiai. Suvažiavo LAB centro Vilniuje ir filialų vadovai, buvusi ilgametė LAB direktorė Jadvyga Kuolienė, buvusios Klaipėdos filialo darbuotojos. Labai gaila, kad dėl sveikatos problemų šventėje negalėjo dalyvauti buvusi ilgametė Klaipėdos filialo vedėja Monika Biriukova. Atvyko LASS pirmininkas Osvaldas Petrauskas, pavaduotojas Stanislovas Plauška, vyresnioji specialistė Danutė Cidzikienė, LASS Klaipėdos ir Telšių regionų centro direktorė Nijolė Klepikienė, regiono LASS filialų vadovai. Apsilankė ir pastato šeimininkai - UAB "Regseda" direktorius Česlovas Vasiliauskis ir pavaduotojas Mečislovas Šmaižys, taip pat ir nemažas skaitytojų būrys. Filialas svečius pasitiko nuotraukų parodėle, atspindinčia filialo veiklos istoriją ir kraustymosi vargus, dailininkės Romos Romėnės paveikslų ekspozicija ir paroda, skirta Tarptautinei baltosios lazdelės dienai. Didžiausią svečių smalsumą kėlė pačios patalpos, nauji baldai, interjeras. Daugeliui buvo įdomu apsilankyti ir buvusiose patalpose, palyginti "nuo - iki".  

Po iškilmingos mėlyno kaspino perkirpimo ceremonijos susirinkusieji buvo sukviesti į skaityklą. Susėdę ant mėlynų kėdžių, svečiai išklausė Daivos Žiemelienės pranešimo. Sulaukta ir staigmenos - D. Žiemelienės pastangomis sukurtas filmukas, atspindintis visą Klaipėdos filialo klajūnišką istoriją ir persikraustymą į naująsias patalpas. Po Klaipėdos miesto smuiko virtuozo Juozo Staniulio pasirodymo sveikinimo žodžius tarė LASS pirmininkas O. Petrauskas, D. Cidzikienė, N. Klepikienė, LASS filialų vadovai, skaitytojai. Prisiminimais apie darbą LAB Klaipėdos filiale dalijosi buvusios darbuotojos S. Kiaunienė, A. Klinkova ir J. Urbonavičienė. Svečiams buvo įteikta suvenyrų - puodelių ir kalendorių su Klaipėdos filialo darbuotojų nuotraukomis. 

Bibliotekos ir LAB Klaipėdos filialų skaitytojų vardu nuoširdžiai dėkojame visiems, padėjusiems atnaujinti Klaipėdos filialą - spręsti patalpų, remonto, perkėlimo problemas.  

Tikimės, kad šventė ir naujosios patalpos paliko svečiams malonių įspūdžių, tad pakili nuotaika lydės Klaipėdos filialą ir tolesniame kasdieniniame darbe. Stengsimės, kad filialo paslaugomis būtų patenkinti aktyvieji jo skaitytojai.  

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]