Šulinys, 2015, kovas - balandis



Kauniečių kovas

Kovo 18 dieną VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centre poezijos, muzikos gerbėjams, žmonėms, besidomintiems kultūros naujienomis, buvo surengtas vakaras "Poezijos ir muzikos šviesa". Į svečius pasikvietėme poetą ir prozininką, kultūros žurnalistą, Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininką Vidmantą Kiaušą - Elmiškį. Rašytojas yra išleidęs tris eilėraščių rinkinius, humoreskų knygą bei publicistikos straipsnių rinkinį. Svečias pasakojo apie savo gimtinę Anykščių rajone, pamiltus šio krašto rašytojus, palietė daug aktualių kultūros įvaizdžio formavimo aspektų. Klausytojai buvo smalsūs - jiems kilo daug klausimų, į kuriuos rašytojas mielai atsakė.

Labai profesionaliai pokalbį papildė saksofonininkas Ramūnas Dambrauskas. Buvo gera klausyti puikiai atliekamų lyriškų melodijų, padedančių atsipalaiduoti, pajusti muzikos gelmes, priverčiančių įsiklausyti, stabtelėti, pamąstyti. Kelios bendravimo valandos prabėgo akimirksniu. Buvo akivaizdu, kad mūsų bendruomenės nariams to reikia.

Dėkojame dvasingumo šventę kūrusiems Vidmantui Kiaušui - Elmiškiui ir Ramūnui Dambrauskui. Taip pat rėmėjams UAB "Bijolai" ir floristikos salonui "Ryto rasa".

* * *

Kovo 24 d. du Kauno aklųjų ir silpnaregių centro kolektyvai viešėjo Kauno Panemunės senelių namuose. Folkloro ansamblis "Kanapija" ir kanklių ansamblis dovanojo liaudiškos muzikos koncertą šių senelių namų gyventojams ir personalui. Centro kolektyvai šiltai pasveikino kovo mėnesio jubiliatus, skambėjo šiems žmonėms tokios artimos ir savos liaudiškos dainos, lyriška kanklių muzika. Organizatoriai atlikėjams įteikė padėką, pasidžiaugė, kad surengtas koncertas - puiki muzikinė dovana, teikianti atgaivą sielai. Su šia socialine įstaiga Kauno aklųjų ir silpnaregių centras bendradarbiauja daugelį metų ir tokia bendrystė yra reikalinga ir naudinga abiem partneriams.

Gražina Siderevičienė



Vilniečių koncertai

Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro saviveiklos kolektyvai tęsia aktyvų, koncertų kupiną sezoną. Smagu pažymėti, kad draugiška ir konstruktyvi darbinė centro atmosfera suteikia galimybes glaudžiam bendradarbiavimui. Gražus šio bendro darbo pavyzdys - plastikos studijos "Tu ir aš" (vadovė Rūta Januškevičienė) bei liaudiško muzikavimo grupės "Atgaja" (vadovas Rimvydas Auryla) bendradarbiavimas. Kolektyvai gražiai papildo vienas kitą, o koncerto programa tampa dar turiningesnė, įvairesnė ir gražesnė kai daina keičia šokį. Kovo 6 dieną gražus šių kolektyvų koncertas vyko Vilkpėdės bendruomenės koncertų salėje. Buvo paminėtos net dvi šventės - Tarptautinė moterų solidarumo diena bei mums, tautiečiams brangi Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena.

Kovo 21 d. vilniečių komanda patraukė į Kauną. Čia Kauno aklųjų ir silpnaregių centro salėje mus šiltai sutiko šeimininkai ir pilna salė žiūrovų. Plastikos studija "Tu ir aš", kurioje šoka išskirtinai tik regėjimo negalią turintys žmonės, pristatė net 11 šokių. Šokėjai kauniečius palepino ir premjeriniu šokiu - plastikos studijos vadovės choreografės Rūtos Januškevičienės pastatyta kompozicija. Vilniečiai po koncerto pagerbė Lietuvos savanorio Prano Daunio atminimą, padėjo gėlių prie jo paminklo. Taip pat nepraleido progos apsilankyti Kauno zoologijos sode.



Taikomoji dailė ir muzika

Vieną kovo pabaigos dieną vilniečiai turėjo galimybę patirti du prasmingus meno pasaulio reiškinius.

Kovo 25 d. Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro (VBSPC) lankytojai vyko į Lietuvos Taikomosios Dailės Muziejų. Čia jie turėjo unikalią galimybę susipažinti su respublikos žymiausiais tekstilės meno kūriniais. Specialiai VBSPC prašymų suorganizuotoje ekskursijoje gidas papasakojo įdomių faktų iš tekstilės meno srities pasaulio.

Parodoje, skambiu pavadinimu "Unikali tekstilė", pristatomi darbai nuo seniausių laikų - gobelenų, puošusių menes, iki šiuolaikinių tarptautinėse meno bienalėse apdovanojimus pelniusių autorinių darbų. Svečiai turėjo unikalią progą pabendrauti su pačia parodos kuratore, kuri papasakojo kaip ir kokiais principais besiremdamos, kartu su kolegėmis iš įvairių Lietuvos muziejų rinko eksponatus šiai ekspozicijai.

Po parodos ekskursijos dalyviai buvo pakviesti į edukacinį užsiėmimą, kur gilinosi į gobeleno audimo techniką ir patys įaudė po kelias gijas į naują, bendrai įvairių šalies organizacijų kuriamą, gobeleną, skirtą Lietuvai.

Tos pačios dienos popietę VBSPC muzikos gerbėjai turėjo puikią galimybę pamatyti Lietuvos Nacionalinio Operos ir Baleto Teatro (LNOB) spektaklį J. F. Halevy operą "Žydė". Šis kūrinys garsus ir dažnai statomas visame pasaulyje. Lietuvoje savo istoriją šis veikalas skaičiuoja nuo 1927 metų. VBSPC lankytojai dėkingi LNOB teatro direkcijai už galimybę lankytis teatro spektakliuose ir dėmesingą globą, leidžiančią palankiausiomis sąlygomis pažinti iškiliausius Lietuvos meno reiškinius.



Aukso paukštė

Kovo 28 dieną VBSPC koncertų salėje įvyko graži ir Lietuvos kultūriniam gyvenimui reikšminga ceremonija. Šio centro pagyvenusių žmonių liaudiškų šokių grupei "Šimtažiedis" ir jo vadovei Rūtai Januškevičienei buvo įteiktas Lietuvos liaudies kultūros centro apdovanojimas - Aukso paukštė. Ta proga kolektyvas surengė nuotaikingą koncertą. Renginyje apsilankė LR Seimo narys Algis Strelčiūnas, Lietuvos kultūros ministerijos, Liaudies kultūros centro atstovai. „Šimtažiedį” sveikino LASS centro tarybos atstovai.

Aukso paukštė yra aukščiausias, Lietuvos liaudies kultūros centro įsteigtas, apdovanojimas skiriamas meno mėgėjų kolektyvui. "Šimtažiedis" yra trečiasis LASS kolektyvas, pelnęs šį garbingą apdovanojimą, o kartu ir aukščiausią įvertinimą. Prieš tai Aukso paukšte apdovanotas Šiaulių kultūros namų mišrus vokalinis ansamblis "Dermė" ir Kelmės folkloro ansamblis "Ramočia".

Lina Norkienė



* * *

Pavasaris dar nelepino Lietuvos gyventojų, bet prie gero noro nėra blogo oro. Va ir Radviliškio aklųjų ir silpnaregių organizacijos nariams galioja ši taisyklė.

Kovo mėnesį jie dalyvavo Radviliškio rajono Alksniupių kultūros rūmuose teatrų festivalyje. Parodė Algirdo Kazragio spektaklį "Žentelis". Nuotaikingas spektaklis pakėlė ne vienam žiūrovui nuotaiką, o komisija įvertino pagyrimo raštu ir simboline teatro kauke. Abipusė nauda ir aktoriams, kuriems namuose laiko liūdėti nelieka ir kaimo gyventojui dvasinė atgaiva prieš didžiausius pavasario darbus. Radviliškio aklųjų ir silpnaregių dramos būrelis dažnai pasirodo visuomenei, o norėdami tobulėti, lankome teatrus.

Balandžio antrą dieną buvome pakviesti nemokamai pažiūrėti Naisių vasaros jaunimo teatro miuziklą "Beprotiškai fantastiškos maestro Vytauto Kernagio dainos". Neįkainojama pamoka mūsų artistams. Susižavėję žiūrėjome, dainavome, stebėjom jų vaidybą. Aktoriai mus pakvietė apsilankyti Šiaulių rajone esančioje Naisių gyvenvietėje. Valstiečių partija skyrė autobusą ir 49 aklųjų organizacijos nariai aplankė tą nuostabų kampelį. Buvom sužavėti tvarkos, gyventojų draugiško priėmimo, Apvaikščiojom 1,5 km.nusitęsusį vienintelį Baltų Dievų muziejų po atviru dangumi, taip pat Saulės aikštę, Ugnies aikštę, Inkilų alėją, Gandro lizdą, o Naisių žirgyno "žemaitukai" buvo apčiupinėti mūsų neregių, pajuto žirgų džiaugsmingą kvėpavimą. Kad dar kartą išgirstume apie Naisių gyvenimą, jų praeitį ir tikslus, mums padovanojo kompaktinių plokštelių, knygų, laikraštį "Naisių žemė". Kaip gera, kai širdyse parsivežėm gėrio, supratome, kad kur darna, bus ir tvarka, o žmogaus gyvenime - pusiausvyra.

Tik grįžome iš Naisių, ir vėl ryte - į Šiaulių seniūnijos Rekyvos kultūros namus. Čia vyko konkursas "Gražiausia daina apie Lietuvą". Dalyvavo net 14 kolektyvų. Radviliškio rajono aklųjų ir silpnaregių vokalinis ansamblis (vadovė Roma Apšegienė) pasirodė gana gerai ir mišriųjų ansamblių grupėje laimėjo prizinę vietą. Gal kad taip gražiai atrodė su naujom palaidinėm!..

Važiuojame į svečius, turime daug draugų, o gegužės mėnesį visus pakviesime į Radviliškį.

 

Janina Aižinienė



* * *

Balandžio 10 dieną Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre (VBSPC) lankėsi Vilniaus "Versmės" katalikiškos gimnazijos mokiniai. Entuziastingai nusiteikę moksleiviai dalyvavo parodomojoje kanklių ansamblio "Kamanės" repeticijoje, domėjosi rankdarbių klubo veikla, šiuolaikinių technologijų pritaikomumu neregiams. su dideliu susidomėjimu buvo vartomos centre demonstruojamos liečiamosios knygelės, mėginta vaikščioti užsimerkus, naudojantis baltąja lazdele. Rengti moksleivių ekskursijas "Vilkpėdėje" jau tampa tradicija. JŲ metu jaunimas turi galimybę iš arčiau pažinti neregių ir silpnaregių problemas, jų buitį, sužinoti, kaip regos negalią turintys žmonės realizuoja savo kūrybines galimybes.

 

VBSPC inf.



* * *

Balandžio 16-19 d. Vokietijoje, Berlyne, vyko atviras Vokietijos neįgaliųjų plaukimo čempionatas. Dalyvavo įvairių negalių plaukikai, tarp jų ir aklieji. Čempionatas ir jo rezultatai pripažįstami Tarptautinio parolimpinio komiteto (IPC).

Lietuvai atstovavo du plaukikai: Gluosnė Norkutė ir Mindaugas Dvylaitis. Abu pasirodė puikiai, įvykdė normatyvus, leidžiančius jiems dalyvauti liepos mėn. Škotijoje vyksiančiame Pasaulio plaukimo čempionate. Abu pagerino po tris Lietuvos plaukimo rekordus.

 

"Šulinio" inf.