15 04 28  Spektaklis prezidentūroje

Balandžio 26 dieną Lietuvos Respublikos prezidentūroje viešėjo Vilniaus Neįgaliųjų naujasis teatras.

Teatras parodė poetinį spektaklį pagal lietuvių literatūros klasiko Maironio kūrybą "Beauštanti". Tai nauja sudabartinta Maironio kūrybos interpretacija, padedanti žiūrovams nukeliauti į praeitį, susitapatinti su pačiu poetu ir pajausti tai, ką galbūt per kasdienius darbus jau primiršome. Spektaklį šiltai priėmė prezidentūroje susirikę žiūrovai.

Po vaidinimo įvyko trumpa diskusija, kurios metu kalbėta tiek apie neįgaliųjų meninę kūrybą, tiek apie kai kuriuos socialinio gyvenimo aspektus. Daugiausia dėmesio sulaukė prekybos tinklai: Ar neįgalus žmogus gali juose savarankiškai apsitarnauti, ar gali sulaukti tinklų darbuotojų pagalbos? Teigiamai įvertinta prekybos tinklo "Rimi" praktika bendraujant su negalią turinčiais žmonėmis, padedant jiems išsirinkti norimas prekes.

Neįgaliųjų naujasis teatras įkurtas 2008 metais. Tiek "Beauštanti", tiek ir kitus savo spektaklius teatras dažnai rodo mokyklose, įvairiuose kultūros centruose visoje Lietuvoje. Teatre vaidino ir tebevaidina nemažas būrys regėjimo negalią turinčių aktorių. Prie jo ištakų taip pat buvo aklieji ir silpnaregiai.