Laiko juosta
Aklųjų tenisas Lietuvoje
Alvydas Valenta

Prieš pusmetį (MŽ, 2023, Nr. 10) pasakojome apie aklųjų tenisą. Asmenine patirtimi, įspūdžiais iš Pasaulio ir Europos čempionatų dalijosi kol kas vienintelis šios sporto šakos atstovas Lietuvoje Karolis Verbliugevičius. Jau tuomet Karolis sakė, kad ieškos galimybių, jog šis aristokratiškas žaidimas mūsų šalyje paplistų plačiau. Žadėta ne veltui! 

Kovo pabaigoje K. Verbliugevičius su treneriu Aidu Danilovu aklųjų tenisą pristatė Vilniaus neregių bendruomenei. Susirinko nemažas būrys tiek visiškai nematančių, tiek turinčių regėjimo likutį žmonių. Jie turėjo galimybę praktiškai išmėginti, kaip žaidžiamas aklųjų tenisas: pirmiausia pamušinėti minkštą barškantį kamuoliuką į sieną, tada pamėginti atmušti jį rakete, smūgiuoti patys. Netrūko nei entuziazmo, nei gerų emocijų! Keli žmonės jau iškart pareiškė norą aklųjų tenisą žaisti reguliariai. Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Arnoldas Januševičius sakė, kad tokia galimybė būtų: savaitgaliais sporto komplekse Skroblų g. 3 esanti sporto salė praktiškai būna tuščia, todėl čia galėtų vykti teniso treniruotės. 

„Tokius susitikimus per pirmą šių metų pusmetį norime surengti visuose penkiuose didžiuosiuose miestuose, – sakė K. Verbliugevičius. – Vilniuje buvo pirmasis. Jeigu kiekviename mieste atsiras bent po keletą žaidėjų, metų pabaigoje planuojame pirmąjį Lietuvos čempionatą.“ 

Jau po pristatymo K. Verbliugevičius svarstė, kad susidomėjimas aklųjų tenisu Lietuvoje yra: norą žaisti rodo neregiai kauniečiai. Jie iš Japonijos parsisiuntė ir barškančių kamuoliukų. Šiauliuose veikianti Teniso akademija nori į savo veiklą įtraukti neįgaliuosius, taigi ir akluosius. Norinčių atsirastų ir kituose miestuose. 

Aklųjų tenisui plėtoti Lietuvoje yra įsteigtas sporto klubas „Blind sport LT“, bendraminčius buria K. Verbliugevičiaus sukurtas feisbuko profilis „Blind tennis Lithuania“. Neregio tenisininko teigimu, tarptautinė aklųjų teniso federacija deda pastangas, kad ši sporto šaka būtų pripažinta paralimpine, bet tai ateities perspektyva. Vertinant grynai praktiškai, aklųjų tenisas yra vienas geriausių ir smagiausių būdų lavinti neregio erdvės suvokimą, reakciją į garsą, judesių koordinaciją, o tai, sutikime, reikalinga kiekvienam neregiui nepaisant jo amžiaus ar fizinio pasirengimo. Abejojate, netikite – pabandykite! 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]