Pro plyšinę lempą
Autoriaus nuotrauka
Ar galima pakeisti akių spalvą?
Aistė Varoniukaitė, [email protected], LSMUL Kauno klinikų Akių ligų klinikos gydytoja oftalmologė
Parašas po straipsniu

Įprastai visą gyvenimą nugyvename su jau gimimo metu į pasaulį atsinešta akių spalva. Vis tik priklausomai nuo apšvietimo vyzdžiai išsiplečia arba susitraukia ir vizualiai atrodo, tarsi rainelės pakeičia spalvą. Tamsiai rudos tampa tarsi juodos, šviesiai mėlynos lyg papilkėja. Netgi pasirinkti rūbų atspalviai ir tonai gali pakeisti veido atspalvį ir akių ryškumą. Stebėtina, tačiau natūraliai gyvenimo eigoje akys gali pakeisti atspalvį dėl įvairių rainelės pokyčių, rainelės apgamų, mazgelių, rečiau pasitaikančių rainelės uždegimų ar traumų. Tačiau ar galima savo noru visam laikui pakeisti akių spalvą? 

Deja, atsakymas yra taip. O kodėl deja? 

Savo noru pasirinktas nuolatinis akių spalvos pakeitimas vadinamas kosmetiniu arba estetiniu akių spalvos pakeitimu. Lietuvoje tokios procedūros „dėl grožio“ neatliekamos, tačiau pasaulyje yra plintantis, nors ir nedažnai naudojamas madingas būdas visam laikui pakeisti akių spalvą. 

Ir nors ekspertų nuomonės gana kritiškos dėl labai didelės galimų komplikacijų rizikos, vis tik yra akių gydytojų, kurie privačiai tokias procedūras daugiau ar mažiau sėkmingai atlieka. Pagrindiniai 3 metodai apima rainelės implantą, keratopigmentaciją ir lazerinę depigmentaciją. 

 

Rainelės implantas 

Dirbtiniai rainelės implantai medicinoje nėra naujiena ir pirmiausia buvo skirti pacientams, dėl įvairių ligų turintiems rainelės defektą. 

Rainelės funkcija – ne tik nulemti akių spalvą. Rainelėje esantis vyzdį sutraukiantis raumuo atsakingas už vyzdžio reakciją į šviesą. Intensyvioje šviesoje vyzdys susitraukia ir į akį papuola mažiau šviesos. Prietemoje ir tamsoje raumuo atsipalaiduoja ir vyzdys išsiplečia. Vyzdžiui išsiplėtus, į akį papuola daugiau šviesos. Esant vyzdžio funkcijos sutrikimams šviesoje jis nesusitraukia ir akis tampa labai jautri net ir nedideliam apšvietimui, ašaroja, jaučiamas diskomfortas. Todėl po įvairių traumų, kai pažeidžiamas vyzdį sutraukiantis raumuo ar atsiranda rainelės defektas, akis tampa ypač jautri šviesai, ašaroja, žmonės yra priversti nešioti tamsintus akinius bet kokio intensyvumo šviesoje. Taip pat kai kurie žmonės gimsta be rainelės. Tai vadinama aniridija – reta genetinė paveldima liga, susijusi ne tik su rainelės nebuvimu, bet ir kitomis įgimtomis akių problemomis. 

Biologiškai suderinamas dirbtinis rainelės silikono implantas „New Color Iris“ pirmiausia buvo sukurtas 2004 metais akių albinizmu sergantiems pacientams, kurių rainelėje nėra pigmento melanino ir dėl to vargina didelis akių jautrumas šviesai, tai blogina kasdienę gyvenimo kokybę. Toliau implantai tobulinti ir kurti siekiant pagerinti gyvenimo kokybę pacientams, turintiems trauminį rainelės defektą ar įgimtą aniridiją. Įprastai implanto spalva ir raštas gaminamas tiksliai atkuriant kitos akies rainelę ir siekiant maksimaliai užtikrinti kosmetinį vaizdą. Operacijos metu ragenoje padaromi nedideli pjūviai ir į akies vidų įdedamas dirbtinis rainelės implantas. Tokios operacijos atliekamos visame pasaulyje, Lietuvoje tai yra retai atliekama operacija. Dirbtinio rainelės implanto nekompensuoja ligonių kasos, pacientams tenka mokėti visą kainą. Implantas specialiai užsakomas atsižvelgiant į kitos akies rainelės spalvą ir planuojama operacija, kuri įprastai nėra labai lengva ir reikalauja nepriekaištingų mikrochirurginių įgūdžių ir chirurgo patyrimo. 

Kai operacija atliekama grožio tikslais, paciento norimos pasirinktos spalvos implantas įdedamas į priekinę kamerą, priešais natūralią rainelę, todėl taip ją uždengia ir blokuoja tikrą spalvą. Tokio pobūdžio operacijos paplito iš dalies dėl reklamos internete ir televizijoje triukų, įvairiems žmonėms ir garsenybėms reklamuojant kaip gyvenimą pakeitusią procedūrą, suteikusią papildomą pasitikėjimą savimi pakeitus akių spalvą į norimą. Tačiau iki šiol kosmetiniais tikslais tokia operacija nėra patvirtinta ir specialistai į šią procedūrą žiūri kontroversiškai pirmiausia dėl to, kad tai yra visiškai nebūtina rimta operacija, kuri gali sukelti tiek operacines, tiek pooperacines komplikacijas ir neretai galima žala viršija naudą ilgalaikėje perspektyvoje. Juolab kad vienu metu tenka operuoti abi akis. Šios operacijos susijusios su didele infekcijos rizika, neryškiu matymu ar aklumu, padidėjusiu akispūdžiu, glaukoma, ragenos endotelio pažeidimu. Todėl medicininėje literatūroje ne vienas pavyzdys, kai kosmetinės operacijos baigėsi rimtomis komplikacijomis, rainelės implanto pašalinimu ir papildomomis operacijomis, skirtomis išgelbėti regėjimą. 

 

Keratopigmentacija 

Keratopigmentacija, dar vadinama ragenos tatuiruote, – Amerikos maisto ir vaistų asociacijos (angl. FDA) ir Europos vaistų agentūros (angl. EMA) nepatvirtinta kosmetiniais tikslais procedūra, kurios metu specialus spalvotas pigmentas įvedamas į rageną ir taip visam laikui pakeičiama akių spalva. 

Procedūros metu naudojami lazeriniai metodai. Pirminė indikacija yra ragenos randai ir aklos akies neestetinė išvaizda – balta ragena, kuri iš karto atkreipia aplinkinių dėmesį. Dažniausiai tokia ragena dažoma tamsiu pigmentu. Kosmetiniais tikslais dažniausiai siekiama akių spalvą pašviesinti, tačiau neretai gaunamas dirbtinės roboto akių išvaizdos rezultatas, kai akys atrodo netikroviškos. Ir nors ši procedūra mažiau invazyvi nei rainelės implanto operacija, tačiau rizikų, kai atliekama sveikoje akyje, taip pat turi nemažai. Dažniausiai pasitaikančios – sausų akių sindromas, padidėjęs jautrumas šviesai, ragenos ektazija, infekcija. Kadangi procedūra atliekama ragenoje, sunkių komplikacijų atvejais gali prireikti net ragenos transplantacijos. Po keratopigmentacijos ateityje gali kilti problemų, susijusių su kitomis akių ligomis, kadangi gali apsunkinti ateityje galbūt reikėsiančią kataraktos operaciją, tinklainės apžiūrą. 

 

Lazerinė depigmentacija 

Lazerinė depigmentacija kosmetiniu akių spalvos pakeitimo tikslu – viena kontroversiškiausių iš aprašytų procedūrų, kurios metu lazerio energija skaidomas rainelėje esantis už spalvą atsakingas pigmentas melaninas. Nėra jokių protokolų, rekomendacijų, gairių ar reguliavimo, kaip tokią procedūrą atlikti, todėl tai nesaugu. Komplikacijos gali kilti dėl nesaugių lazerio parametrų, traumos pačiai rainelei. Rainelės spalvos pasikeitimas gali būti neprognozuojamas. Gali pablogėti matymas, atsirasti ragenos pažeidimai, padidėjęs jautrumas šviesai, infekcija, sausų akių sindromas ir kitos komplikacijos. Viena dažnesnių – akispūdžio padidėjimas. 

 

Reklamos auka 

Kosmetinės akių spalvos pakeitimo procedūros periodiškai sulaukia dėmesio socialiniuose tinkluose, kur vaizdžiai reklamuojama ir siūloma pakeisti akių spalvą ir vietoj rudų džiaugtis skaisčiai mėlynomis akimis. Vienas iš tokių atvejų – modelio Nadinos Brunos pavyzdys. Modelio siekis turėti mėlynas akis ir pasiryžimas rainelės implanto operacijai baigėsi vienos akies 80, kitos 50 procentų negrįžtamu matymo pablogėjimu dėl įvykusių komplikacijų. 

 

Akies obuolio tatuiruotė 

Akies obuolio tatuiruotės – sąlyginai naujesnis būdas, skirtas kosmetiniam akies spalvos pakeitimui. Skirtingai nei prieš tai aprašyti metodai, šią procedūrą atlieka ne akių gydytojai, o tatuiruočių meistrai. Dažoma ne rainelė ar ragena, o pats akies obuolys. Tie patys dažai, kurie skirti odos tatuiruotėms atlikti, adata įvedami po jungine, todėl nusidažo visas akies baltymas. Kadangi pokytis gana ryškus ir išskirtinis, akys tampa juodos, tai nėra dažna procedūra. Ją renkasi ekstremaliai savo akių išvaizdą norintys pakeisti žmonės. Ilgalaikės komplikacijos dar nėra gerai žinomos, kadangi procedūra, palyginti, atliekama neseniai, tačiau susijusi su neretomis komplikacijomis po procedūros: akies skausmas, pablogėjęs matymas, infekcijos, šviesos baimė, svetimkūnio jausmas ir ryškus matymo pablogėjimas. Užsienio oftalmologijos žurnaluose galima rasti ne vieną liūdnai ir net aklumu pasibaigusį akies obuolio tatuiruotės atvejį. Ar verta dėl įspūdingos akių išvaizdos rizikuoti matymu – sprendimą priima kiekvienas individualiai. 

 

Akių lašai rainelės spalvai keisti 

Paskutiniu metu tenka neretai susidurti su užsakomomis socialinių tinklų reklamomis, kuriose reklamuojami neva stebuklingi lašiukai, kurie keičia akių spalvą. Iš rudos į mėlyną, iš pilkos į žalsvą – galimybės plačios ir jokių šalutinių efektų. Tačiau kyla klausimas, ar tai tik reklama ir (ne)pigus triukas, ar iš tiesų lašai veikia? 

Kaip jau žinoma, akių spalvą nulemia pigmento melanino kiekis rainelėje. Reklamose teigiama, kad lašų sudėtyje esantis N-acetilgliukozaminas turi savybę keisti rainelės spalvą ją pašviesindamas ir sustabdydamas pigmento melanino produkciją. Tyrimai parodė, kad N-acetilgiukozaminas kartu su niacinamidu gali pašviesinti hiperpigmentuotas odos vietas. Tačiau nėra aišku, ar N-acetilgliukozaminas turi šią savybę vienas be niacinamido ir ar apskritai prasiskverbia per rageną į gilesnes akies terpes ir pasiekia rainelę. Šie lašai nėra patvirtinti Amerikos vaistų ir maisto asociacijos (angl. FDA), todėl ar tikrai veikia, įrodymų nėra. Rekomenduojama lašus reguliariai lašinti 12–15 mėnesių, vieno buteliuko kaina svyruoja tarp 70–150 JAV dolerių, paskaičiavus susidaro nemaža suma ir ilgas laikas, kad galima būtų patikrinti jų efektyvumą. Todėl akių spalvą keičiantys lašai – socialinių tinklų ir rinkodaros triukas. 

Vieninteliai lašai, galintys turėti įtakos akių spalvai – prostaglandinų analogai, įprastai naudojami glaukomai gydyti. Pagrindinis šių lašų tikslas – mažinti akispūdį ir stabdyti glaukomos progresavimą. Tačiau šalutinis vaistų poveikis: akių spalvos pasikeitimas, pagreitėjęs blakstienų augimas, aplink akis esančio riebalinio audinio nykimas ir paakių srities patamsėjimas. Įprastai tai vertinama kaip šalutinis vaisto efektas. Pacientui, ilgą laiką sergančiam glaukoma ir naudojančiam prostaglandinų analogus, įžengus į akių gydytojo kabinetą net nereikia klausti, ar neserga glaukoma. Akių išvaizda ir pati pasufleruoja diagnozę. Tačiau, vis tik, ar rinktis vaisto galimus šalutinius poveikius, ar negrįžtamą matymo prastėjimą dėl glaukomos – atsakymas vienareikšmis. 

 

Saugesni metodai akių spalvai pakeisti 

Tam, kad pakeistume akių spalvą, nebūtina ryžtis rimtai ir rizikingai operacijai. Laikinai akių spalvą galima pakeisti spalvotais kontaktiniais lęšiais. Žinoma, spalva pasikeičia tik laikinai, tačiau patvirtinti spalvoti lęšiai yra žymiai mažiau rizikinga priemonė, o šiais laikais spalvų pasirinkimai tikrai platūs ir akių spalvą galima keisti kad ir kasdien. Reikėtų nepamiršti, kad tinkamas makiažas ar apranga taip pat gali paryškinti ar sukurti kitokios akių spalvos iliuziją, o rizikos netekti matymo nėra jokios. 

 

Nuotrauka: Labai norintiems pakeisti akių spalvą gydytojai rekomenduoja rinktis ne rizikingą operaciją, o kitas laikinas priemones, pavyzdžiui, spalvotus lęšius / www.pixabay.com nuotr. 

Nuotraukoje jauna moteris prisitraukusi prie veidrodžio dedasi kontaktinį lęšį. Kairėje nuotraukos pusėje iš nugaros užfiksuota dalis neryškios galvos ir dešinės rankos, o viduryje – aiškus veido atspindys. Moters ilgi tamsūs plaukai krenta ant šviesaus lengvo bliuzono ir įrėmina susikaupusį veidą. Jos stori paryškinti antakiai yra kiek pakelti, o tamsiai padažytų lūpų kampučiai nuleisti. Tamsios akys paryškintomis blakstienomis atidžiai žvelgia į veidrodį. Atspindžio kairiosios rankos pirštai su ilgais šviesiai lakuotais stačiakampio formos nagais liečia kairįjį skruostą. Didysis rankos pirštas yra patempęs apatinį voką į apačią, o smilius yra ištiestas priešais apatinį akies kraštą. Nuo tamsaus vyzdžio atsispindi keli šviesos taškeliai, o priešais supančią odeną – plonas lenktas kontaktinio lęšio kraštas. 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]