17 06 19  Kelionė pas molio meistrą

Birželio 15 dieną grupė vilniečių neregių lankėsi silpnaregio keramiko tautodailininko Gintaro Kniežos sodyboje Varėnos rajone.

Sodybos šeimininkas svečius supažindino su savo amatu - senovinių plytų, čerpių iš molio gamyba, pristatė ir paaiškino pačią gamybos iš molio technologiją, aprodė instrumentus bei prietaisus. Daugelis jų - senoviniai, naudoti prieš 100, 200 ar 300 metų. Norintys galėjo pakilnoti senovines plytas, kokias meistrai naudodavo Lietuvoje prieš 500-600 metų, pakilnoti ir apžiūrėti įvairiausiais ornamentais išpuoštą koklį. Tokie ar labai panašūs kokliai buvo naudojami restauruojant LDK Valdovų rūmus. Dalį jų savo rankomis nulipdė ir G. Knieža. Sodybos šeimininkas svečiams suteikė retą progą pajusti ne tik molio, iš kurio daromos plytos, drėgmę, kitas fizines savybes, bet ir krosnies, kurioje išdžiovintos plytos yra degamos, kaitrą, ugnies kvapą, pastovėti prie atviros jos pakuros.

G. Knieža yra vienas įdomiausių keramikų Lietuvoje, dirbantis pagal senovines plytų gamybos technologijas. Visos jo plytos čerpės ar kiti molio dirbiniai gaminami rankomis, pagal senąsias Lietuvos molio meistrų technologijas.