Socialinis pulsas

Autoriaus nuotraukaNerija Kaulakienė, [email protected]

Orientacijos ekskursija po Šiaulių senamiestį


 

Parašas po straipsniuKada reikia lankytis Šiauliuose? Aišku, kad šviečiant saulei, nes tai – Saulės miestas. Taip ir padarė LASS Plungės ir Alytaus filialų nariai. Į svečius pas šiauliečius atvyko iš karto po Žolinės, rugpjūčio 17, 18 dienomis, kai visi Lietuvoje keipo nuo karščio. 

Viskas prasidėjo šiek tiek anksčiau, dar pavasarį, kai LASS orientacijos ir mobilumo specialistas Juozas Daunaravičius atvyko į komandiruotę Šiauliuose. Filialo pirmininkė Odeta Jurevičienė pasakoja, kad tada kolegai ji pasiūliusi vakare pasivaikščioti po sutvarkytą senamiestį, įvertinti, kaip viešosios erdvės pritaikytos akliesiems ir silpnaregiams. „Sutvarkytas senamiestis tapo labai patogus regos negalią turintiems žmonėms, – pasakoja Odeta. – Beveik nebeliko laiptų, nuolydžių. Pagalvojome, kad apžiūrėti miestą gali ir kitų miestų mūsų bendruomenės nariai.“ 

Ką aplankyti atvykusiems į Šiaulius, siūlė čia visą gyvenimą gyvenanti filialo pirmininkė Odeta. Pasitaręs su ja orientacijos ir mobilumo specialistas Juozas rinko medžiagą, pritaikė ją regos negalią turinčių žmonių ekskursijai. Tad keliaudami po miestą ekskursantai klausė, lietė, apžiūrinėjo ir, tikėtina, daug įsidėmėjo. 

Ekskursijos dalyviai susipažino su keliais miesto taktiliniais žemėlapiais, kuriuose galėjo paliesti: Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus katedrą, Šaulio skulptūrą, senųjų Talkšos kapinių fragmentus, ežero pakrantėje stovinčios geležinės lapės skulptūrą, iš akmenų sudėliotą energetinį labirintą. Eidami Šiaulių bulvaru galėjo susipažinti su daugybe mažosios architektūros objektų prie pastatų: vieni išlikę nuo sovietinių laikų, kiti sukurti pastaraisiais dešimtmečiais. O kur dar karštą vasaros dieną gaivinantys Rudės, „Trijų paukščių“, „Pelikanų“ fontanai, Povilui Višinskiui skirtas paminklas, ir skulptūros „Mergaitė su dūdele“, „Chimeros“, „Motinystė“, „Trys nykštukai“, „Senelis su anūkais“, „Aušra“. Visus net išvardyti sunku. Daugelis atvykusiųjų vienu balsu tvirtino, kad labai didelį įspūdį paliko Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus katedra, prie kurios atėję ekskursijos dalyviai tapo ir vykstančių vestuvių liudininkais. O nusileidus link Talkšos ežero, J. Daunaravičius pakvietė užsukti ir į senąsias miesto kapines, kur palaidoti kariai, žuvę už šalies nepriklausomybę, tarp jų ir labai įdomūs nepriklausomos Lietuvos lakūnų kapai. Jie iš kitų išsiskiria paminklų originalumu – ant balto postamento užkeltu juodai nudažytu lėktuvo propeleriu. J. Daunaravičius pasistengė ir kelis neregius plungiškius nuvedė iki paminklo, kad jie paliestų aukštai užkeltą lėktuvo propelerį. 

Orientacijos ir mobilumo specialistas atkreipė dėmesį, kad bene visur senamiestyje yra įrengti taktiliniai takai – suklotos ėjimo kryptį nurodančios ir įspėjamosios plytelės, bet jos yra šviesiai pilkos spalvos, nėra kontrastingos, tad pamatyti silpnaregiui nėra paprasta. „Kontrastingos spalvos yra geltona, žalia ir raudona, – aiškina J. Daunaravičius. – Daugiau kontrastingų spalvų nežinau. Gal pilkos plytelės buvo pigesnės?“ 

Po ekskursijos, trukusios apie 3 valandas, tiek alytiškiai, tiek iš Plungės atvykę bendruomenės nariai turėjo galimybę pasišnekučiuoti kavinėje. Vieni kitų teiravosi, ką veikia savo mieste, kiek jų susirenka į bendrus pasibuvimus, ar dažnai vyksta jų filiale renginiai. Iš Alytaus atvykę ekskursantai atvežė kolegoms lauktuvių: jų kraštuose pagamintą šimtalapį, pažintinę knygą apie Alytų, kad šiauliečiai galėtų paskaityti ir atvykti į ekskursiją Dzūkijos sostinėn, dvi kompaktines plokšteles su dzūkiškomis dainomis ir Dzūkijos himnu. Iš viso Saulės mieste svečiavosi 22 alytiškiai. Filialo pirmininkė Daiva Markinienė dėkoja už puikiai suorganizuotą ekskursiją: „Mūsų žmonės mėgsta keliauti, mėgstame važiuoti net ir kelioms dienoms. Tada galime daug pamatyti ir nepavargstame. O Šiauliuose dar nebuvome, tad labai rūpėjo pamatyti miestą. Važiavo ir jaunimas, ir vyresni bendruomenės nariai, neišsigando tolimo kelio. Norėjome susitikti su šiauliečiais, išgirsti, ką jie veikia, kokios problemos kelia nerimą ir kaip jas sprendžia. Bendradarbiavimas tarp filialų stiprina mūsų aklųjų ir silpnaregių bendruomenę.“ 

LASS Plungės filialo pirmininkė Janina Rupšienė į Šiaulius atvyko su 11 savo filialo narių. „Mes visur stengiamės keliauti“, – sako Janina. „Esame smalsuoliai“, – antrina jai vienas iš ekskursantų. Keliauti į Šiaulius plungiškius paskatino LASS Šiaulių filialo pirmininkės Odetos skambutis. Ir nors sinoptikai prognozavo karštus orus, jie ryžosi kelionei. Tai ne pirmas Plungės filialo vizitas Saulės mieste, tačiau pastarasis sužavėjo tuo, kad tai buvo ir edukacija, ir pažinimas, ir mobilumo, orientacijos pamoka. Plungiškis neregys Remigijus sako būtų nevažiavęs, jei jam būtų neįdomu. „Bet aš norėjau važiuoti, man įdomu. Man patinka, kad aš galiu užčiuopti, pajausti, įsivaizduoti, kaip tas paminklas ar kitas objektas atrodo.“ Išvykdami plungiškiai buvo apdovanoti šiauliečių nupintomis draugystės apyrankėmis. 

Tiek Alytaus, tiek Plungės filialų nariai, pabuvę ekskursijoje Šiauliuose, siūlo ir kitiems kalbinti bendraminčius ir registruotis į ekskursiją po Saulės miestą pas O. Jurevičienę. 

 

Nuotrauka. Išvyka į Šiaulius ir įdomi ekskursija subūrė Alytaus ir Plungės filialų žmones ir sužinoti, ir pabendrauti / N. Kaulakienės nuotr. 

Aplink Arūno Sakalausko sukurtą apvalų saulės objektų taktilinį žemėlapį stovi vasariškai apsirengę ekskursijos dalyviai ir liečia įvairias miniatiūras, pagamintas iš tamsaus metalo. Daugelis miniatiūrų vaizduoja įvairias skulptūras ar paminklus ir yra maždaug delno dydžio. Vitražo „Saulės mūšis“ ir Žuvininkų piliakalnio „Salduvės kalnas“ miniatiūros yra kiek didesnės, maždaug dviejų delnų dydžio, o pati didžiausia vaizduoja Šiaulių katedrą. Nuo kiekvieno objekto ant akmeninio paviršiaus driekiasi šviesūs keliai, kai kurių pavadinimai pažymėti metalinėmis lentelėmis lietuvių kalba ir brailio raštu. Šalia kiekvienos lankytiną vietą vaizduojančios miniatiūros yra metalinis diskelis su iškiliu skaičiumi ir brailio raštu po juo. Žemėlapio pakraščiuose esančiose metalinėse lentelėse iškiliomis raidėmis lietuvių ir anglų kalbomis bei brailio raštu pateikti objektų pavadinimai. Ekskursijos dalyviai susidomėję būriuojasi aplink taktilinį žemėlapį ir liesdami įvairius objektus tyrinėja jų formą bei tekstūrą. Už žmonių matyti gatvė, keliaaukščiai pastatai, jaunas medis ir reklaminis stendas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]