Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAndžėjus Ravanas, [email protected]

Kasmetė „SightCity“ paroda Vokietijoje


 

Parašas po straipsniu2023 metų gegužės 10–12 dienomis Vokietijoje, Frankfurte, vyko regos negalią turintiems asmenims skirtų technologijų paroda „SightCity“, į kurią mes drauge su kolega Vytautu Gendvilu vykome pasižvalgyti, kokios technologinės naujovės siūlomos arba greitu metu bus siūlomos neregiams ir silpnaregiams. Asmeniškai man tokioje parodoje teko lankytis pirmą kartą, todėl prieš pasakodamas apie technologijas noriu pasidalyti ir savo emocija, bendru įspūdžiu iš neregio perspektyvos. 

Atvykus į „SightCity“, pirmąją dieną mus pasitiko ilga „baltųjų lazdelių“ eilė. Nepasakysiu, kiek tiksliai žmonių joje buvo – gal 50, gal 80, gal dar daugiau, bet silpnaregis kolega sakė, kad tokią neregių eilę matantis kone pirmą kartą. Tiesa, ir baltąsias lazdeles rankose turėjo ne visi: kažkas stovėjo su šunimi vedliu, kažkas lydimas savanorio ir su raiščiu ant rankos, kuris informuoja, kad asmuo yra neregys. Patekus vidun mus pasitiko paslaugus personalas ir ryškios vedimo linijos ant grindų, kuriomis laisvai galima po parodą vaikščioti ir vienam. Pati parodos erdvė buvo išsidėsčiusi penkiuose verslo centro aukštuose, tad tik įsivaizduokite, kiek skirtingų neregiams skirtų produktų galima buvo pamatyti, paliesti ir išbandyti. Apibendrinant, tikrai rekomenduočiau visiems, turintiems galimybę, nuvykti į „SightCity“ vien tam, kad patirtumėte tą atmosferą, pabendrautumėte su neregiais ir silpnaregiais iš užsienio, pirmieji paliestumėte technologines naujoves, jau pagamintus produktus arba dar tik kuriamų produktų prototipus. Na, o dabar pakalbėkime apie pačias technologijas ir ką įdomaus mes atradome parodoje. 

 

Vaizdas, kurį galima paliesti rankomis 

Tie, kas nuolat skaito mūsų rubriką, jau tikriausiai žino, kad Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) šiuo metu dalyvauja tarptautiniame projekte „Ability“, kurio tiksluose – sukurti taktilinį planšetinį kompiuterį, tad buvo įdomu apžiūrėti, kokius panašius įrenginius šiuo metu siūlo gamintojai. Tokius prietaisus atradome tris, ir visi jie veikia panašiu principu. Ant taktilinio ekrano, kuris sudarytas iš brailio celių, tokių pačių, kokios naudojamos brailio eilutėse, vaizduojamas reljefinis vaizdas. Tai gali būti nuotrauka, žemėlapis ar grafikas. Puiku tai, kad grafinis elementas nereikalauja jokio papildomo apdorojimo, jį tiesiog galima įkelti iš telefono arba interneto. Visgi, mano asmenine nuomone, tai labai specifinės nišos produktas, ir naršant internete žiūrėti nuotraukų su juo nepavyks. Taip, iš liečiamojo vaizdo tikrai galima suprasti, kad šiuo metu lieti žmogaus veidą arba siluetą, tačiau jeigu imtume detalesnę nuotrauką, joje vaizduojamas objektas tampa sunkiai suprantamas. Viename iš trijų bandytų įrenginių teko paliesti kainos pokyčio grafiką ir jis, bent jau man, pasirodė labai aiškus ir suprantamas. Tad mokykloms ar universitetams toks prietaisas puikiai pasitarnautų. Vienas didžiausių taktilinių ekranų minusų – jo kaina, kuri svyruoja nuo 13000 iki 19000 eurų. 

 

Vidaus navigacijos sistema 

Dar vienas įdomesnių produktų, kurį teko išbandyti, tai vidaus navigacijos sistema. Ji veikia tokiu principu: neregys turi specialų prietaisą, kuris jungiasi prie išmaniojo telefono, o po visą patalpą yra išsidėsčiusios žymos, perduodančios informaciją radijo bangomis. Į žymą galima įrašyti bet kokią reikalingą tekstinę informaciją, kurią prietaisui aptikus žymą perskaitys telefono ekrano skaitymo programa. Labai nustebino tai, kad informacija iš žymos į telefoną perduodama itin greitai, o visa sistema sugeba nustatyti vartotojo ėjimo kryptį. Testavimo metu, kai eidamas su lazdele radau vedimo linijos posūkį į kairę, gavau informaciją, kad norėdamas išeiti iš parodos turiu sukti į kairę, o norėdamas paliesti taktilinį maketą, turiu eiti tiesiai. Tačiau kai grįžinėjau atgal nuo taktilinio maketo, telefonas nurodė, kad norėdamas išeiti iš parodos turiu sukti į dešinę. Ir abu kartus informacija pasigirsdavo lygiai tuo metu, kai prieidavau sankryžą, be jokių vėlavimų. Tad bent iš pirmo įspūdžio ši sistema labai patiko ir nustebino. Būtų įdomu išmėginti ją realiomis sąlygomis didesnėje erdvėje. 

 

„BlindShell“ konkurentas 

Šiuo metu Lietuvoje populiariausias specifinis telefonas neregiams „BlindShell Classic 2“, tačiau parodoje išbandėme įrenginį, kuris galėtų sudaryti jam konkurenciją. „SmartVision3“ – tai išmanusis „Android“ telefonas su liečiamuoju ekranu ir patogia fizine klaviatūra. Skirtingai nei „BlindShell“, šis įrenginys turi visavertę „Android 11“ operacinę sistemą ir sąlyginai neblogas technines charakteristikas. Testuojant prietaisas nustebino savo sklandžiu veikimu, patraukliu dizainu ir adekvačia kaina – apie 500–600 eurų. Žinoma, per 30 minučių neįmanoma išsamiai įvertinti jo funkcionalumo, bet pirminį įspūdį jis paliko labai teigiamą. 

 

Baltosios lazdelės pagalbininkai 

Dar keli išmėginti prietaisai, kurie naudojami kartu su baltąja lazdele, skirti pagerinti neregio orientaciją. Pirmasis – tai diržas, kuris juosiamas ant juosmens ir jungiamas prie išmaniojo telefono. Diržas veikia su navigacijos programėlėmis ir taktiliniu būdu, vibruodamas, taip nurodo vartotojui ėjimo kryptį. Jeigu eisite gatve ir diržas pradės vibruoti kairėje pusėje, vadinasi, reikia sukti kairėn, jeigu jis vibruoja nugarinėje dalyje, reiškia – reikia apsisukti. Pati idėja skamba įdomiai, tačiau nebuvo galimybės išbandyti jos realiomis sąlygomis, tad sunku pasakyti, kiek gerai prietaisas sinchronizuojasi su „Google Maps“ ar „Apple Maps“ ir kaip tiksliai nurodo kryptį. 

Antrasis įrenginys – tai prie lazdelės tvirtinamas prietaisas, kuris susijungia su ausinėmis ir einant atvaizduoja kliūtis garsu. Jeigu eidami išgirstame garsą kairėje ausyje, vadinasi, kliūtis iš kairės, jeigu abiejose ausyse vienu metu, reiškia kliūtis tiesiai prieš mus. Garsas perduodamas 3D technologijos principu, tad girdisi ne vien kliūties kryptis, bet ir atstumas iki jos. Tačiau, mano nuomone, didžiausias prietaiso minusas – jo veiklos greitis: jis nelabai tinka greitai vaikštančiam žmogui, nes bandymo metu išgirdęs kliūtį aš nebespėdavau sustoti ir ją kliudydavau. 

Parodoje buvo dar daugybė įvairių produktų: išmanieji šachmatai, brailio eilutės, navigacijos prietaisai, įvairios lazdelės ir jų antgaliai, žaislai ir stalo žaidimai vaikams, pritaikyti virtuvės rakandai, įvairūs brailio spausdintuvai, didintuvai ir didinamieji stiklai silpnaregiams... Būtų sudėtinga bent dešimtadalį sutalpinti į vieną straipsnį, tad papasakojau apie, mano nuomone, įdomesnius gaminius. Jeigu norite rasti daugiau informacijos ir mokate anglų kalbą, galite apsilankyti parodos interneto svetainėje: https://sightcity.net/en/exhibition/product-categories-2/aids-for-the-blind/daily-living-blind

Tačiau pats geriausias būdas susipažinti su visomis naujovėmis – apsilankyti parodoje Frankfurte patiems. Ji vyksta kiekvienais metais, tad jeigu turite galimybę, pasiplanuokite kelionę į Vokietiją kitais metais. Išbandykite viską patys, gyvai pabendraukite su neregiais ir silpnaregiais iš užsienio ir puikiai praleiskite laiką. 

 

Nuotrauka. Kasmet vykstančioje regos negalią turintiems asmenims skirtų technologijų parodoje „SightCity“ A. Ravanas išbando technologines naujoves / V. Gendvilo nuotr. 

A. Ravano nuotrauka technologijų parodoje „SightCity“. Jis stovi šalia jaunos moters, esančios jam iš kairės. Abu matomi nuo liemens iki viršugalvio, į fotografą pasisukę nugaromis. Moters plaukai tamsūs, trumpi, ji užsidėjusi akinius, vilki tamsų švarką. Kairėje rankoje ji laiko mobilųjį telefoną, kurio ekrane įjungta programėlė. Šalia stovintis Andžėjus nuleidęs galvą žemyn, greičiausiai klausosi moters pasakojimo. Priekyje jų – stalas, kelios kėdės ir ant sienos kabantis didelis šviesus plakatas su anglišku produkto aprašymu. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką