Šulinys, 2015 gegužė - birželis



Įstabios muzikos popietė

Gegužės 6 dieną VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centras surengė susitikimą - koncertą su kompozitoriumi, kariljonininku, Nacionalinės kultūros ir meno premijos, "Auksinio scenos kryžiaus" laureatu Giedriumi Kuprevičiumi.

Bendravimas su šiuo ypatingu svečiu lankytojams padovanojo nepamirštamos, įstabios muzikos, malonių įspūdžių ir teigiamų emocijų puokštę. Giedrius Kuprevičius, kurį žinome ne tik kaip puikų produktyvų kompozitorių, bet ir kaip pedagogą, išradingą žmogų, bendradarbiaujantį su Lietuvos spauda, rašantį publicistikos ir kultūrologijos klausimais, dalijosi mintimis apie šių dienų kultūros ir meno tendencijas. Su tik jam vienam būdinga humoro gaidele, prisiminė savo jubiliejaus renginius (2014 m. šventė 70 -ąjį gimtadienį, pasakojo apie naujai pastatytus spektaklius pagal anksčiau jo sukurtus muzikinius kūrinius.

Prisėdo prie fortepijono ir suskambo giedros ir lyriškos, labai temperamentingos melodijos, tokia muzikinė jėga ir energetika, kuria apdovanotas šis kūrėjas, negalėjo nepasiekti net pačių abejingiausių žiūrovų. Mėgavomės puikiais muzikos garsais, charizmatišku atlikėju ir didžiavomės, kad likimas prieš daugelį dešimtmečių neregius ir silpnaregius suvedė su atviru, nuoširdžiu žmogumi, kad mes turime galimybę bendrauti su ypatingo talento kūrėju. Ačiū jam.

 

Gražina Siderevičienė



Panemunės pilių žiedas

Gegužės 8 dieną LASS Kauno miesto ir rajono filialų nariai išsiruošė pakeliauti ir praplėsti akiratį - pasižvalgyti po Panemunės pilis. Nuo Kauno vykstant panemunės keliu Jurbarko link lankytinų objektų netrūksta. Kairėje kelio pusėje akis galėjome ganyti po vaizdingus Nemuno vingius, o dešinėje - vis stabtelėdavome aplankyti daugybę pilių ir piliakalnių. Atgimstančiame Raudondvario dvare sužinojome apie garsiąją Tiškevičių giminės istoriją. Pasiekę Vilkiją, susipažinome su originaliu A. ir J. Juškų etninės kultūros muziejumi. Seredžiuje užkopėme į Palemono kalną kuriame stovėjusi Pieštvės pilis. Padavimų ir legendų gaubiamoje Veliuonoje aplankėme kunigaikščio Gedimino kapą. Pasigėrėjome Raudonės pilimi, pasivaikščiojome sename Panemunės pilies parke su kaskadiniais tvenkiniais.

Atsipūtėme "Medaus slėnyje", gražiame gamtos kampelyje. Bitininkas Ovidijus Jasinskas įdomiai papasakojo apie darbščiųjų bitučių gyvenimą. "Kaštavodami" 8 rūšių medų sužinojome, kuo skiriasi medus ir lipčius. Paskanavome meduolio ir net midaus.

 

Roma Girnienė



Vasaros jaunimo žaidynės

Gegužės 16-17 dienomis Vilniuje vyko Baltijos šalių vasaros jaunimo žaidynės. Žaidynes organizavo Lietuvos parolimpinis komitetas, renginio partneriai Latvijos ir Estijos parolimpiniai komitetai, varžybose taip pat dalyvavo ir neįgalūs sportininkai iš Baltarusijos. Dvi dienas vykusiose varžybose startavo apie 150 jaunuolių, tarp jų - ir turinčių regėjimo negalią. Vilniaus miesto aklųjų ir silpnaregių moksleivių ir jaunimo sporto klubo "Šarūnas" atstovai sėkmingai dalyvavo lengvosios atletikos rungtyse ir kartu su Lietuvos specialiojo olimpinio komiteto sportininkais pasidalino daugiausia medalių. "Šarūno" komanda laimėjo ir 4 po 400 m. bėgimo estafetę.

Antroji varžybų diena itin sėkminga buvo kauniečiui plaukikui Mindaugui Dvylaičiui - jis iškovojo šešis medalius.

Baltijos šalių vasaros jaunimo žaidynės skirtos ne profesionaliems sportininkams, o neįgaliems vaikams ir jaunimui, kuris dar tik pradeda pažintį su sportu. Lietuvos parolimpinio komiteto prezidento Vytauto Kvietkausko teigimu, ši sporto šventė ne tik suteikia vaikams ir jaunimui galimybę išbandyti įvairias sporto šakas, bet ir skatina juos aktyviau užsiimti sportine veikla, leidžia susipažinti su panašaus likimo sportininkais iš kitų šalių.

 

("Šulinio" info)



* * *

"Omnitel" padės neregiams ir silpnaregiams išsirinkti išmaniuosius telefonus.

Daugėjant išmaniųjų telefonų, žmonėms su regėjimo negalia juos išsirinkti tampa vis sudėtingiau. Todėl Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) atstovai kartu su "Omnitel" įgyvendina projektą, kurio tikslas - išbandyti neregiams ir silpnaregiams pritaikytus išmaniuosius telefonus, įvertinti juos ir pateikti savo rekomendacijas LASS nariams bei telefonų gamintojams.

Vien iki metų pabaigos planuojama išbandyti ir pateikti rekomendacijas kelioms dešimtims išmaniųjų telefonų. Jos bus prieinamos interneto svetainėje www.lass.lt, organizacijos "Facebook" paskyroje, taip pat siunčiamos tiesiogiai telefonų gamintojams su konkrečiais siūlymais, ką telefonuose būtų galima patobulinti.

"Paprastai technologijos padeda neįgaliesiems būti visaverčiais visuomenės nariais. Vis dėlto naujausiuose išmaniuosiuose telefonuose visas dėmesys skiriamas estetikai bei techninėms vingrybėms. Neregiams tai neretai tik pakiša koją, nes mums svarbiausia, kad telefonu būtų paprasta naudotis, korektiškai veiktų standartinė instaliacija", - sakė LASS informacinės aplinkos specialistas Arvydas Juchna.

Pagal LASS susitarimą su "Omnitel", kas keletą savaičių išbandoma po du įvairių modelių "Android" operacine sistema valdomus išmaniuosius telefonus. Juos aklieji ir silpnaregiai renkasi dėl gamintojų čia įdiegtos "Google Talkback" ekrano skaitymo programos, leidžiančios žmonėms su regos negalia visavertiškai naudotis išmaniaisiais su jutikliniais ekranais.

"Išmanusis telefonas tapo neatskiriamu daugelio mūsų kasdieniu palydovu, tad jis turi būti vienodai prieinamas visoms visuomenės grupėms. Tikimės, jog iniciatyva padės išvengti situacijų, kai žmonės įsigyja ar gauna dovanų aukštos kokybės, tačiau jų poreikių neatitinkantį telefoną. Juk neregiui ar silpnaregiui nelengva išsirinkti tinkamiausią telefoną neturint specifinės, tik jų poreikius atitinkančios informacijos. Rekomendacijomis naudotis galės ir, pavyzdžiui, senjorai, kurių rega bėgant laikui silpnėja", - teigia "Omnitel" Mažmenos valdymo skyriaus vadovas Sigitas Jonuševičius.

LASS rekomenduojami telefonai bus specialiai žymimi "Omnitel" interneto svetainėje bei prekybos salonuose, jų sąrašas bus nuolat atnaujinamas. Bendrovės konsultantai informuoti apie rekomenduojamus modelius bei į ką atkreipti dėmesį padedant išsirinkti neregiui ar prastai matančiam žmogui tinkamą telefoną.

 

Parengta pagal www.lass.lt



Vilniuje karaliavo "Kultūros naktis"

Birželio 19 dienos vakarą Vilniaus gatves, aikštes, sales ir kitas viešąsias erdves užkariavo "Kultūros nakties" renginiai. Į "Kultūros naktį" savo lankytojus bei svečius kvietė ir Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB). Šiais metais ji parengė programą: "Žalia šviesa informacijai Lietuvos aklųjų bibliotekoje!" Joje dalyvavo apie 60 bibliotekos svečių. Pirmiausia jiems buvo pasiūlyta Interaktyviai susipažinti su neregių pasauliu - dalyvauti trumpoje ekskursijoje užrištomis akimis, pažinti aplinką lytėjimu, klausa, uosle. Pristatyta nuolatinė Lietuvos aklųjų istorijos muziejaus ekspozicija, taip pat Liečiamųjų (taktilinių) leidinių ekspozicija, mokytasi juose esančius reljefinius piešinius skaityti užrištomis akimis. Svečiai taip pat Turėjo galimybę pamatyti, kaip akliesiems pritaikoma Vaizdo medžiaga t. y. rengiamas jos garsinis komentaras. Buvo parodyta keletas animacinių filmukų, madų šou su garsiniu komentaru. Bibliotekos svečiai supažindinti su Brailio rašto istorija, priemonėmis (Brailio rašto , grifelis, lentelė) ir kt, pristatyti DAISY formato leidiniai ir jiems skirta įranga.

Programa baigėsi jau tradiciniu tapusiu akcentu - galimybe "Kultūros nakties" dalyviams išbandyti diktoriaus profesiją. Jie galėjo įgarsinti organizatorių arba pačių pasirinktos knygos teksto ištrauką bibliotekos garso įrašų studijoje ir šitaip praktiškai pasitikrinti savo, kaip diktorių, sugebėjimus.

Renginys "Išbandyk diktoriaus profesiją" turi ne tik pažintinę, bet ir praktinę naudą. Jis vyksta jau nebe pirmi metai ir yra labai patrauklus. Po šio renginio į LAB kreipiasi vis daugiau savanorių, panorusių akliesiems garsinti knygas. Kai kurie jų šitaip jau yra įskaitę po kelias ar keliolika knygų ir jų klausantiems žmonėms yra tapę artimi kaip ir profesionalūs diktoriai.



* * *

Birželio 18 dieną trisdešimt Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro (VBSPC) operos meno gerbėjų gavo gražią dovaną iš Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro. Jie buvo pakviesti į J. Štrauso operetės "Šikšnosparnis" spektaklį.

VBSPC ir minėto teatro bendravimas trunka jau daugiau nei penkiolika metų. Vilniečiai turi galimybę nuolat nemokamai lankyti iškiliausius šios kultūros įstaigos spektaklius. "Esame dėkingi teatro administracijai, kad visada dėmesingai mus globoja, skiria geriausias vietas pirmosiose eilėse, kad ir menką regėjimo likutį turintys žmonės galėtų pasigėrėti nuostabia švente, vykstančia scenoje", - po operos spektaklio išėjęs sakė ne vienas VBSPC lankytojas.



Aviliškiai prisiminė savo žemietį

Birželio 19 dieną Aviliuose (Zarasų raj.) prisimintas ir pagerbtas Žemietis rašytojas Lionginas Ragėnas. L. Ragėnas yra išleidęs tris prozos knygas. Jau beveik šeši dešimtmečiai gyvena Vilniuje, tačiau Avilius nuolat prisimena. Aviliuose, jų apylinkėse vyksta dažno jo apsakymo veiksmas. Gimtinei skirta visa trečioji L. Ragėno knyga "Sėlių krašto nutikimai". Kaip pats autorius sakosi, knygoje jis norėjęs įamžinti gimtojo krašto žmones, kadaise girdėtas ar pačiam nutikusias istorijas.

Popietėje Avilių bibliotekoje dalyvavo Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotojai, L. Ragėną prisimenantys aviliškiai. Buvo išklausytas garsinis L. Ragėno laiškas žemiečiams, Avilių ir Zarasų gimnazijų moksleivės skaitė ištraukas iš rašytojo kūrinių. Aviliškiai išreiškė viltį išgirsti autoriaus balsu, aukštaitiškai įskaitytus jo paties kūrinius ar bent ilgesnius jų fragmentus. L. Ragėnas iki šiol Gimtinėje yra prisimenamas ir laukiamas.



* * *

Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) kolektyvas pasveikino 85-ąjį gimtadienį švenčiantį buvusį savo darbuotoją socialinių mokslų daktarą Valentiną Vytautą Toločką.

LAB atstovai aplankė V. Toločką šv. Roko Slaugos ligoninėje, kur šiuo metu po ligos sukaktuvininkas atgauna jėgas, kolektyvo vardu pasveikino, įteikė gėlių ir tortą. V. V. Toločkai jie taip pat perdavė Brailio raštu parašytus bičiulių sveikinimus ir naujausios Brailio spaudos.

Pasitikdama V. V. Toločkos 85-metį LAB sukūrė dokumentinį filmą "Laimingas žmogus". Filmas jau parodytas ir aptartas visuose LAB filialuose.



Barbara Fickert
Į kiną su Greta

Greta - tai akliesiems ir silpnaregiams skirta programėlė, leidžianti klausyti garsinių filmo komentarų išmaniuoju telefonu. Žurnalo Die Gegenwart skaitytoja pasakoja, kad įsigijusi šią programėlę ji vis dažniau eina į kiną.

Berlyno kino centre "International" liepos mėnesio pabaigoje vyko prancūzų komedijos "Džentelmenas Claude ir jo dukterys" premjera. Aš su Greta taip pat joje dalyvavau. Filmas apie konservatyvią katalikų šeimą iš provincijos Prancūzijoje į kino teatrą sukvietė apie 10 mln. žiūrovų ir Vokietijoje pelnė didžiulį pripažinimą. Domiuosi Prancūzija, todėl pažiūrėjau šį filmą ir išbandžiau programėlę Greta.

Jei namuose atsisiunti programėlę ir garsinį komentarą į savo išmanųjį telefoną, tai kino salėje belieka įjungti telefoną ir paleisti komentarą. Automatiškai atliekama garsinio komentaro ir filmo sinchronizacija. Greta puikiai veikė per visą filmą. Patogu ir paprasta ja naudotis, supranti, kad kūrėjai konsultavosi su Berlyno aklųjų ir silpnaregių draugija. Filmo komentaras nebuvo perkrautas, stengtasi pakomentuoti esmę. Galėjau susidaryti kiekvienos scenos vaizdą ir mėgautis kinu. Filmas, kuriame persipina skirtingų kultūrų stereotipai ir išankstinės nuostatos, daugeliui žiūrovų labai patiko.

Visada mielai eidavau į kiną, bet per praėjusius metus dar labiau nusilpo mano ir taip prastas regėjimas. Jausdavausi nesava, kai ekrane vaizdai keisdavo vaizdus, o publika juokdavosi ar kitaip išreikšdavo savo jausmus. Draugai pašnibždomis stengdavosi pakomentuoti, kas vyksta ekrane. Pagaliau viskas pasikeitė! Didžiulis Gretos privalumas, kad garsinių komentarų galima klausytis per ausines, paprasta reguliuoti garsą ir visiškai nenervinami aplinkiniai.

 

Iš vokiečių kalbos vertė
Ina Praprovienė