Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaParengė Ugnė Žilytė

Batai, įspėjantys apie kliūtis


 

Parašas po straipsniuĮmonė „Tec-Innovation“ sukūrė pagalbinę prie batų tvirtinamą orientavimosi priemonę, vibracija arba garsiniu signalu neregius informuojančią apie kliūtis. Ar tikrai šie batai patikimi ir naudotini, patikrino Vokietijos aklųjų ir silpnaregių sąjungos žurnalo „Sichtweisen“ redaktorė Lisa Mümmler. 

Smalsiai ir su nekantrumu atidarau patogaus dydžio dėžutę. Po popieriniu dangteliu atsiveria stilingų ir modernių tekstilinių batų pora, kuri man iš karto patinka. Baltas padas, visuomet madinga mėlyna džinsų spalva, žaismingas užtrauktukas šalia raištelių. O tada atrandu batų nosis: ant abiejų pritvirtintos kelių centimetrų dydžio metalinės plokštelės. 

Ne taip įsivaizdavau „vibruojančius batus“. Šie, gaminami įmonės „Tec-Innovation“, skirtingo intensyvumo vibracija arba pypsėjimu nurodo ėjimo kryptimi esančius objektus. Maniau, kad ultragarsu pagrįsta technologija nebus viešai matoma ir bus pritvirtinta prie batų padų. 

Atidžiau pažvelgusi į likusį dėžutės turinį, randu du priedus, užmaunamus ant metalinių plokštelių priekyje. Dvi pilkos kvadratinės dėžutės, vadinamos „InnoMake“, su mygtuku gale, nukreiptu į batą, mygtuku išorėje joms atleisti ir dviem apskritomis įdubomis priekyje. Tai – ultragarso jutikliai. 

Nors mintis išeiti pro duris su šiais ne visai įprastai atrodančiais batais verčia mane jaustis nepatogiai, man smalsu sužinoti, ar batai veikia ir kaip veikia. Savo nuogąstavimus atidedu į šalį ir nusprendžiu be išankstinio nusistatymo išbandyti daug žadantį gaminį. 

Programėlę „InnoMake“, padedama „Tec-Innovation“ darbuotojo, į savo išmanųjį telefoną įdiegiu lengvai ir su ja „Bluetooth“ ryšiu susieju du „InnoMake“ priedus. Naudojant šią programėlę abu batus galima reguliuoti atskirai arba vienu metu. 

Norimą atstumą tarp bato ir kliūties galima nustatyti slankikliu – pasirinkimas svyruoja nuo pusės iki keturių metrų. Mažesnį atstumą rekomenduojama rinktis patalpose, didesnį – lauke. Taip pat galiu pati nuspręsti, ar noriu, kad apie kliūtis man būtų pranešama vibracija į pėdas, ar garsiniu signalu išmaniajame telefone. Galiu pasirinkti ir abiejų būdų derinį. Bakstelėjus į ekraną, batus galima perjungti į budėjimo režimą ir taip pat lengvai vėl įjungti. Be to, abu batai turi LED lemputę, kurią galima įjungti ir išjungti komanda „Torch“ (žibintuvėlis). Tai naudingas priedas, ypač tamsiuoju metų laiku. 

Patogus valdymas išmaniuoju telefonu man patinka ir puikiai veikia. Batus taip pat galima konfigūruoti rankiniu būdu spaudžiant tam tikras mygtuko, esančio „InnoMake“ nugarėlėje, sekas. 

 

Batų išbandymas 

 

Atlikusi gana intuityvią konfigūraciją, pradedu pirmuosius vaikščiojimo bandymus. Mano nuogąstavimai, kad negalėsiu tinkamai vaikščioti su priekyje šiek tiek praplatintais „InnoMake“ priedais, išsisklaido sulig pirmaisiais metrais. Tik lipdama laiptais turiu būti šiek tiek atsargi, kad neatsitrenkčiau į kitą laiptelį. Greitai pajuntu, kokį atstumą reikia išlaikyti. 

Vibracija man taip pat maloni, gerai juntama, bet ne trikdanti, pernelyg intensyvi. Palaipsniui pripratau prie silpno dūzgimo, kurį girdžiu, kai naudojuosi šiais batais patalpose. Lauke jo visai nesigirdi. 

Tris dienas bandžiau „InnoMake“ batus viduje ir lauke, pažįstamoje ir nepažįstamoje aplinkoje. Kuo ilgiau juos avėjau, tuo labiau pažįstami ir naudingi darėsi impulsai, kuriuos gaudavau iš aplinkos. Tiek lytėjimo, tiek garsinį signalą galima palyginti su automobiliuose esančiais automobilio statymo davikliais. Kuo mažesnis atstumas iki kliūties, tuo greitesni tampa vibruojantys ar pypsintys signalai. Jei tiesiai priešais mane yra laiptelis, siena, kartoninė dėžė ar kitas žmogus, signalas yra nepertraukiamas. Ypač nustebino tai, kad net slenksčiai ir labai maži kelio dangos pakilimai nurodomi gerai ir patikimai. 

Tačiau „InnoMake“ batai nepakeičia baltosios lazdelės, tai aiškiai nurodo ir gamintojas. Pavyzdžiui, buvo siaurų stulpelių, kurie nepateko į ultragarsinių jutiklių spindulį ir į kuriuos būčiau atsitrenkusi, jei nebūčiau turėjusi baltosios lazdelės. Be to, pievoje, kurią lankiau su savo šunimi vedliu, negavau patikimos informacijos apie ten esančius medžius – tikriausiai dėl to, kad aukšta žolė veikia prietaisus. 

Kadangi ultragarso banga pirmiausia sklinda ir atsispindi nuo kliūties į batus, reakcija užtrunka minimaliai. Po kurio laiko prie to pripratau, vis dėlto pastebėjau, kad einant lėčiau informacija apie aplinką yra tikslesnė ir naudingesnė. 

„InnoMake“ batai šiuo metu kainuoja 3200 eurų, todėl yra palyginti brangūs. Kadangi jie yra registruotas 1-os klasės medicinos prietaisas, juos Vokietijoje finansuoja sveikatos draudimo bendrovės. Gamintojas „Tec-Innovation“ taip pat padeda teikti paraiškas kompensacijai gauti. 

 

Išvada 

 

Mano nuomone, „InnoMake“ batai mažiau tinka greitai žingsniuojantiems, stilių vertinantiems žmonėms su regos sutrikimais. Tačiau tiems, kuriems netrukdo dėmesį atkreipianti išvaizda ir kurie be baltosios lazdelės nori papildomų aplinkos impulsų, tikrai vertėtų išbandyti vibruojančius batus. Kiekvienas aklasis ir silpnaregis yra individualus, daugeliui jų vibracija ar pypsėjimu perduodama informacija apie kliūtis gali būti naudinga. Kyla tam tikrų abejonių, ar dėl iš bato priekio išsikišusio įrenginio nebus sunku lipti laiptais arba nulipti ar užlipti ant eskalatoriaus, tačiau tikėtina, kad motyvuotas naudotojas išmoks susidoroti su papildomu avalynės ilgiu. 

„Tec-Innovation“ taip pat siūlo išmaniuosius batus pagyvenusiems žmonėms, ugniagesiams ir kitiems gelbėtojams, kurie dažnai dirba regėjimo požiūriu sudėtingose situacijose. 

 

Nuotrauka: Austrų kompanija sukūrė prie batų priekio tvirtinamą pagalbinę priemonę, kuri informuoja apie kliūtis / gamintojų nuotr. 

Nuotraukoje pavaizduoti tamsūs vyriški zomšiniai batai šviesiais raišteliais su prie nosies pritvirtintais tamsiais kvadratiniais prietaisais užapvalintais kampais. Priedai iškyla šiek tiek virš nosies ir yra maždaug 2–4 cm pločio. Jų priekinės dalies viršuje yra dvi apskritos angos ir smulki lemputė tarp jų. Apačioje yra iškilas „Tec-Innovation“ logotipas, primenantis ant šono nuvirtusį „W-Fi“ ženklą. Jį sudaro smulkus apskritimas ir į dešinę nukreiptos trys vis didėjančios lenktos linijos. Batų padai priekyje kiek pailginti, kad apimtų prietaisus. Ši avalynė su priedais atrodo neįprastai ir gali sukelti abejonių, ar su jais patogu vaikščioti. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką