Redakcijos skiltis
 
 

Nuo socialistinio patoso iki įtraukios vakarietiškos visuomenės! Nuo nedrąsių pirmųjų literatūrinių bandymų iki įtraukiosios leidybos, gilesnio Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos ir kultūros supratimo! Šiemet „Mūsų žodžiui“ sukanka 65-eri – 1959 metų vasario 23 dieną spaudai buvo pasirašytas pirmasis žurnalo numeris. 

Nevarginsime skaitytojų porindami žurnalo istoriją. Prieš 25 metus žurnalo keturiasdešimtmečiui skirtame leidinyje tuometis vyriausiasis redaktorius Vytautas Gendvilas rašė: „Per tuos metus buvo visko: keitėsi politinės pažiūros ir santvarkos, keitėsi žmonės, net kartos. O „Mūsų žodis“ išliko. Aišku, su gyvenimu ir jis keitėsi, bet išliko, išgyveno... Ir toliau gyvens. Kilnūs tikslai burti neregius draugėn, pasakoti visuomenei apie jų gyvenimą, griauti klaidingas nuostatas apie neregį, atrodo, tuoj tuoj bus įgyvendinti. Tačiau laikas bėga, keičiasi žmonių pažiūros, politinės ir ekonominės mados, vietoje vienų ateina kiti. Ir tai, kas, atrodo, visiems jau buvo aišku, suprantama, pažįstama, žiūrėk, vėl tapo šiek tiek neaišku, nesuprantama, nepažįstama.“ 

Taip! Pasklaidžius senesnius „Mūsų žodžio“ komplektus akivaizdžiai matyti: kartojasi temos, problemos, neregių pastangos gyventi pilnakraujį aktyvų gyvenimą. Tuo pat metu kiekvienas laikmetis atneša naujų vėjų: norime naudotis tais pačiais produktais, tokiomis pačiomis paslaugomis kaip ir visa visuomenė, lankyti tas pačias parodas, muziejus, skaityti tas pačias knygas! 

Galime tik džiaugtis, kad prie šių norų prisideda ir „Mūsų žodis“. Štai ir šiame žurnalo numeryje – pasakojimas apie Valdovų rūmų muziejaus parodas ir edukacijas, Lietuvos audiosensorinės bibliotekos nuosekliai plėtojama įtraukiosios leidybos nuostata. 65-eri nėra koks nors ypatingas jubiliejus, greičiau proga truputį ilgiau stabtelėti, įdėmiau pasižiūrėti į save, įsiklausyti į skaitytojų balsus ar skambučius. Antra vertus, vis dar „kuklinamės“ apie save galvoti ir kalbėti pozityviai. Per tuos dešimtmečius Lietuvoje atsirado ir nustojo ėję dešimtys leidinių, daugelio jų net pavadinimų neprisimename, o „Mūsų žodis“ – tebegyvuoja! Šiemet atnaujinęs dizainą pagal prieinamumo reikalavimus, žurnalas tebeleidžiamas keturiais formatais: padidintu reginčiųjų šriftu, brailio raštu, garsiniu pavidalu, elektroninė versija skelbiama internete. Skaitytojus brailio raštu jau šešti metai lanko priedas „Pasaulis į namus“. Artimiausiuose jo numeriuose – Volodymyro Zelenskio knyga „Žinia iš Ukrainos“. 

Alvydas Valenta 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]