TARPTAUTINEI BALTOSIOS LAZDELĖS DIENAI

Irena POŽĖLIENĖ

DOVANA DRAUGUI


Šiemet - Lietuvos aklųjų švietimui 80 metų. Šis svarbus faktas buvo viena iš svarbesnių jungiamųjų grandžių Švenčionėlių kultūros centro ir LASS Švenčionių rajono filialo pirmininkės Stasės Mažuolienės surengtame Baltosios lazdelės dienos minėjime. Čia dalyvavusiems mokiniams ir jų vadovams S. Mažuolienė įteikė lankstinukus, kur buvo surašyti visų Lietuvoje esančių aklųjų organizacijų ir švietimo įstaigų adresai, patarimai, kaip padėti neregiui draugui, vėliavėlių bei brailio rašto abėcėlę (prie kiekvieno akliesiems skirto rašmens buvo išspausdinti ir regintiesiems skirti rašmenys), bei atvirukų su brailio raštu užrašytais palinkėjimais. Pirmininkė papasakojo, pamokė visus, kaip reikia skaityti ir rašyti brailio raštu, kad vaikai vėliau susirinkę su vadovais užrašytų akliesiems ir silpnai matantiems savo nuoširdžius linkėjimus, kurie kartu su jų išlankstytais origamio darbeliais iškeliaus kaip dovanos į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrą. 

Įdomiai ir išmoningai Baltosios lazdelės diena Švenčionėliuose minima jau penktus metus iš eilės. Kultūros centro meno vadovė Vida Vilutienė džiaugėsi, kad į šį renginį aktyviai įsijungia miestelio moksleiviai ir jų mokytojai, kad kaskart vis sugalvojamas koks nors originalus pasirodymas. 

Šiemet čia dalyvavo dvi gimnazistų grupės - biologijos mokytojos Marytės Žarnauskienės vadovaujama komanda ir Gyčio Šalnos ateitininkai, Švenčionėlių pagrindinės mokyklos ateitininkai (vadovė Rita Jusienė), Švenčionėlių pagrindinės mokyklos pradinukai su mokytoja Jūrate Čepuliene, meno mokyklos dailės skyriaus mokiniai su mokytoju Audroniumi Vilučiu, kurie dailino pernykštės akcijos metu kurtą kompoziciją "Visatos akis". Kaip visada labai gausiai dalyvavo ir globos namų ugdytiniai (vadovė Lina Rodevičienė). O muzikinius numerius rengti padėjo mokytoja Daiva Černiauskienė. Visos komandos parengė ir dar vieną dovaną draugui - po teatralizuotą veiksmą pačių pasirinkta sveikos gyvensenos tema: rengė sveikatos laidą, šoko, dainavo, vaidino ir prilankstė puikių origamio suvenyrų. O kad visi susirinkusieji galėtų pasimokyti lankstymo meno, kiekvienos grupės atstovai pasidalijo savo patirtimi, parodė, kaip reikia daryti vienokį ar kitokį darbelį, papasakojo, ką jie simbolizuoja. 

Labai šilta ir jautri buvo Švenčionėlių gimnazistų meninė literatūrinė kompozicija, kurią sukūrė Viktorija Pukėnaitė. Jai talkino Živilė Janutytė, Agnė Bagdonaitė, Sandra Finožonok, Edita Raguckaitė ir Karolina Vinciūnaitė. 

Gerą valandą prie Švenčionėlių kultūros centro skardeno linksmas vaikų juokas, dainos, žvitriai sukosi šokėjai. Nuostabus saulėtas ir šiltas oras, ryškiaspalviais lapais žaižaruojantis peizažas, visus suvienijusi gera nuotaika lydėjo visą šventę. Be to, visi dalyviai buvo vaišinami karšta arbata bei sausainiais, mielai žvalgėsi po pievelėje prie kultūros centro eksponuojamą mūsų rajono gyventojo Algio Treinio karikatūrų ir linksmų piešinių parodą. 

 

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]