Viršelio istorija
Apie įdarbintą tamsą
 

Menka paslaptis, kad kiekvienas mūsų, nesvarbu, koks užtikrintas ir drąsus atrodytų, turi baimių ir silpnųjų fizinių ar psichologinių vietų, kitaip tariant – negalėjimų. Galima be perstojo galvoti apie juos, jeigu tas galvojimas nesustabdo gyvenimo ir ką nors keičia į gerąją pusę. Kaune gyvenantys Povilas Krapikas (nuotraukoje iš kairės į dešinę), Oksana Dobrovolskaja, Laura Stadalninkaitė, Povilas Maliukevičius kūrybingai įdarbino tą, kuri yra neatskiriama jų palydovė, – tamsą. Jau trečius metus šių gidų vedamos pojūčių turizmo kelionės „NeRegĖjimo galia“ pritraukia ir smalsuolius, ir šiokius tokius ekstremalus, ir pasaulį atidžiai stebinčius žmones. Padeda vieni kitus geriau pažinti. Pelnyti kelionių tamsoje įvertinimai patvirtina – dažniau įdarbinkime „galėjimus“ ir išskirtines patirtis. 

Viršelyje – „NeRegĖjimo galios“ gidai Kauno turizmo informacijos centre / Rasos Didaitės nuotr. 

Apvali sausio mėnesio žurnalo „Mūsų žodis“ viršelio nuotrauka, kurioje nuo blauzdų iki viršugalvio užfiksuoti patalpoje priešais didelį Kauno miesto planą stovintys keturi jauni žmonės. Iš kairės į dešinę vienas šalia kito glaudžiai pozuoja Povilas Krapikas, Oksana Dobrovolskaja, Laura Stadalninkaitė ir Povilas Maliukevičius, dėvintys šviesiai pilkus bliuzonus, mūvintys kelnes ir rankose laikantys neregio lazdeles. P. Krapikas yra aukščiausias grupėje. Jo plaukai yra šviesūs, trumpai kirpti, o akių lęšiukai pilkai drumsti. Vyras santūriai šypsosi kiek pravertomis lūpomis, sulenkta dešine ranka priešais save laiko baltąją lazdelę, o kaire yra už nugaros apkabinęs Oksaną. Moteris yra už jį žemesnė maždaug per sprindį. Jos šviesiai rudi plaukai surišti už nugaros, akys pramerktos ir šiek tiek žvairuoja į šonus, o burna plačiai šypsosi pravertomis lūpomis. Oksana laiko baltąją lazdelę sulenkta kaire ranka, o dešine yra per juosmenį apglėbusi Povilą. Jai iš kito šono stovinti Laura yra žemiausia grupėje – maždaug per sprindį žemesnė už Oksaną. Moters rudi plaukai siekia pečius ir ji linksmai šypsosi sučiauptomis lūpomis ir primerktomis akimis, tarsi tuoj pradės juoktis. Laura laiko baltąją lazdelę priešais krūtinę dešine ranka, o kairę yra nuleidusi ir lengvai sugniaužusi. P. Maliukevičius yra ją per pečius apkabinęs dešine ranka, o kairę nuleidęs su baltąja lazdele. Jis yra maždaug vienodo ūgio su Oksana trumpų tamsiai rudų plaukų. Vyras žaismingai šypsosi pravertomis lūpomis, iškišęs liežuvio galiuką tarp dantų ir primerkęs akis. Ant ketveriukės bliuzonų dešinės krūtinės pusės yra užrašas: „NeRegĖjimo galia“ su spalvingomis N, R ir Ė raidėmis, o kiek žemiau yra dvigubai didesnis užrašas: „Pojūčių turizmas“. Rūbo krūtinės dalies kairėje stovi trys spalvingi į užrašą atsisukę žmogeliukai su baltosiomis lazdelėmis. Gidams už nugaros žaliuoja Kauno žemėlapis su baltomis gatvėmis ir spalvingais apskritimais, kurie žymi lankytinas vietas. Viršuje didelėmis baltomis raidėmis užrašyta: „Kur pamatyti Kaunas 2022 palikimą?“. Nuotraukos kairėje užfiksuota dalis sieninio stendo su lankstinukais. Ketveriukė spinduliuoja entuziazmu, gera nuotaika ir draugiškumu. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnės nuotraukos dešinėje pusėje matyti daugiau žemėlapio ir galima pastebėti, kad jis užsilenkia ir galimai sudaro apvalų stendą. Taip pat abiejose pusėse matyti daugiau lankstinukų. 

PROTANOPIJA. Tas pats vaizdas pateiktas ne toks spalvotas kaip realus. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

GLAUKOMA. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai kampuose visai užtemsta. Kairėje uždengiama P. Krapiko galva, kojų apačia nuo kelių ir lankstinukai, taip pat pridengiamos Oksanos ir P. Maliukevičiaus galvos. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato P. Krapiko, Oksanos ir Lauros kojų apačios nuo kelių, o likusioje nuotraukoje vaizdą taip pat protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Šiuo atveju visas vaizdas toks pat kaip realus, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Šiame pavyzdyje apatinėje nuotraukos dalyje visiškai nematyti P. Krapiko ir Oksanos kojų apatinės dalies nuo kelių, o Lauros ir P. Maliukevičiaus – maždaug nuo šlaunų viršaus. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Regėjimo plotis ir spalvos nepakitę, tačiau pats vaizdinio centras – nematomas. Šiuo atveju nematyti moterų viršutinės kūno dalies ir galima įžvelgti tik jų galvas ir kojas. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje įžiūrimas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – galima įžvelgti tik moterų viršutinę kūno dalį nuo juosmens iki pečių, sulenktas rankas ir P. Maliukevičiaus ranką ant Lauros peties. 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]