Laiko juosta

 

„Telia“: Kalėdos, kurias liesime, girdėsime ir jausime


 

Parašas po straipsniuDidžiausia Lietuvos telekomunikacijų bendrovė „Telia“ imasi iniciatyvos didinti žmonių su negalia įtrauktį, gerinti prekių ir paslaugų prieinamumą bei galimybes prisijungti prie darbuotojų komandos. Didžiausią dėmesį bendrovė šiuo metu skirs regos negalią turintiems žmonėms, kuriems prieš Kalėdas ruošia daug malonių siurprizų – nuo Hario Poterio filmų su garsiniu vaizdavimu, naujų audioknygų, iki žymių Lietuvos žmonių įgarsintų didmiesčių kalėdinių eglių pasakojimų. Pagrindiniais visų „Telia“ kalėdinių reklamų veidais ir herojais šiemet yra žmonės su regos negalia. 

Padedant technologijoms visi gali gyventi įdomiau, nepriklausomai nuo lyties, socialinės padėties ar negalios. Tačiau daug verslų Lietuvoje iki šiol nėra padarę pakankamai, kad jų interneto svetainės, paslaugos ir produktai būtų pritaikyti neregintiems žmonėms. Tarp šių verslų yra ir „Telia“, kuri, įsivertinusi prieinamumo iššūkius, pradėjo sparčią verslo transformaciją. 

„Mes visi švenčiame Kalėdas. Tačiau tūkstančiai žmonių Lietuvoje turi regos negalią, todėl Kalėdas jie mato kitaip: liesdami, klausydami ar jausdami. Per šias Kalėdas kviečiame pamatyti vieni kitus ir patys pradedame daryti vis daugiau, kad įdomesnis gyvenimas būtų visiems. Pokyčius pirmiausia pradedame nuo savęs, tačiau be pagalbos iš žmonių su negalia bendruomenės tikrai nieko nepadarytume“, – sako „Telia“ įvairovės ir įtraukties partnerė Julija Markeliūnė. 

Pasak jos, „Telia“ savo verslo pritaikymą visoms žmonių galimybėms pirmiausia pradėjo siekdama išsiaiškinti svarbiausius žmonių su regos negalia bendruomenės poreikius. Pagal Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) pateiktas rekomendacijas buvo sudėliotas planas, kaip padaryti elektronines paslaugas kuo prieinamesnes žmonėms su regos negalia. 

 

Pokyčiai – ilgalaikiai 

 

Siekiant, kad pokyčiai būtų ilgalaikiai ir kryptingi, „Telia“ pagalbos kreipėsi ir į žinomas visuomenininkes su negalia, kurių patirtis bendrovei yra labai svarbi. 

„Viena mūsų ambasadorių – gerai pažįstama radijo laidos „Aklas pasimatymas“ žurnalistė, LASS tarybos narė Irma Jokštytė-Stanevičienė, kuri drauge su kitais kolegomis lydi mus šiame kelyje į pokyčius. Per jų vedamus mokymus „Telia“ darbuotojams išmokome, kad žodžiai „žiūrėti“, „matyti“ nėra tabu, tačiau čia yra tik labai maža dalis, kiek daug mums davė šie susitikimai“, – kalbėjo J. Markeliūnė. 

I. Jokštytė-Stanevičienė sako, kad nuoširdžios pastangos yra labai svarbios ir daug ką keičiančios. „Tikiu, kad didelis proveržis įvyks tada, kai į pritaikymus imsime žiūrėti ne kaip į dovaną ar paramą negalią turintiems žmonėms, bet kaip į būtinybę, be kurios negali apsieiti ir patys verslai. Kiekvienas ilgas kelias prasideda nuo pirmojo žingsnio. Tačiau aš jau dabar didžiuojuosi savo šalies progresu kaskart, kai sutinku nuoširdžiai norinčių šiuos pokyčius atnešti asmenų ir verslų. „Telia“ tikrai yra toks pavyzdys“, – įsitikinusi I. Jokštytė-Stanevičienė. 

 

Per Kalėdas – dovanų gausa 

 

J. Markeliūnė atskleidžia, kad bendrovė yra paruošusi smagių kalėdinių dovanų žmonėms su regos negalia. 

„Kalėdos turbūt neįsivaizduojamos be Hario Poterio filmų, tad visos šio kultinio filmo dalys nuo gruodžio 1 d. „Telia Play“ platformoje bus prieinamos su garsiniu vaizdavimu, kad visi galėtume dalintis šventiniais įspūdžiais kartu. Taip pat bendradarbiaudami su LAB įgarsinome ir padovanojome 10 knygų vaikams bei jaunimui, kuriomis galės mėgautis visi LAB skaitytojai“, – pasakoja J. Markeliūnė. 

Vienas iš šventinių veiksmų – ir kvietimas prisijungti prie „Be My Eyes“ mobiliosios programėlės. Programėlė sujungia žmones su regos negalia su matančiais tada, kai jiems reikia papildomų akių, atliekant tam tikrus veiksmus. Programėlė yra prieinama ir lietuvių kalba. 

J. Markeliūnė dalijasi, kad pirmą kartą penkių didžiausių Lietuvos miestų kalėdinės eglės bus įgarsintos garsiniu vaizdavimu, o apie kiekvieną iš jų papasakos žymūs miestų atstovai, o įmonė yra paruošusi ir daugiau staigmenų, apie kurias bus paskelbta jau visai netrukus. 

 

„Telia“ informacija 

 

Autorių nuotr. 

Kalėdinė nuotrauka. Miesto alėjoje priešais šviesų triaukštį pastatą stovi už jį kiek žemesnė Kalėdų eglė, papuošta žemyn besileidžiančiomis girliandomis ir žaižaruojančiais papuošimais. Nuo jos viršūnės į skirtingas puses link supančių pastatų ištiestos kelios lempučių girliandos. Dešinėje nuotraukos pusėje iš nugaros užfiksuoti link eglės einantis vyras ir vaikas. Trumpaplaukis vyras dėvi tamsų paltą ir laiko už rankos vaiką, kuris vilki tamsią striukę, kelnes ir kepurę su bumbulu. Egle grožisi keli aplink stovintys ir vaikštinėjantys šiltai apsirengę žmonės, kai kurie ją fotografuoja. Nors nuotrauka užfiksuota tamsiuoju paros metu, ji pilna šviesos ir šventinės nuotaikos. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]