Specialisto komentaras
Autoriaus nuotrauka
Dar kartą apie socialinio draudimo pensijas asmenims su negalia
Giedrius Stoškus, teisininkas, [email protected]

2023–12–14 Seimas, siekdamas pensijų įstatymus suderinti su 2024–01–01 įsigaliojusiu Asmenų su negalia teisių apsaugos pagrindų įstatymu, pakeitė nemažai Socialinio draudimo pensijų įstatymo straipsnių. 

Svarbiausia šių pakeitimų naujiena, kad gali didėti socialinio draudimo pensijos senatvės pensijos amžių sukakusiems neįgaliesiems, kuriems nustatytas ne didesnis kaip 30 proc. dalyvumo lygis, o netektas dalyvumo lygis yra 70 proc. ar didesnis. Netekto dalyvumo lygis nustatomas iš skaičiaus 100 atimant asmeniui su negalia nustatytą dalyvumo lygį. Pvz., jei žmogui su negalia nustatytas 25 proc. dalyvumo lygis, tai jo netektas dalyvumo lygis bus 100–25 proc. = 75 proc. 

Kad pensija padidėtų, senatvės pensijos amžių sukakę neįgalieji, kuriems nustatytas specialiųjų poreikių lygis, turi kreiptis į Asmens su negalia teisių apsaugos agentūros (toliau trumpinama – Agentūra) (iki 2024–01–01 buvusios Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos) teritorinį skyrių, kad jiems nustatytas specialiųjų poreikių lygis būtų prilygintas atitinkamam dalyvumo lygio procentui. 

Asmenims su negalia, kuriems nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis, jis prilyginamas 15 proc. dalyvumo lygiui, o asmenims su negalia, kuriems nustatytas vidutinių specialiųjų poreikių lygis – 40 proc. dalyvumo lygiui. Kadangi pensijų didėjimas galimas tik tiems, kuriems nustatytas ne didesnis kaip 30 proc. dalyvumo lygis, vadinasi, padidėjimas galimas tik tiems neįgaliesiems, kuriems nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis. 

Kreipiantis dėl prilyginimo, gydytojo siuntimo nereikia, medicininė patikra nedaroma, savarankiškumo ir gebėjimo dalyvauti klausimynas nepildomas. Paprasčiausiai Agentūrai reikia pateikti nustatytos formos prašymą ir asmens tapatybės dokumentą. Nereikia pateikti net nuotraukos, nes agentūra naujam pažymėjimui panaudoja nuotrauką iš gyventojų registro, t. y. tą, kuri buvo padaryta žmogui darant pasą ar asmens tapatybės kortelę. Jei žmogus nesutinka, kad pažymėjimui būtų naudojama nuotrauka iš gyventojų registro, jis privalo pateikti nuotrauką skaitmeninėje laikmenoje JPG formatu. Naujo asmens su negalia pažymėjimo su nustatytu dalyvumo lygiu „Sodrai“ pateikti nereikės, informaciją apie specialiųjų poreikių lygio prilyginimą dalyvumo lygiui „Sodra“ gaus tiesiai iš Agentūros. 

Pensijos bus didinamos nuo specialiųjų poreikių lygio prilyginimo dalyvumo lygiui dienos, tačiau pirmas padidintas pensijas minėtos rūšies neįgalieji pradės gauti nuo šių metų liepos mėnesio, tada bus išmokėta ir susidariusi nepriemoka. 

Apskritai, Socialinio draudimo pensijų įstatymas asmenims su negalia numato gana sudėtingą ir painią pensijų sistemą. Yra 3 pensijų rūšys darbingo amžiaus asmenims su negalia ir 2 pensijų rūšys senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims su negalia. 

Darbingo amžiaus asmenims su negalia nuo 2024–01–01 skiriamos socialinio draudimo negalios pensijos. Be to, tęsiamas nuo 2005–07–01 iki 2023–01–01 paskirtų netekto darbingumo pensijų ir iki 2005–06–30 paskirtų invalidumo pensijų mokėjimas, šias pensijas kasmet indeksuojant, o, jei asmuo dirbo, tai ir atnaujinant pagal naujus stažo ir draudžiamųjų pajamų duomenis. 

Senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims su negalia nuo 2024–01–01 skiriamos senatvės pensijos asmeniui su negalia, be to, tęsiamas iki 2023–12–31 paskirtų senatvės pensijų neįgaliajam mokėjimas, šias pensijas kasmet indeksuojant ir, jei asmuo dirbo, tai ir atnaujinant. 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]