17 02 07  Parodoje "Kauno modernizmas. Brailis"

Sausio 24 dieną LASS Kauno miesto filialo nariai dalyvavo atidarant Prano Griušio tapybos parodą "Kauno modernizmas. Brailis". Paroda veikė Vytauto Didžiojo universiteto menų galerijoje "101".

Aklieji ir silpnaregiai apžiūrėjo modernistinę miesto architektūrą pristatančius dailininko darbus, kuriuose autorius įdomiai derina paveikslo turinį, jo meninę idėją ir brailio raštą. Paveikslo pavadinimas ir aprašymas brailio raštu yra ant paties paveikslo ir priklauso jo meninei visumai.

Parodos atidarymo metu autorius kalbėjo: "Šie tapybos darbai - tai ne tik mechaniškas brailio rašto atkartojimas tapybos priemonėmis, bet ir - naktinio Kauno šviesos, pravažiuojančių automobilių atšvaitai, fotoaparato blykstės, Photoshop programos, skaitmeninės spaudos indėlis ir, galų gale, aliejinio dažo bei dailininko rankos prisilietimas".

Kaip žinome, meninius kūrinius rankomis liesti draudžiama, tačiau šioje parodoje tai daryti buvo būtina. Mokantys brailio raštą, liesdami kiekvieną paveikslą, galėjo susipažinti su Kauno modernizmo paveldo istorija, o matantys - įvertinti tapytojo meninę interpretaciją.

LASS Kauno miesto filialo nariai dėkoja dailininkui Pranui Griušiui už pakvietimą dalyvauti parodos atidaryme, už malonų bendravimą ir galimybę susipažinti su eksperimentiniais tapybos darbais.