LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE

Pranas ŽIOGAS

NEREGIŲ TALENTAI MOLĖTUOSE


Spalio 15-osios rytą į Molėtų rajono viešosios bibliotekos skaityklą nedrąsiais žingsniais rinkosi neregiai, silpnaregiai, juos lydintys asmenys, svečiai. Apie planuojamą renginį buvo informuota rajoniniame laikraštyje "Vilnis", todėl sulaukta ir būrelio miestelio gyventojų. Tarptautinės baltosios lazdelės dienai pažymėti LASS Molėtų rajono filialo taryba organizavo talentų ir gabumų konkursą tarp aklųjų ir silpnaregių. Buvo jaučiamas dalyvių jaudulys, nes konkursas individualus ir už draugo peties nepasislėpsi. Nors konkursui pasiruošti buvo pakankamai laiko, tačiau kai ateina tas lemtingas momentas, kai prieš auditoriją turi pademonstruoti, ką moki ir sugebi, nėra lengva net ir tiems, kurie ne kartą lipo į sceną vaidinti satyros ir humoro grupės "Molėtuvka" spektakliuose. 

Ligų, rūpesčių ir problemų mums nepašykšti gyvenimas, o džiaugsmą turime kurti patys. Molėtų rajono aklųjų ir silpnaregių organizacija yra negausi, tačiau tikrai gali pasigirti aktyviais, gabiais, trokštančiais save išreikšti, rasti savo vietą visuomenėje žmonėmis. Dauguma jų savo veikla, optimistiniu požiūriu į gyvenimą, ateitį ir valios stiprybe gali būti pavyzdys daugeliui sveikųjų.  

Po įžanginių sveikinimo žodžių prasidėjo konkursas, kuriame tikrai niekas nenuobodžiavo. Apie kiekvieną dalyvį buvo perskaitomas trumpas dosjė - nurodomi žmogaus pomėgiai, gabumai ir pasiekimai. Pirmasis susirinkusiai publikai kalbėjo Pranas Minkštimas - žmogus, nuo vaikystės "iki kaulų smegenų" pamėgęs techniką. Gali suremontuoti automobilį, sulipdyti krosnį, yra pats sukonstravęs tekinimo stakles, akėčias. Žinoma, scenoje jam neteko nei automobilio remontuoti, nei krosnies mūryti. Jis taip smagiai užgrojo armonika, kad daugeliui kojos pačios ėmė kilnotis, o kai ėmė pasakoti įdomias, nuotaikingas istorijas, nuo šypsenų ir juoko visiems susirinkusiems pasidarė jaukiau, šilčiau ir, sakyčiau, net šviesiau. Pranas dar pristatė savo iš vytelių pintus darbelius. 

Apie antrą konkurso dalyvę Oną Sakalauskienę galima būtų kalbėti be galo ir be krašto. Ši moteris visada atkakliai siekia užsibrėžto tikslo. O ir tie tikslai tokie, kad ne vienas visiškai sveikas žmogus gali tik pasvajoti. Ona viena puikiai atlieka visus ūkio darbus, tiek vyriškus, tiek moteriškus. Moka ir mėgsta jodinėti. Dėl tokio pomėgio savo kaimynų vadinama "amazone". Darbštumu lenktyniauja su savo bitutėmis ir dažnai jas lenkia. Yra ne kartą padėjusi savo likimo draugams ne tik patarimais, geru žodžiu, bet ir materialiai, nors ir pačiai tenka pinigėlius taupyti. Komisijai pristatė savo austą kilimą, margučių, dviejų rūšių ekologiško medaus ir iš vytelių pintų rankdarbių. 

Kitas dalyvis - Pranas Pliuška. LASS Molėtų rajono satyros ir humoro grupės "Molėtuvka" bei kaimiškos muzikos kapelos vadovas. Kuria eiles, muziką ir dainų tekstus, rašo humoristinių spektakliukų scenarijus, groja klavišiniais, moka kelias užsienio kalbas, sportuoja, sugeba dirbti kompiuteriu su akliesiems pritaikytu specialiu kalbos sintezatoriumi. Konkurse Pranas pagrojo ir padainavo kelias dainas, perskaitė savo kūrybos humoreską ir padeklamavo eilėraštį.  

Kai konkurso dalyvis Kazys Stankevičius išsitraukė savo pagamintą ir išrūkytą kumpį, ne vienam seilė ištryško. Vėliau ne vienas ragaudamas pripažino, kad tokių gaminių net ir geriausiose specializuotose mėsos parduotuvėse nerasi.  

Netrukus, kai savo mikliais moteriškais pirštais armoniką pravirkdė Genė Žigelienė, visiems tapo aišku, kad ir vėl nusėdėti vietoje bus sunku. Genė ne tik grojo, bet ir dainavo. Ir ne viena. Jai pagelbėjo balso skardumu nenusileidžianti jauniausioji dukrelė Rasa.  

Po skambių dainos posmų savo skanėstais nustebino Vanda Tumėnienė. Jos stebuklingosios salotos ir nepakartojamo skonio įdaryta žuvis privertė visus vyrus pavydėti tokios žmonelės vyrui Antanui. Vanda yra labai paslaugi, atidi ir jautri kitų žmonių nelaimėms, nesekmėms ir problemoms. Visada pasirengusi ištiesti pagalbos ranką, nors pačios gyvenime ligų ir sunkumų - nors vežimu vežk.  

Kai į sceną išėjo vyriausia konkurso dalyvė Vitalija Ražickienė, žiūrovai sujudo. Daugelis jau buvo girdėję apie šią nuostabią moterį. Nors ir sulaukusi garbingo amžiaus, Vitalija nestokoja energijos, sąmojo, kišenėje žodžio neieško. Kartą paklausta, kaip gyvuoja, kaip sveikata, atsakė:  

- Buvau numirusi, bet kaimynai atkasė, tai ir atvažiavau.  

Vitalija puikiai išmano Lietuvos istoriją. Nuotaikingų šios moters istorijų, pagražintų taip mielais ausiai archajiškais žodžiais, galima klausytis nuo ryto iki vakaro. Ji yra liaudies medicinos žinovė. Įvairiomis žolelėmis padeda palaikyti sveikatą, darbingumą ir žvalumą ne tik sau, bet ir daugeliui kitų, ją pažįstančių. Vitalija gieda Alantos bažnyčios chore, moka groti akordeonu, yra aistringa keliautoja. Vitalijos ilgas, pačios sueiliuotas pasakojimas privertė ne vieną ir nusišypsoti, ir susimąstyti, ir net ašarą nubraukti. 

Antanina Meilūnienė, dar viena energinga, nepaisanti sunkios negalios ir gyvenimo džiaugsmu trykštanti moteriškė, pristatė savo daug kantrybės ir kruopštumo pareikalavusį kabinamą darbelį iš specialiai paruoštų šiaudų. Šis unikalus, bet kokiai patalpai neabejotinai jaukumo galįs suteikti papuošalas visus sudomino ir sužavėjo, o Antanina mielai pasakojo, kaip tokią grožybę pagaminti.  

Užbaigti konkursą teko Elytei Turlienei. Ši nepaprastai smalsi ir aktyvi moteris labai domisi medicina ir yra sukaupusi daug naudingos informacijos. Turi masažuotojos kvalifikaciją, tačiau ketina tęsti mokslus.  

Visi pripažino, kad tokių ir panašių renginių, kuriuose žmonės yra ne pasyvūs žiūrovai, bet aktyvūs dalyviai, labai reikia mūsų organizacijos nariams. Konkursantai ne tik demonstravo savo sugebėjimus, tačiau ir patys vertino kitų pasirodymus. Visi dalyviai buvo apdovanoti rėmėjų A. Ivanausko ir V. Paškevičienės individualių įmonių atminimo dovanėlėmis.  

Šventės svečiai neslėpė savo susižavėjimo Molėtų rajono aklųjų ir silpnaregių aktyvumu, išradingumu, atvirumu, drąsa, humoro jausmu ir kitomis savybėmis, kurių jie patys pripažino neturintys. Tai ne pirmas kartas, kai sveikieji gali daug ko pasimokyti iš sunkią negalią turinčių žmonių.  

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]