"Šulinys", 2018 metų rugsėjis - spalis



Anot žurnalisto ir keliautojo Vytaro Radzevičiaus, radijas, nepaisant visų technologinių perversmų ir madų, vis dar kažkur šalia. Juo labiau mūsų žurnalo skaitytojams! Prasidėjus naujajam sezonui, siūlome keletą Nacionalinio transliuotojo - LRT - naujienų, parengtų pagal lrt.lt informaciją.

* * *

Naująjį savo sezoną LRT "Kultūros" kanalas pradėjo ne tik atsinaujinęs, bet ir kitu pavadinimu - LRT PLIUS. LRT generalinės direktorės Monikos Garbačiauskaitės-Budrienės teigimu, kanalas LRT PLIUS taps kokybiška laisvalaikio, kultūros, sporto televizija su dokumentika, kino vakarais, koncertais, sveikatingumo, kitomis naujomis laidomis. Šiame kanale daugiau dėmesio bus skiriama jaunimui ir vaikams, socialinėms grupėms ir jų integracijai. Naujoji LRT administracija atnaujina antrojo LRT televizijos kanalo turinį ir formuoja kokybišką laisvalaikio kanalą, kuriame didžiausias dėmesys skiriamas kultūrai.

Pasak M. Garbačiauskaitės-Budrienės, kultūros turinio bus daugiau visuose LRT kanaluose, tačiau LRT PLIUS jo bus daugiausia. Pavyzdžiui, pirmajame kanale kultūros naujienos trumpai pristatomos žinių laidose, o LRT PLIUS bus kuriamas kasdienis kultūros žurnalas "Kultūros diena" (žiūrimiausiu laiku, 20.15 val.), kuriame apie tai bus kalbama kur kas išsamiau.

* * *

LRT radijo laidos - tinklalaidžių platformose. LRT sukuriamu turiniu gali mėgautis platesnė auditorija. Visos laidos, keliamos į LRT mediateką, atsiranda ir populiariausiose tinklalaidžių platformose, kurių programėles galima parsisiųsti tiek į telefoną, tiek į kompiuterį ar planšetę. LRTradijo laidų įrašai, kurie keliauja į mediateką, automatiškai atsiranda spreaker.com, "Google Podcasts" bei "Spotify".

"Spotify" - tai komercinė muzikos, tinklalaidžių, vaizdo transliacijų žiūrėjimo ir klausymosi platforma, suteikianti prieigą prie milijonų įrašų iš viso pasaulio. Ją 2008 m. sukūrė švedų kompanija "Swedish Spotify Technology". Programėlę galima įdiegti savo kompiuteriuose, mobiliuosiuose telefonuose ar planšetėse. Muzika ir kiti įrašai šioje platformoje gali būti rūšiuojami pagal atlikėją, albumą, stilių, įrašų kompaniją, taip pat veikia ir paprasta paieška. Norintys gali užsisakyti ir mokamas paslaugas, kurios leidžia klausytis su geresne garso kokybe, matyti kokybiškesnį turinį, parsisiųsti muzikos įrašų, ar išvengti privalomų reklamų žiūrėjimo. Lietuvoje programėlė "Spotify" veikia nuo 2013 m.

"Spreaker" yra internetinė svetainė, skirta tinklalaidėms kurti, talpinti ir jų klausytis. Svetainė turi ir mobiliąją programėlę, siūlo didelį funkcijų ir įrankių spektrą. Su garso įrašymo programomis galima kurti tiklalaides ir jas talpinti į "Spreaker" platformas arba įrašinėti tiesiogiai, pasibaigus transliacijai jas išsaugoti.

"Google Podcasts" yra nemokama programėlė, skirta tinklalaidėms ieškoti, siųstis ir klausytis. Ją galima įdiegti mobiliuosiuose telefonuose, kompiuteriuose ir planšetėse. "Google Podcasts" yra pritaikyta tik "Android" naudotojams ir artimiausiu metu iOS versijos kurti neplanuojama. Visos perklausos sinchronizuojamos kituose įrenginiuose, todėl tinklalaidę galima bet kada sustabdyti ir jau kitame įrenginyje, prisijungus prie savo paskyros ("Google Assistant"), tęsti klausymą. "Google Podcasts" yra panaši į kitas tinklalaidžių klausymosi programėles, todėl ja naudotis yra itin paprasta.

* * *

Žurnalistas, keliautojas, kulinarijos knygų autorius Vytaras Radzevičius ėmėsi naujo iššūkio: jis pradėjo vesti laidą "Pasaulio puodai". Laidos kviečiama klausytis trečiadieniais po 12 valandos žinių. "Radijas visą laiką kažkur šalia, nepaisant technologinių perversmų ar madų. Kartais dar dabar žaidžiu vaikystės žaidimą. Sukinėju radijo nustatymus vidutinėse bangose, girdžiu tolimus triukšmus, kalbas, radijo stotis ir bandau įsivaizduoti, kur tai yra, kaip atrodo tas, kas kalba", - sakė Lietuvos radijui žurnalistas ir keliautojas V. Radzevičius.

 

Parengta pagal lrt.lt informaciją



Vasaros skaitymai

Baigėsi vasara - jau perskaitytos "Vasaros iššūkio" knygos. Įvertinti ir skaitymo rezultatai. Rugsėjo 13-ąją, kaip ir kiekvienąkart, į žingeidžiuosius ketvirtadienius LAB Panevėžio padalinyje susirinko nemažai skaitytojų. Ketvirtadieninių susitikimų rengėja, koordinatorė ir moderatorė Danguolė šįsyk paskelbė Vasaros skaitymo iššūkio suvestinę. Skaitymo iššūkyje dalyvavo 8999 skaitytojai iš įvairių Lietuvos bibliotekų, o iki galo tesėjo - 3553, Panevėžio padalinyje - 28 skaitytojai. Iššūkio dalyviai gavo po pripažinimo raštą, kad įvykdė visas užduotis ir po prizą. O didysis prizas - Panevėžio neįgaliųjų organizacijos "Ave vita" ansamblio "Avilys" koncertas ir gardžios vaišės su kvapnia arbata ir saldumynais - buvo skirtas visiems skaitytojams. Kad bibliotekos skaitytojai įsijungtų į Vasaros skaitymo iššūkį, labai pasistengė padalinio darbuotojos. Jos patarė ir parinko knygas pagal to iššūkio reikalavimus, skaitytojų skonį, interesus.

Nematantys žmonės iš knygų sklindančią šviesą ypatingai jaučia. Kai Luji Brailis kūrė aklųjų raštą, jo stipriausias motyvas buvo tai, kad akliesiems reikia labai daug knygų. Su šiuo raštu aklieji ir gavo šią šviesą. O kai Kaune buvo atidarytas aklųjų institutas ir mokiniai pramoko Brailio rašto, jie nedelsdami pradėjo ranka perrašinėti knygas.

Dabar jau kas kita, neįgalieji knygas gali skaityti įvairiais pavidalais: Brailio raštu, garsines ir elektroniniu būdu, prisijungę prie virtualios bibliotekos "Elvis" ar įsidėję kompaktinį diską į savo grotuvą. Puiki knygų reklama vyksta klasikos programos "Ryto allegro" laidoje "Malonumas skaityti" ir per "Žinių radiją" rubrikoje "Renkuosi knygą". Knygas anotuoja jų žinovai, literatūros kritikai. Prie skaitymo sklaidos labai gražiai prisideda ir Vasaros skaitymai, paneigiantys nuomonę, kad popierinių knygų skaitymas nunyks. Yra tekę išgirsti, kad knygas skaityti reikia taip susikaupus, kaip ir jas rašant. Deja, gyvenimo tempas nepalieka laiko. Bet kokiu atveju, knyga prašviesina ir praturtina žmogų. Tad ir mūsų bibliotekos skaitytojai po tokio gražaus renginio nusiteikę ir ateityje dalyvauti kitame "Vasaros iššūkyje".

 

Juozas Bartkus



Išvyka į Valdovų rūmus

Rugsėjo 26 dieną Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro lankytojai vyko į Valdovų rūmus, kur aplankė dvi Tarptautines parodas. "Florencija renesanso ir baroko laikais" - taip pavadinta iš Italijos meno fondo "Cassa di Risparmio di Firenze", banko CR Firenze, privataus kolekcininko Gianfranko Lucetti ir kitų meno mecenatų surinkta kolekcija. Kai kurie šios parodos eksponatai viešojoje erdvėje eksponuojami pirmą kartą. Antroji paroda pas mus atvyko iš Drezdeno valstybinių meno rinkinių. Ji vadinasi Saksonijos kurfiurstai - Lietuvos didieji kunigaikščiai". Šioje, skirtingus meno objektus apjungiančioje parodoje, suskirstytoje į penkias skirtingas temas, įdomu atsekti Saksonijos ir Lietuvos istorines sąsajas.

Muziejaus darbuotojai pasakojo, kokį nelengvą ir imlų laikui darbą turėjo nuveikti, kad šios parodos galėtų pasiekti Lietuvą. Smagu, kad galime pasidžiaugti meno lobiais ir nereikia vykti jų jieškoti į kitus kraštus.

 

Lina Norkienė



* * *

Šių metų rugsėjo pabaigoje Šiaulių miesto P. Višinskio bibliotekoje buvo atidaryta Šiaulių universiteto Specialiosios pedagogikos katedros profesoriaus habilituoto psichologijos mokslų daktaro Vytauto Gudonio parengta paroda "Žmogaus, turinčio regėjimo negalią, paveikslas vaizduojamajame mene kaip specifinis visuomenės nuostatų į aklumą ir neregius atspindys". Parodoje į regėjimo negalią žvelgiama menininkų akimis, atsisakant meno kritikos ir į meno kūrinius žvelgiant per meno sociologijos mokslo prizmę. Autorius pristatė tik nedidelę dalį (apie 1 proc.) jo sukauptos per 5000 pavyzdžių sudarančios vaizduojamojo meno darbų reprodukcijų kolekcijos, kurioje vaizduojamas neregys žmogus, kurią autorius suskirsto į tokias temas:

1. Neregio muzikanto paveikslas vaizduojamajame mene: nuo Senovės Egipto meno iki Naujausiųjų laikų.

2. Neregio elgetos paveikslas vaizduojamajame mene: nuo Senovės Peru meno iki Naujausiųjų laikų.

3. Žmogaus, turinčio negalią, vaizdinys mitologijoje;

4. Biblijos personažai negalios kontekste;

5. Įžymūs neregiai vaizduojamajame mene;

6. Neregės moters paveikslas vaizduojamajame mene;

7. Neįgalieji - karų aukos;

8. Neregių amatai;

9. Aklumas kaip metafora ir simbolis.

Parodos atidaryme dalyvavęs profesorius Vaidas Janulis pažymėjo, kad V. Gudonis šios temos tyrimų duomenis pristatė įvairiuose mokslo forumuose:

Tarptautinėje sutrikusios regos asmenų ugdymo tarybos (International Council for Education of People with Visual Impairment, ICEVI) konferencijose: Budapešte (Vengrija,), San Paule (Brazilija,), Sankt - Peterburge, (Rusija); Tarptautiniuose psichologų kongresuose ir konferencijose, Lietuvos psichologų kongresuose.

Parodos lankytojai turėjo galimybę susipažinti su "Mūsų žodžio" žurnale publikuotomis paveikslų reprodukcijomis neregių tema. Plačiau su šia tema skaitytojai turės galimybę susipažinti profesoriaus Vytauto Gudonio rengiamoje spaudai monografijoje "Negalė visuomenėje ir mene", kuri skaitytojus turėtų pasiekti 2019 metais.

 

Egidijus Elijošius



Paminėjo kartu su draugais

Jau daug metų Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras bendrauja ir bendradarbiauja su Lenkijos Liaskų aklųjų ir silpnaregių ugdymo centru. Keitėsi ugdymo įstaigų pavadinimai, mokytojai, mokiniai, o graži draugystė - tęsiasi. Šie metai Lietuvai ir Lenkijai labai svarbūs - minimas abiejų valstybių atkūrimo šimtmetis. Mūsų Centro bendruomenė šią sukaktį pasitiko oriai.

Viena bendrų mūsų Centro bei Liaskų aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro veiklų - 2012 metais pradėtas ir iki šiol besitęsiantis projektas "Svarbūs Lietuvai - Lenkijai Žmonės". Šiais metais kartu su Liaskų aklųjų mokykla įgyvendinome dar vieną projektą - "Lietuvos - Lenkijos žingsniai per šimtmetį". Domėjomės, kuo panašios mūsų šalys, kas bendro abiejų tautų kultūroje, prisiminėme mus siejančią bendrą istoriją.

Rugsėjo 22-28 dienomis LASUC Centre lankėsi delegacija iš Lenkijos Liaskų aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro. Svečiai turiningai ir linksmai leido laiką: lankėsi Vajasiškių bendruomenės organizuotose edukacinėse dirbtuvėse: žaidė liaudies žaidimus, šoko, mušė sviestą, turėjo galimybę patys pabandyti austi, verpti. Svečiai aplankė Puntuką - antrąjį pagal dydį Lietuvos akmenį - gamtos, mitologijos ir istorijos paminklą, pasivaikščiojo Anykščių šilelio medžių lajų taku.

Penkios viešnagės Lietuvoje dienos buvo labai įdomios ir turiningos: aplankytas Vilniaus senamiestis, menantis praeitį ir žavintis gilios senovės alsavimu, puošnūs Valdovų rūmai, kurių darbuotojai visuomet pasiruošę maloniai priimti svečius ir suteikti galimybę dalyvauti edukacinėse veiklose, legendomis apipinti Trakai, Angelų kalva, Kryžių kalnas, kur svečiai nuvežė kryžių ir pašventino. Abiejų mokyklų mokiniai nuoširdžiai bendravo, kartu organizavo renginius.

 

Irena Jakonienė