Šulinys, 2015 liepa - rugpjūtis



Vilniuje karaliavo "Kultūros naktis"

Birželio 19 dienos vakarą Vilniaus gatves, aikštes, sales ir kitas viešąsias erdves užkariavo "Kultūros nakties" renginiai. Į "Kultūros naktį" savo lankytojus bei svečius kvietė ir Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB). Šiais metais ji parengė programą: "Žalia šviesa informacijai Lietuvos aklųjų bibliotekoje!" Joje dalyvavo apie 60 bibliotekos svečių. Pirmiausia jiems buvo pasiūlyta Interaktyviai susipažinti su neregių pasauliu - dalyvauti trumpoje ekskursijoje užrištomis akimis, pažinti aplinką lytėjimu, klausa, uosle. Pristatyta nuolatinė Lietuvos aklųjų istorijos muziejaus ekspozicija, taip pat Liečiamųjų (taktilinių) leidinių ekspozicija, mokytasi juose esančius reljefinius piešinius skaityti užrištomis akimis. Svečiai taip pat Turėjo galimybę pamatyti, kaip akliesiems pritaikoma Vaizdo medžiaga t. y. rengiamas jos garsinis komentaras. Buvo parodyta keletas animacinių filmukų, madų šou su garsiniu komentaru. Bibliotekos svečiai supažindinti su Brailio rašto istorija, priemonėmis (Brailio rašto, grifelis, lentelė) ir kt, pristatyti DAISY formato leidiniai ir jiems skirta įranga.

Programa baigėsi jau tradiciniu tapusiu akcentu - galimybe "Kultūros nakties" dalyviams išbandyti diktoriaus profesiją. Jie galėjo įgarsinti organizatorių arba pačių pasirinktos knygos teksto ištrauką bibliotekos garso įrašų studijoje ir šitaip praktiškai pasitikrinti savo, kaip diktorių, sugebėjimus.

Renginys "Išbandyk diktoriaus profesiją" turi ne tik pažintinę, bet ir praktinę naudą. Jis vyksta jau nebe pirmi metai ir yra labai patrauklus. Po šio renginio į LAB kreipiasi vis daugiau savanorių, panorusių akliesiems garsinti knygas. Kai kurie jų šitaip jau yra įskaitę po kelias ar keliolika knygų ir jų klausantiems žmonėms yra tapę artimi kaip ir profesionalūs diktoriai.



* * *

Birželio 18 dieną trisdešimt Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro (VBSPC) operos meno gerbėjų gavo gražią dovaną iš Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro. Jie buvo pakviesti į J. Štrauso operetės "Šikšnosparnis" spektaklį.

VBSPC ir minėto teatro bendravimas trunka jau daugiau nei penkiolika metų. Vilniečiai turi galimybę nuolat nemokamai lankyti iškiliausius šios kultūros įstaigos spektaklius. "Esame dėkingi teatro administracijai, kad visada dėmesingai mus globoja, skiria geriausias vietas pirmosiose eilėse, kad ir menką regėjimo likutį turintys žmonės galėtų pasigėrėti nuostabia švente, vykstančia scenoje", - po operos spektaklio išėjęs sakė ne vienas VBSPC lankytojas.



Aviliškiai prisiminė savo žemietį

Birželio 19 dieną Aviliuose (Zarasų raj.) prisimintas ir pagerbtas Žemietis rašytojas Lionginas Ragėnas. L. Ragėnas yra išleidęs tris prozos knygas. Jau beveik šeši dešimtmečiai gyvena Vilniuje, tačiau Avilius nuolat prisimena. Aviliuose, jų apylinkėse vyksta dažno jo apsakymo veiksmas. Gimtinei skirta visa trečioji L. Ragėno knyga "Sėlių krašto nutikimai". Kaip pats autorius sakosi, knygoje jis norėjęs įamžinti gimtojo krašto žmones, kadaise girdėtas ar pačiam nutikusias istorijas.

Popietėje Avilių bibliotekoje dalyvavo Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotojai, L. Ragėną prisimenantys aviliškiai. Buvo išklausytas garsinis L. Ragėno laiškas žemiečiams, Avilių ir Zarasų gimnazijų moksleivės skaitė ištraukas iš rašytojo kūrinių. Aviliškiai išreiškė viltį išgirsti autoriaus balsu, aukštaitiškai įskaitytus jo paties kūrinius ar bent ilgesnius jų fragmentus. L. Ragėnas iki šiol Gimtinėje yra prisimenamas ir laukiamas.



* * *

Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) kolektyvas pasveikino 85-ąjį gimtadienį švenčiantį buvusį savo darbuotoją socialinių mokslų daktarą Valentiną Vytautą Toločką.

LAB atstovai aplankė V. Toločką šv. Roko Slaugos ligoninėje, kur šiuo metu po ligos sukaktuvininkas atgauna jėgas, kolektyvo vardu pasveikino, įteikė gėlių ir tortą. V. V. Toločkai jie taip pat perdavė Brailio raštu parašytus bičiulių sveikinimus ir naujausios Brailio spaudos.

Pasitikdama V. V. Toločkos 85-metį LAB sukūrė dokumentinį filmą "Laimingas žmogus". Filmas jau parodytas ir aptartas visuose LAB filialuose.



KELIONĖ Į NIDĄ

Idėjos dažniausiai, kaip ir šį kartą, gimsta spontaniškai - LASS Jurbarko rajono filialo ir LASS Kelmės rajono filialo pirmininkės Danutė Šimkutė ir Janina Samušienė nusprendė pakviesti savo organizacijos narius į bendrą kelionę laivu maršrutu Jurbarkas - Nida.

Gražų birželio 30 d. rytą grupė kelmiškių atvyko į Jurbarką, Mituvos mažųjų laivelių prieplauką, iš kur pradėjome kelionę. Tai ne kokia paprasta kelionė į pajūrį perkaitusiu autobusu - tai tikra pramoga.

Keliavome pačiu įdomiausiu vasaros laiku, kai gamta jau visiškai sužaliavusi, pilna gyvybės ir alsuoja karščiu. Visą kelią matėme nuostabius vaizdus, kurių keliaujant sausumos keliais neįmanoma pamatyti. Neapsakomo grožio Nemuno slėnių panorama, vingiuotos pakrantės, pievų toliai, piliakalnių didybė, panemunės miestelių peizažai, Rusnė, Ventės ragas - tikrai buvo į ką akis paganyti. Nidoje aplankėme Parnidžio kopą su saulės laikrodžiu - kalendoriumi, gintaro galeriją-muziejų, V. Kernagio skulptūrą, Nidos švyturį. Vaikščiojome pažintiniais takais kalnapušių mišku, kvėpavome tyru oru, gėrėjomės nuostabiais kopų, marių, jūros vaizdais, Nidos panorama.

Kelionė iki Nidos ir atgal truko ilgai, bet neteko mąstyti apie laiką - jis neprailgo. Beveik visą kelią netilo šnekos, juokas, skambėjo dainos ir muzika. Tikime, kad puikūs šios dienos prisiminimai ilgai skaidrins mūsų dienas.

 

(Jurbarko info)



* * *

Liepos 6-osios - Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje apdovanotas Juozas Valentukevičius, Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) direktorės pavaduotojas tiflotyrai. Valstybės ordiną jam ir kitiems apdovanotiesiems įteikė Prezidentė Dalia Grybauskaitė. J. Valentukevičius yra ne tik LAB direktorės pavaduotojas, bet ir kraštotyrininkas, kaupiantis ir sisteminantis medžiagą apie Lietuvos neregius, jų istoriją, taip pat Katalikiškojo Prano Daunio fondo viceprezidentas, vienas aktyviausių paminklo P. Dauniui sukūrimo ir pastatymo entuziastų bei lėšų telkėjų.



* * *

Liepos 5-11 dienomis Kaunas buvo tapęs Europos golbolo sostine. Liepos 8-11 dienomis čia vyko IBSA (Tarptautinė aklųjų sporto asociacija angl.) Europos golbolo čempionatas. Į kauną atvyko 20 stipriausių senojo žemyno golbolo komandų - po 10 vyrų ir moterų.

Lietuvos vyrų golbolo rinktinė Kaune labai rimtai ruošėsi ketvirtą kartą tapti Europos čempionais ir antrą kartą šį titulą pelnyti iš eilės. Čempionatą Lietuvos komanda pradėjo veržliai ir grėsmingai. Pirmąją dieną laimėtos dvejos rungtynės (prieš Vokietijos ir Slovėnijos komandas) maksimaliu dešimties įvarčių skirtumu 12:2 ir 17:7. Maksimaliu todėl, kad pasiekus dešimties įvarčių skirtumą rungtynės nutraukiamos nesvarbu, kiek laiko būna likę iki jų pabaigos ir pirmaujančiai komandai įrašoma pergalė. Antrąją dieną Lietuviai netikėtai 5:4 pralaimėjo Čekijos rinktinei, bet vakare solidžiu aštuonių įvarčiu skirtumu laimėjo prieš Švedijos komandą. Trečiąją dieną Lietuvos atstovų laukė netikėtai sunkus ketvirtfinalis su Ukrainos komanda. Rungtynės laimėtos įtikinamu penkių įvarčių skirtumu, tačiau žaidėjams pritrūko jėgų tos pačios dienos popietę pusfinalyje kovojant su Suomijos komanda. Rungtynės pralaimėtos rezultatu 13:5. Kovoje dėl trečiosios vietos su Čekijos komanda lietuviai vėl buvo nenugalimi - rungtynės laimėtos rezultatu 15:5. Net trejas rungtynes Lietuvos komanda laimėjo maksimaliu dešimties įvarčių skirtumu, Lietuvos rinktinės žaidėjas Genrikas Pavliukianecas tapo rezultatyviausiu čempionato žaidėju - 44 įvarčiai. Vien per paskutines rungtynes prieš Čekijos komandą (šiame čempionate lietuviai su čekais susitiko du kartus) G. Pavliukianeco rankos paleistas kamuolys 11 kartų atsidūrė varžovų vartuose.

Stipriausia Europos vyrų golbolo komanda tapo Turkijos rinktinė. Antrąją vietą užėmė Suomijos atstovai, trečiąją - lietuviai, ketvirtąją - mažajame finale jiems pralaimėję čekai. Stipriausia tarp moterų buvo irgi Turkijos komanda, sidabro medalius iškovojo Rusijos, o bronzos - Ukrainos atstovės. Mažajame finale jos įveikė Izraelio sportininkes.



* * *

Pabūk mano akimis - išmaniojo telefono programėlė, kuri sujungia aklus žmones su savanoriais pagalbininkais per tiesioginį vaizdo pokalbį. Viskas vyksta taip: savanoris pagalbininkas gauna pranešimą, kad aklajam reikia pagalbos. Užmezgamas tiesioginis vaizdo ryšys, ir savanoris supranta, kokios pagalbos aklam žmogui reikia, pavyzdžiui, jis prašo pažiūrėti, kokia pieno galiojimo data arba jam reikia padėti susiorientuoti nepažįstamoje aplinkoje. Išsamesnę informaciją apie čia aprašomą programėlę galima rasti internete: www.bemyeyes.org

 

Iš anglų kalbos vertė
Audronė Gendvilienė



Į kiną su Greta
Barbara Fickert

Greta - tai akliesiems ir silpnaregiams skirta programėlė, leidžianti klausyti garsinių filmo komentarų išmaniuoju telefonu. Žurnalo Die Gegenwart skaitytoja pasakoja, kad įsigijusi šią programėlę ji vis dažniau eina į kiną.

Berlyno kino centre "International" liepos mėnesio pabaigoje vyko prancūzų komedijos "Džentelmenas Claude ir jo dukterys" premjera. Aš su Greta taip pat joje dalyvavau. Filmas apie konservatyvią katalikų šeimą iš provincijos Prancūzijoje į kino teatrą sukvietė apie 10 mln. žiūrovų ir Vokietijoje pelnė didžiulį pripažinimą. Domiuosi Prancūzija, todėl pažiūrėjau šį filmą ir išbandžiau programėlę Greta.

Jei namuose atsisiunti programėlę ir garsinį komentarą į savo išmanųjį telefoną, tai kino salėje belieka įjungti telefoną ir paleisti komentarą. Automatiškai atliekama garsinio komentaro ir filmo sinchronizacija. Greta puikiai veikė per visą filmą. Patogu ir paprasta ja naudotis, supranti, kad kūrėjai konsultavosi su Berlyno aklųjų ir silpnaregių draugija. Filmo komentaras nebuvo perkrautas, stengtasi pakomentuoti esmę. Galėjau susidaryti kiekvienos scenos vaizdą ir mėgautis kinu. Filmas, kuriame persipina skirtingų kultūrų stereotipai ir išankstinės nuostatos, daugeliui žiūrovų labai patiko.

Visada mielai eidavau į kiną, bet per praėjusius metus dar labiau nusilpo mano ir taip prastas regėjimas. Jausdavausi nesava, kai ekrane vaizdai keisdavo vaizdus, o publika juokdavosi ar kitaip išreikšdavo savo jausmus. Draugai pašnibždomis stengdavosi pakomentuoti, kas vyksta ekrane. Pagaliau viskas pasikeitė! Didžiulis Gretos privalumas, kad garsinių komentarų galima klausytis per ausines, paprasta reguliuoti garsą ir visiškai nenervinami aplinkiniai.

 

Iš vokiečių kalbos vertė
Ina Praprovienė



Atsinaujinusi "Zelva"

Liepos 20 dieną prasidėjo poilsio sezonas LASS poilsiavietėje "Zelvoje".

Per metus "Zelva" atsinaujino: jos teritorijoje nuo praėjusio rudens vyko remonto, teritorijos apželdinimo darbai. Paiškėjus, kad poilsiavietės pastato, kuriame įsikūrusi valgykla ir salė, pamatai yra nepatikimi ir neatitinka reikalavimų, pusė valgyklos pastato apjuosta specialiais juostiniais pamatais. Likusi pastato dalis irgi tvarkoma. Aplink valgyklą suformuota jauki terasa, padarytas užvažiavimas neįgaliųjų vežimėliams. LASS veteranų iniciatyva, poilsiavietėje pasodinta veteranų ąžuoliukų alėja. Išrauti seni krūmai ir senoji netvarkingai augusi gyvatvorė, suformuota nauja jauna gyvatvorė. Sporto aikštyne įrengtas skersinis.

UAB "Liregus" direktorius Leonas Kirkilovskis susitikęs su poilsiautojais ir išklausęs jų pageidavimų sakė, kad poilsiavietė bus atnaujinama ir toliau. Iki kitų metų turi būti baigtas tvarkyti valgyklos pastatas, ketinama pastatyti lauko treniruoklius, toliau tęsti apželdinimo, prieplaukos atnaujinimo darbus.



Vasaros sporto šventė

Liepos 25 dieną, sporto klubas "Šaltinis" savo narius ir jų bičiulius pakvietė į klubo vasaros šventę.

Šventė vyko LASS poilsiavietėje "Zelvoje", joje dalyvavo daugiau nei šimtas žmonių. Šventės programa prasidėjo tradiciniu "Šaltinio" mylios bėgimu. Į jį užsiregistravo 41 dalyvis, visi anksčiau ar vėliau, finišą pasiekė. Tarp vyrų greičiausias buvo Osvaldas Bareikis, tarp moterų - Gluosnė Norkutė.

Po "Mylios" laukė įvairios rungtys bei žaidimai sporto aikštyne, šaškių ir šachmatų varžybos. Šaškių varžybose nenugalimas buvo Rolandas Morozovas, o šachmatų - Anatolijus Kuvšynovas. Nors abu turnyrai buvo labiau šventinio nei varžybinio pobūdžio, tačiau jie turėjo ir praktinės reikšmės. Šaškininkas Giedrius Stoškus iškovojo teisę dalyvauti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių šimtalangių šaškių varžybose. Šventės programą baigė plaukimo varžybos ežere palei virvę su plūdurais.



Baigėsi kūno kalbos stovykla

Rugpjūčio 3-9 dieną LASS poilsiavietėje "Zelvoje" vyko stovykla "Kūno kalba - kelias į sėkme"..

Kūno kalbos stovyklą LASS respublikinis centras rengia nuo 2008 metų. Šiais metais priešingai nei anksčiau, ji truko ne penkias, o septynias dienas. Į stovyklą kviečiami sunkią regėjimo negalią turintys, dažniausiai - nematantys nuo vaikystės žmonės. Čia jie mokosi valdyti savo kūną, perpranta kūno kalbos pagrindus. Daugeliui iš vaikystės niekada nemačiusių žmonių tai dažnai tampa iššūkiu. Stovyklos metu daug improvizuojama, vaidinama, šokama, eksperimentuojama su savo kūnu. Šiais metais stovyklos dalyviai išklausė arba patys dalyvavo 84 akademinių valandų trukmės įvairaus pobūdžio kūno kalbos kursuose. Jiems vadovavo teatro mokytoja Lina Puodžiūnienė ir choreografė Ilona Pocevičiūtė. Stovyklos dalyviai susitiko su teatro režisiere Karolina Žernyte ir jos aktoriais; patys trumpam tapo naujo režisierės kuriamo spektaklio dalyviais.

Kursus vainikavo pačių stovyklos dalyvių parengtas ir "Zelvos" poilsiautojams parodytas nuotaikingas spektaklis ir aklųjų choro, "Chorų karų" nugalėtojo, "Feniksas" koncertas. Kursų baigimo pažymėjimus jų dalyviams įteikė "Fenikso" generolas, dainininkas ir prodiuseris Stano. Anot daugelio stovyklos dalyvių, jie mielai dalyvautų panašaus pobūdžio kursuose ir ateityje, arba kaip juokavo, pasiliktų "antriems metams".



Vasaros stovykla

Rugpjūčio 10-12 dienomis VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centro moterų klubo "Vizija" (vad. Roma Girnienė) narėms surengta poilsio stovykla UAB "Liregus" įmonės poilsiavietėje "Zelva". 20 moterų galėjo mėgautis labai šiltu oru ir gaivinančiu ežero vandeniu. Plaukdamos valtimi ar vandens dviračiu, gėrėjomės vandens lelijomis, ežero pakrantės vaizdais. Įdomią popietės valandėlę praleidome su direktoriumi Alfonsu Rudžiu. Jis papasakojo "Zelvos" poilsiavietės istoriją, parodė pagrindiniame pastate esančią salę, televizijos, bilijardo kambarius. Vaikščiodamos po teritoriją sužinojome, kaip išsidėstę nameliai, pagal kokius orientyrus juos rasti, kur galima prisėsti pailsėti. "Pojūčių take" apžiūrėjome, lietėme medžio skulptūras.

Mindaugas Dvylaitis ir Oksana Dobrovolskaja supažindino su šoudauno (aklųjų stalo teniso) taisyklėmis ir žaidimu. Moterys, išbandžiusios šį žaidimą, suprato, kad žaisti - įdomu.

Dalyvavome susitikime su Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotoja Janina Vileikiene, kuri pristatė knygą "1000 Ė moteris" (Autorius Hallgrimur Helgason), atsakė į skaitytojams rūpimus klausimus.

Ypač gerai nuteikė vakaras ant ežero kranto. Pasakojome vienos kitoms linksmas istorijas, anekdotus, o Mindaugo Dvylaičio atliekamų dainų, skambant gitarai, galėjome ne tik paklausyti, bet ir kartu padainuoti.

Puikiai pailsėjusios, nuoširdžiai pabendravusios, su maloniais pojūčiais ir gera nuotaika moterys grįžo į namus. Už galimybę suorganizuoti stovyklą moterims dėkojame UAB "Liregus" įmonės direktoriui Leonui Kirkilovskiui. Nuoširdus ačiū visiems, kurie buvote kartu, o poniai Monikai už skanų maistą. Gražaus jums rudens ir svajonių išsipildymo.

 

LASS Kauno miesto filialo pirmininkė
Roma Girnienė



Varžėsi šaudauno žaidėjai

Rugpjūčio 21-23 dienomis Druskininkuose vyko tarptautinis aklųjų stalo teniso (šaudauno) turnyras.

Jame dalyvavo aklieji ir silpnaregiai iš 9 valstybių: 26 vyrai ir 9 moterys. "Išskirtinis turnyro bruožas yra tai, kad dalyviai jame bus reitinguojami. Rezultatus siūsime IBSA'ai (tarptautinė aklųjų sporto federacija), o ši suteiks atitinkamus reitingus.", - prieš turnyrą sakė Aklųjų sporto federacijos prezidentas Linas Balsys.

Lietuvai turnyre atstovavo penki sportininkai: Mindaugas Dvylaitis, Žygimantas Matusevičius, Paulius Ašmontas, Oksana Dobrovolskaja ir Erika Šnaraitė. Geriausiai sekėsi M. Dvylaičiui. Jis tapo turnyro nugalėtoju. Antrąją vietą užėmė Lenkijos atstovas Krystian Kisiel, trečiąją - prancūzas Pierre Bertrand. Mūsų žaidėjas Ž. Matusevičius pateko į geriausiųjų dešimtuką ir užėmė devintą vietą.

Tarp moterų geriausiai raketę valdė žaidėja iš Lenkijos - Elzbieta Mielezarek, antrąją vietą - vokietė Antije Samoray, trečiąją - švedė Elvira sjoblom. Lietuvos atstovė O. Dobrovolskaja liko ketvirta.

Nors turnyras buvo individualus, jame fiksuoti ir komandiniai rezultatai. Pirmąją vietą užėmė Lenkijos, antrąją - Vokietijos, Trečiąją - Prancūzijos komandos.

Paklaustas apie Šaudauno ateitį, LASF prezidentas L. Balsys sakė: "Rugsėjo pabaigoje vykstame į Rygą, tarsimės dėl Šaudauno Baltijos taurės įsteigimo. Konkrečios detalės kol kas dar neaiškios, tačiau norime, kad tokia taurė būtų įsteigta, kad atskiri jos etapai vyktų visose trijose Baltijos valstybėse."