15 06 30  Europos čempionato belaukiant

Liepos 8 - 11 dienomis Kaune vyks IBSA (Tarptautinė aklųjų sporto federacija angl.) Europos golbolo čepmionatas.

Kaune viena stipriausių golbolo komandų pasaulyje - Lietuvos vyrų golbolo rinktinė - sieks apginti Europos golbolo čempionės titulą. Lietuvos golbolo rinktinė tris kartus yra tapusi Europos ir du kartus pasaulio čempione bei du kartus parolimpinių žaidynių (Sidnėjuje ir Pekine) vicečempione. Kaune lietuviai sieks ketvirtą kartą tapti senojo žemyno nugalėtojais ir antrą kartą iš eilės šį titulą išlaikyti savo rankose. Čempionatas sulauks apie 280 dalyvių iš 14 Europos šalių, kartu atvyks ir palaikymo komandos. Iš viso bus sužaistos 66 rungtynės. Lietuvos vyrų rinktinė varžysis su Ispanijos, Turkijos, Vokietijos, Čekijos, Suomijos, Belgijos, Slovėnijos, Švedijos ir Ukrainos komandomis. Čempionato metu vyks komandų atranka į Rio de Žaneiro Parolimpines žaidynes.

"Aštuonerius metus teikėme paraiškas organizuoti tokio aukšto lygio sporto renginį, ir tik šiemet gavome šią teisę", - per čempionatui skirtą spaudos konferenciją sakė Lietuvos aklųjų sporto federacijos (LASF) prezidentas Linas Balsys.

Birželio 25 dieną Kaune, Laisvės alėjoje, įkurta IBSA Europos golbolo čempionato paunksmė, o pati Laisvės alėja pasipuošė Europos šalių vėliavų spalvų mezginiais ir nėriniais. Čempionato rengėjai viliasi, kad naujoji "Paunksmė" taps kauniečių, miesto svečių ir netrukus Kauną užplūsiančių neregių turistų bendravimo, poilsio, pažinties vieta. "Paunksmėje" iki liepos 10 dienos kiekvieną vakarą nuo 17.00 iki 18.00 val. budi savanoriai. Praeiviams ir turistams jie pasakoja apie golbolą, demonstruoja, kaip jis žaidžiamas. Labiau susidomėję gali patys, užsidėję golbolo akinius, paridenti kamuolį ar išbaldyti rankos taiklumą.

IBSA Europos golbolo čempionatas - pirmasis oficialus renginys, kuriame bus teikiama garsinio vaizdavimo paslauga.

Visos golbolo varžybos bus transliuojamos internetu, o rungtynes lietuvių ir anglų kalbomis komentuos trys būsimieji garsinio vaizdavimo specialistai - Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto audiovizualinio vertimo specialybės studentai.

Garsinis vaizdavimas jau buvo išbandytas balandžio mėnesį vykusio tarptautinio golbolo turnyro LIONS klubo taurei laimėti tiesioginių transliacijų metu. Taigi čempionato kovas virtualiai galės stebėti ir žmonės, negalintys atvykti į Kauną ar matyti jų kompiuterio ekrane. Nuorodą į rungtynių transliacijas lietuvių ir anglų kalbomis rasite interneto svetainėje www.lasfinfo.lt, skyrelyje "europos golbolo čempionatas" likus parai iki rungtynių pradžios. Kaip sakė LASF prezidentas Linas Balsys, rungtynes transliuos ir portalas delfi.lt. Numatoma, kad Čempionato finalą transliuos Lietuvos televizija.