Pro plyšinę lempą
Autoriaus nuotrauka
Ką signalizuoja pajuodę, paburkę paakiai?
Aistė Varoniukaitė, [email protected], LSMUL Kauno klinikų Akių ligų klinikos gydytoja oftalmologė
Parašas po straipsniu

Kas tau nutiko? Sergi? Neišsimiegojai? Šių klausimų dėl pajuodusių ar paburkusių paakių yra sulaukę beveik visi, kurie reguliariai nenaudoja makiažo jiems maskuoti. Patinę ar pajuodę paakiai, „maišeliai“ po akimis, „juodi ratilai“ – įprastai nepavojinga būklė, tačiau priverčianti sulaukti aplinkinių klausimų dėl sveikatos. 

 

Paakių problemos 

Vadinamieji maišeliai po akimis gali reikšti daugybę dalykų. Laisva oda, riebalinio audinio kišenės, padidėjusi pigmentacija – visi šie požymiai suteikia pavargusio žmogaus įvaizdį. Ir nors veido bruožai ir ypatumai gali būti paveldimi iš tėvų, jie su amžiumi keičiasi. Senstant paakių oda ir poodiniai audiniai netenka elastingumo, kolageno skaidulų ir tonuso. Vanduo lengviau kaupiasi apatiniuose vokuose ir gali turėti įtakos paburkimui, ryškesniam iš po nakties ar dieną prieš sūriau pavalgius. Prie patamsėjusių paakių prisideda ir nepakankamas miego kiekis, rūkymas, alergijos. 

Įprastai tamsesnė paakių oda vargina vyresnio amžiaus žmones. Dėl kolageno skaidulų nykimo bei poodinio riebalinio audinio sluoksnio mažėjimo paakių oda plonėja ir pradeda persišviesti po oda esantis rausvai melsvų kraujagyslių tinklas, todėl dažniausiai ne oda tampa labiau pigmentuota, tačiau kraujagyslės labiau matomos ir suteikia pilkšvų paakių vaizdą. Kai paakių oda tamsesnė nuo gimimo, tai siejama su paveldėta būkle – aplink akis esančios odos hiperpigmentacija. Kai kuriais atvejais organizmas linkęs gaminti daugiau melanino, todėl ilgalaikis buvimas saulėje gali paskatinti melanino gamybą viso kūno odoje, kartu ir paakių srityje. 

 

Pagalbinės priemonės 

Sumažinti paakių paburkimą gali padėti kai kurios priemonės: 

• Vėsūs kompresai. Šaltame vandenyje pamirkytas rankšluostis ar kitokios medžiagos gabalėlis per kelias minutes gali sumažinti paburkimą. Rekomenduojama šaltą kompresą dėti stovint ar sėdint, tačiau ne gulint. Žmonės kūrybingi, naudoja ir kitas vėsias priemones, kaip iš šaldiklio ištrauktą šaukštelį, ledo gabaliuką ar kita. Kosmetikos pramonė taip pat nesnaudžia ir kuria sprendimo būdus, tokius kaip vėsios paakių kaukės. Priešingai nei rašoma kai kuriuose populiariuose žurnaluose ar internetiniuose portaluose, akių gydytojai nerekomenduoja naudoti jokių žolelių, pavyzdžiui, ramunėlių ar medetkų nuovirų, bulvių lupenų ir kitų galinčių alergizuoti buityje randamų produktų. 

• Pakankamas nakties miegas. 

• Šiek tiek pakelta galvos padėtis miegant sumažina skysčių kaupimosi riziką aplink akis miego metu. 

• Riboti prieš miegą suvartojamus skysčius ir druskos kiekį maiste. 

• Mesti rūkyti: rūkymas lemia greitesnį kolageno skaidulų nykimą. 

• Vengti akių ir paakių mechaninio trynimo. Šis punktas ypač svarbus alergiškiems žmonėms, kadangi vienas iš alergijos simptomų – niežėjimas, perštėjimas. Todėl varginant alergijos simptomams rekomenduojama kreiptis į gydytoją dėl tinkamo gydymo paskyrimo. 

 

Gydymo galimybės 

Pajuodusiems ir paburkusiems apatiniams vokams gydyti naudojami keli skirtingi metodai: lazerinis gydymas, hialurono užpildai, šviesinamieji kremai, chirurgija. Įprastai paakių problemas gydo ne akių gydytojai, o gydytojai dermatologai ir plastikos chirurgai, kadangi tai labiau kosmetinė ir estetinė, o ne akių sveikatos problema. Akių gydytojai atlieka tik viršutinių vokų pakėlimo operacijas, tačiau ne kosmetiniais tikslais, o siekiant padidinti dėl užkritusių vokų ribojamą akiplotį. Operaciją akių gydytojai atlieka tik esant indikacijoms – sumažėjusiam akipločiui, todėl norintieji vokų pakėlimo operacijos estetiniais tikslais turi kreiptis į plastikos chirurgus. Kadangi apatinių vokų paburkimas regėjimui įtakos įprastai neturi, todėl akių gydytojai neoperuoja apatinių vokų grožio tikslais. 

 

Kada paburkę vokai rodo ligą? 

Dažniausiai vokų paburkimas nėra susijęs su rimta liga. Tačiau yra kartais pasitaikantis sindromas, dėl kurio gali paburkti ne tik vokai, bet ir kulkšnys, kojos, net pilvas. Nefrozinis sindromas – simptomų grupė, kuri būdinga esant inkstų ligai. Inkstuose esantys nefronų glomerulai filtruoja kraują, pašalina nereikalingas medžiagas ir vandenį iš kraujo ir taip atsiranda šlapimas. Tačiau jeigu glomerulai dėl uždegimo nefunkcionuoja taip, kaip turėtų, šlapime padidėja baltymo kiekis ir taip organizmo ląstelėse susilaiko vanduo. Tokiu atveju ieškoma nefrozinio sindromo priežasties ir pradėjus tinkamą gydymą viso organizmo paburkimas sumažėja. Kaip minėta, paakių oda itin plona ir skysčiai kaupiasi lengviau, todėl vienas iš nefrozinio sindromo požymių ir yra vokų – tiek apatinių, tiek viršutinių – paburkimas. Todėl nereikėtų nustebti, jei akių gydytojas netikėtai paklaus apie inkstų būklę. 

 

Nuotrauka. Jei nerimą kelia akių vokų paburkimas ar patamsėjimas, geriau pasikonsultuoti su gydytoju / www.pexels.com nuotr. 

Tamsesnio gymio vyro portretas nuo pečių iki viršugalvio. Tamsius marškinėlius vilkintis vyras yra tamsių trumpų, į viršų sušukuotų plaukų, po nosimi želia tamsūs, reti ūsai, ant skruostų auga keli plaukeliai. Jo burna uždengta abiem rankomis – kairioji sugniaužta į kumštį, o dešinioji ją apgaubusi. Vyras atrodo giliai susimąstęs arba kažkuo susirūpinęs. Jo tamsios akys žvelgia tolį link nuotraukos viršutinio kairiojo kampo, kairysis antakis nuleistas, o dešinysis pakeltas. Po akimis tamsuoja akių maišeliai. Atrodo, kad jam neduoda ramybės kažkokia problema, kurios nepavyksta išspręsti. 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]