Redakcijos skiltis

 

 


 

Autoriaus nuotraukaSpalio viduryje minima Pasaulinė baltosios lazdelės diena – puiki proga visuomenei priminti apie šalia jų gyvenančius žmones, turinčius regos negalią. Žinau, kad dalis mūsų bendruomenės narių vengia šios priemonės, stengiasi kuo ilgiau jos nenaudoti, tačiau ar tikrai verta atsitrenkti į vitrinos stiklą ar užkliūti už reklaminio stendo? Baltoji lazdelė ne tik priemonė saugiau judėti, bet ir aiškus parodymas aplinkiniams – greta žmogus, turintis regos sutrikimų. 

Ir nors vos ne kasdien sužinome apie naujas technologijas, lengvinančias mums buitį ir būtį, bet baltosios lazdelės dar nieks nepakeitė. Taip, yra naujovių – ultragarsinės, išmaniosios, teleskopinės, mažiau sveriančios, su amortizatoriais lazdelės, bet esmė nesikeičia – baltoji lazdelė mums rodo kelią, padeda išlikti savarankiškiems, įgalina dalyvauti viešajame gyvenime. Lazdelė tik ką netekusiam regos žmogui tampa pirmąja pagalbininke, kuri padeda prisitaikyti prie pasikeitusios aplinkos, žengti pirmuosius savarankiškus žingsnius. 

Pastaruoju metu neregiams keliones viešose vietose vis dažniau padeda sėkmingai įveikti taktiliniai vaikščiojimo paviršiai. Apie juos ir norime priminti visuomenei šiemet, minėdami Pasaulinę baltosios lazdelės dieną. O gal net ne priminti, o paaiškinti, informuoti, kad tai ne šiaip gražios kitos spalvos ir rašto šaligatvio plytelės. Tai – paviršiaus indikatoriai, reikalingi tam, kad aklieji ir silpnaregiai galėtų saugiai ir savarankiškai keliauti miestų ir miestelių gatvėmis, susirastų reikalingas institucijas, orientuotųsi patalpose. Tokių taktilinių vaikščiojimo paviršių randame miestų gatvėse, aikštėse, viešojo transporto stotelėse, oro uostuose, geležinkelio, autobusų stotyse. Labai svarbu, kad šios vedimo sistemos nebūtų užstatytos paspirtukais, automobiliais, reklaminiais stendais ar dar kitais neregiui pavojingais atributais. Apsižvalgykite savo mieste, ar turite tokių taktilinių vaikščiojimo paviršių, ar jie teisingai Jus veda, ar eidami tokiu šaligatviu neatsitrenkiate į prekybos kioską ar išlindusias medžio šakas, kurias miesto tarnybos užmiršo nugenėti. Nebūkime tik stebėtojai, jei norime būti visaverčiais visuomenės nariais – eikime išdidžiai naudodamiesi baltąja lazdele ir skleiskime žinią, kad regos negalią turintys žmonės yra ir nori būti savarankiški, tik reikia sudaryti tinkamas tam sąlygas. 

 

LASS prezidentas Paulius Kalvelis 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]