Skaitmeninis asistentas
Autoriaus nuotrauka
Dirbtinio intelekto rojus
Andžėjus Ravanas, [email protected]

2023 metus galima be jokios abejonės vadinti dirbtinio intelekto proveržio metais. Tai, kas anksčiau atrodė dar tolima ateitis, praeitais metais tapo realybe ir dirbtinio intelekto banga tik didėja, siūlydama vartotojams vis naujas ir naujas galimybes. Tačiau informacinėmis technologijomis nesidomintiems žmonėms šis terminas skamba kaip kažkoks sudėtingas įrankis ir atrodo, kad juo naudotis reikia kažkokių specifinių technologinių žinių. Straipsnyje noriu išsklaidyti šį mitą ir pakviesti jus artimiau susipažinti su neįtikėtinomis dirbtinio intelekto galimybėmis. 

Iš pradžių išsiaiškinkime, kas apskritai yra tas dirbtinis intelektas ir ką jis tokio įspūdingo sugeba. Nesigilinant į technines smulkmenas – tai labai sudėtingų algoritmų sukurtas modulis, kuris gali ne vien ieškoti informacijos, kaip tarkim „Google“, bet gautus rezultatus analizuoti, interpretuoti, naudoti kuriant turinį ir atlikti dar daug visokių funkcijų. Tikriausiai kol kas aiškiau nepasidarė, tad pabandysiu pateikti kelis pavyzdžius. Jeigu jūs įvesite į „Google“ paiešką užklausą „Ką tu žinai apie neregių žurnalą „Mūsų žodis“?“, paieškos variklis jums greičiausiai pateiks nuorodą į žurnalo interneto svetainę, bet tiesiogiai į klausimą neatsakys. Dirbtinio intelekto modulis, gavęs tą pačią užklausą, randa informaciją apie žurnalą, ją išanalizuoja ir pateikia tiesioginį atsakymą buitine kalba. Taip pat jis atsimena kontekstą, todėl toliau paklausus „Kokiais formatais jis leidžiamas?“, intelektas supranta kas tas „Jis“ ir atsako, kad „Mūsų žodis“ išleidžiamas 4 formatais, išvardija juos ir paaiškina, kam šie formatai skirti. Kitaip sakant, savo telefone ar kompiuteryje praktiškai turite visažinį pašnekovą, su kuriuo galite bendrauti kaip su žmogumi. Tačiau tai dar ne viskas. Šis pateiktas pavyzdys – tai tik dirbtinio intelekto modulis, kuris dirba su tekstu, bet interneto platybėse galima rasti ir įrankių, kurie pagal aprašymą kuria nuotraukas arba vaizdo įrašus. Pavyzdžiui, jūs galite intelekto paprašyti „Sukurti žurnalo „Mūsų žodis“ logotipą, kuriame būtų baltoji lazdelė, akiniai, švilpukas ir agurkas“. Taip pat galite pateikti platformai dainos tekstą ir paprašyti sukurti šiai dainai vaizdo klipą. Žinoma, rezultatas ne visuomet būna tinkamas, bet vis vien dirbtinio intelekto sukurti produktai tiesiog stulbina. Tam, kad geriau patys įsivaizduotumėte, kaip tai veikia, ir pasimėgautumėte šiuolaikinių technologijų progresu, kviečiu išbandyti dvi dirbtinio intelekto platformas. 

 

„ChatGPT“ 

Tai dirbtinio intelekto modulis, nuo kurio viskas prasidėjo ir kuris supurtė informacinių technologijų industriją 2023 metais. Jo platformą galite rasti internete, paspaudę šią nuorodą: https://chat.openai.com/auth/login, arba parsisiuntę mobiliąją aplikaciją iš „Google Play“ ar „App Store“ į paieškos lauką įvedę „ChatGPT“. Šis dirbtinis intelektas dirba su tekstu. Reikės atlikti trumpą registraciją prieš pradedant juo naudotis. O tuomet tiesiog spaudžiame „New chat“ ir pradedame tyrinėti „ChatGPT“ galimybes. Štai keli pavyzdžiai, ko galite paprašyti intelekto: sužinoti informaciją apie kažką, pasiūlyti kokį nors receptą, galite įvardyti konkretų patiekalą, o paskui papildomais klausimais jį koreguoti, jeigu recepte bus ingredientų, kurių nevalgote, galite paprašyti pateikti receptą be jų, išvardyti dviejų panašių produktų skirtumus, parašyti programinį kodą, sukurti istoriją kokia nors tema. Žodžiu, galimybės beribės, tiesiog bendraukite su dirbtiniu intelektu ir stebėkitės. Be teksto įvedimo galimybės su šiuo įrankiu galite bendrauti ir balsu lietuvių kalba. Tam tereikia susirašinėjimo lange surasti mygtuką „Switch to voice mode“ bei pasakyti „Kalbėk su manimi lietuviškai“ ir viskas, atsakymą gausite balsu lietuvių kalba. Tiesa, „ChatGPT“ kalba kaip Lietuvos amerikietis, tačiau net ir su akcentu lietuvių kalba tikrai suprantama. 

 

„Suno“ 

„Suno“ – vos prieš porą mėnesių atsiradusi platforma, kuri padedant dirbtiniam intelektui leidžia kurti muziką. Platforma pasiekiama per interneto naršyklę paspaudus šią nuorodą: https://app.suno.ai/ arba į „Google“ paieškos laukelį įvedus „Suno.ai“. Apsilankius platformoje reikės prisijungti naudojant „Microsoft“ arba „Google“ paskyras. Prisijungus spaudžiame „Create“ ir pradedame kurti savo dainą. Tiesa, ši platforma veikia ir užklausas supranta kol kas tik anglų kalba, bet turint noro net ir nemokantys anglų kalbos, manau, greitai perpras, kas kaip veikia. Yra du dainų kūrimo būdai: 

1. Pasiekiamas iš karto po to, kai paspaudėme „Create“. Į teksto įvedimo lauką įrašome užklausą, kokios dainos mes norime, pavyzdžiui, „Sukurk lietuvišką dainą apie linksmus neregius, kuriems patinka keliauti“. Kaip ir minėjau, tokią užklausą reikėtų pateikti anglų kalba, bet čia puikiai padės „Google“ vertėjas. Tiesiog parašykite užklausą lietuviškai, išverskite ir gautą rezultatą nukopijuokite į „Suno“ platformos užklausos laukelį. Atlikę šį veiksmą spaudžiame mygtuką „Create“ ir po minutės apačioje atsiranda daina su pavadinimu. Spaudžiame „Play“ mygtuką ir klausome, kaip pavyko. Šiuo atveju tiek tekstą, tiek muziką, tiek dainos pavadinimą „Suno“ sukurs pats, taip pat parinks muzikinį stilių. 

2. Kai paspaudžiame „Create“, susirandame ir uždedame varnelę ant „Custome mode“. Atsidarys kitas langas, kuriame į laukelį „Lyric“ įrašome savo dainos tekstą, jis gali būti ir lietuviškas. Į laukelį „Style“ įrašome muzikinį stilių, pavyzdžiui, „Pop“, „Rock“, „Hip hop“ ir panašiai. Vienu metu galima įrašyti kelis stilius, jeigu norite derinio. Į laukelį „Description“ įrašome dainos pavadinimą ir spaudžiame „Create“. Po minutės apačioje atsiranda daina, spaudžiame „Play“ ir klausomės. Antrasis būdas tiks tiems, kurie, pavyzdžiui, mėgsta rašyti eiles, bet nemoka arba nedrįsta dainuoti, o nori savo kūrybą paversti daina. Per dieną „Suno“ platformoje galima sukurti 5 dainas. Jeigu norime kurti neribotai, reikės nusipirkti prenumeratą, kuri kainuoja 8 eurus per mėnesį. 

Štai ir viskas, bandykite, stebėkitės ir mėgaukitės. Pabaigai, kad suprastumėte, ar verta mėginti perprasti šią platformą, kviečiu pasiklausyti dainos apie „Mūsų žodį“. Tekstas autorinis, bet muzika, stilius ir vokalas – dirbtinio intelekto. Sukurti šią dainą nuo pradžių iki pabaigos užtruko maždaug 30 minučių, iš jų 90 procentų laiko užėmė teksto kūrimas. Dalykitės įspūdžiais apie dirbtinį intelektą komentaruose. 

Paklausykite dainos apie MŽ (lyrinė) ir dainos apie MŽ (pop).

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]