15 12 11  Pakeliui į parollimpines žaidynes

Gruodžio 3-6 dieną Lenkijoje vyko atvirasis aklųjų ir silpnaregių plaukimo čempionatas.

Atvirajame čempionate gali dalyvauti ir paprastai dalyvauja ne tik tos šalies, kurioje jis vyksta, sportininkai. Lenkijos atvirajame plaukimo čempionate dalyvavo ir Lietuvos plaukikai. Mūsų sportininkams tai buvo viena paskutiniųjų galimybių įvykdyti Rio de Ženeiro parolimpinių žaidynių reikalavimus (normatyvus). Šiuos reikalavimus įvykdyti siekė trys geriausi Lietuvos plaukikai: Etgaras Matakas, Mindaugas Dvylaitis ir Gluosnė Norkutė.

Įspūdingiausi ir daugeliui gal net netikėti buvo jaunojo plaukiko E. Matako startai. Šiose varžybose jis įvykdė net tris parolimpinių žaidynių maksimalius - a normatyvus, 50, 100 ir 400 m laisvu stiliumi rungtyse. Kiek prasčiau pasisekė G. Norkutei ir M. Dvylaičiui. G. Norkutė įvykdė vieną b normatyvą (100 m (peteliške) ir pasiekė penkis Lietuvos silpnaregių moterų rekordus. M. Dvylaičiui nė vieno a normatyvo įvykdyti nepavyko. Anksčiau vykusiose varžybose jis yra įvykdęs 4 b parolimpinių žaidynių normatyvus.

Nors Lenkijoje vykęs čempionatas Lietuvos plaukikams buvo viena iš paskutinių galimybių užsitikrinti kelialapius į parolimpines žaidynes, durys kol kas į jas lieka atviros. Parolimpinės delegacijos sudėtis dar nėra patvirtinta. Kaip sakė Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Vytautas Kvietkauskas, galutinai ši sudėtis turėtų paaiškėti ateinančių metų kovo mėn.