Laiko juosta
Gal pravers STASIS
Vytautas Gendvilas
Parašas po straipsniu

Nuo 2020 metų sausio 1 dienos įsigaliojo Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu Nr. D1-653 patvirtintas statybos techninis reglamentas STR 2.03.01:2019 „Statinių prieinamumas“. Šis dokumentas apibrėžia, kas, kada ir kaip turi pritaikyti pastatus žmonių su negalia poreikiams. Įstatymuose neretai įtvirtinami geri sumanymai. Tačiau, kaip praktiškai pajusti šio konkretaus dokumento kuriamą rezultatą? Vienas iš būdų tai patirti – stasis.lt. 

Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (dabar – Asmens su negalia teisių apsaugos agentūra) sukurtas informacinių technologijų įrankis stasis.lt įgalina stebėti pastatų prieinamumą žmonėms su negalia. Kalbant paprasčiau, stasis.lt – interneto svetainė, kurioje galite pasitikrinti, ar pastate, kuriame planuojate apsilankyti, jums nekils problemų dėl turimos negalios. Svetainės žemėlapyje pateikti viešosios paskirties pastatai ir jų prieinamumas pagal konkrečias negalias. Iš duomenų bazės galima išsirinkti, tarkime, žmonių su regos negalia poreikiams pritaikytų pastatų sąrašą. 

Sistemoje informaciją apie pastatų pritaikymą pateikti kviečiami ir privatūs savininkai, valdytojai. Pastatai vertinami pagal specialiai atrinktus prieinamumo kriterijus. Norint pateikti informaciją, reikia užpildyti anketą. Ją pildo pastato savininkas ar valdytojas. 

Žmonėms su negalia šis įrankis naudingas dar ir tuo, kad jame numatyta galimybė pranešti apie prieinamumo reikalavimų neatitinkančius pastatus. Tam reikia užpildyti specialią prašymo formą, kurioje teks nurodyti objekto pavadinimą, savivaldybę, tikslų objekto adresą, jo geografines koordinates, savo vardą ir pavardę, elektroninio pašto adresą, telefono numerį, pridėti nuotraukų. 

Asmens su negalia teisių apsaugos agentūros darbuotojai įvertins jūsų pateiktą informaciją, esant reikalui nuvyks ir į prieinamumo reikalavimų neatitinkantį objektą, pateiks išvadas ir rekomendacijas pastato savininkui ar valdytojui, kad šis ištaisytų padarytas klaidas. 

Stasis.lt turi išsamų statistikos įrankį. Čia galima rasti duomenų pagal pastatų paskirtį, savivaldybę, nuosavybės formą. 

Šių metų vasario pradžioje stasis.lt „matė“ 6279 objektus. Atitinkančių žmonių su regos negalia prieinamumo reikalavimus statinių nerasta. Iš dalies prieinamais sistema pripažino 456 objektus. 

Pasigilinus į statistinius duomenis, aiškėja, kad tik kas ketvirtame statinyje žmogus su regos negalia gali būti iš dalies savarankiškas. Tikrovėje, matyt, yra dar prasčiau. Anketą užpildo statinio savininkas, valdytojas. O kas norės būti visuomenei nepatrauklus? 

Koks bebūtų kirvis geras, bet pats malkų nekapoja. Taip ir su stasis.lt: naudingas bus tik tada, kai juo bus naudojamasi. 

 

Nuotrauka: Interneto svetainė stasis.lt sukurta kaip įrankis, kuriame fiksuojami statinių prieinamumo Lietuvoje duomenys / interneto svetainės nuotr. 

STASIS interneto svetainės momentinė kopija. Puslapio viršuje iš kairės į dešinę pateikiamas Neįgaliųjų reikalų departamento logotipas ir parinktys: „Žemėlapis“, „Apie projektą“, „Pritaikymo kriterijai“, „Metodinė informacija“ bei „Informacija savininkams“. Dešiniau yra stačiakampis mygtukas „Spausdinti“, dviejų plaštakų piktograma, trys tamsūs kvadratiniai mygtukai su šviesia piktograma ir raidėmis „LT“ ir „EN“ bei žmogaus kontūras nuo pečių iki viršugalvio. Kairiajame svetainės trečdalyje yra filtravimo parinktys. Galima ieškoti tarp pavadinimų, valdytojų ir adresų, pagal objektus, savivaldybę ir nuosavybės tipą, rinktis negalios tipą ir atitikimą, kurio variantai yra: „Bendras“, „Atitinka“, „Dalinai“ ir „Neatitinka“. Dabartinė paieška atliekama pagal negalios tipą „Bendras prieinamumas“ ir atitikimą „Bendras“. Žemiau nurodoma, kad aptikti 6305 objektai, pateikiami keli įstaigų pavadinimai su adresais. Dešinėje svetainės pusėje du trečdalius ekrano užima Lietuvos žemėlapis, ties kurio įvairiais miestais yra burbuliukai su skaičiais. Didžiausi skaičiai yra ties dideliais miestais. 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]