Specialisto komentaras

Autoriaus nuotraukaGiedrius Stoškus, teisininkas, [email protected]

Kai kurie nedirbę irgi valgys


 

Šalpos pensijų įstatymas neįgaliuosius, kurie neturi socialinio draudimo stažo socialinio draudimo netekto darbingumo pensijai ir gauna šalpos pensijas, skirsto į 2 dalis: 

1. Neįgalieji, kuriems negalia buvo nustatyta iki 24 m. amžiaus arba dėl ligų ar traumų, atsiradusių iki 24 m. amžiaus, negalia buvo nustatyta iki 26 m. amžiaus. Šiems neįgaliesiems skiriamos didesnės šalpos pensijos. 

2. Neįgalieji, kuriems negalia nustatyta vyresniems nei 24 m. amžiaus. Jiems skiriamos kur kas mažesnės šalpos pensijos ir nustatytos kitos blogesnės jų skyrimo sąlygos. 

Matyt čia vadovaujamasi logika, kad iki 24 m. neįgaliaisiais pripažinti neįgalieji dėl pateisinamos priežasties, jauname amžiuje ar vaikystėje atsiradusios negalios, negalėjo dirbti ir įgyti socialinio draudimo stažo socialinio draudimo netekto darbingumo pensijai, o neįgalieji, kuriems negalia nustatyta vyresniems nei 24 m. amžiaus, kol neturėjo negalios galėjo dirbti ir įgyti reikiamą socialinio draudimo stažą socialinio draudimo netekto darbingumo pensijai, kuris jauniems neįgaliesiems nėra didelis, na, o, jei to nepadarė, tai jau patys kalti ir paliekami skursti visą likusį gyvenimą arba kol neįgis socialinio draudimo stažo netekto darbingumo pensijai. Taigi kaip patarlėje sakoma – kas nedirba, tas nevalgo. Šios rūšies neįgaliesiems, kuriems nustatytas nuo 0 iki 40 proc. darbingumo lygis, buvo numatyta skirti tik 1 šalpos pensijų bazės dydžio (toliau – ŠPB) išmoką. Šiuo metu 1 ŠPB yra 184 Eur šalpos pensija. Ši suma, žinoma, nepakankama net patiems minimaliausiems baziniams žmogaus poreikiams, nes Socialinės apsaugos ir darbo ministerija 2023 metams yra nustačiusi 354 Eur minimalių vartojimo poreikių dydį. Ką jau kalbėti apie Neįgaliųjų teisių konvencijos 28 str. reikalavimus, pagal kuriuos valstybės turi garantuoti neįgaliesiems teisę į pakankamą gyvenimo lygį, įskaitant maistą, aprangą ir būstą pačiam neįgaliajam ir jo šeimos nariams bei į nuolatinį gyvenimo sąlygų gerinimą. Dar 2016 m. balandžio 18 d. Neįgaliųjų teisių konvencijos įgyvendinimą stebintis Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių komitetas Baigiamųjų pastabų dėl pirminės Lietuvos ataskaitos 53 ir 54 p. išreiškė susirūpinimą, kad neįgalieji susiduria su didesne skurdo rizika nei kiti ir rekomendavo imtis naujos politikos, kuria būtų užtikrinama, kad neįgalieji ir jų šeimos turėtų tinkamo lygio pajamas, tokias pat kaip kiti, atsižvelgiant į papildomas su neįgalumu susijusias išlaidas. 

Pagaliau 2023 m. gegužės 11 d. Seimas vienbalsiai 100 Seimo narių balsavus „už“ priėmė Šalpos pensijų įstatymo Nr. I-675 8 straipsnio pakeitimo įstatymą, kuriuo padidino šalpos pensijas iki 25 proc. darbingumo lygio neįgaliesiems, kuriems negalia nustatyta vyresniems nei 24 m. amžiaus. Įsigaliojus minėtam įstatymui, šiems neįgaliesiems šalpos pensijos varijuos nuo 1 iki 2 ŠPB ir bus šių dydžių: 

• Neįgaliesiems, kuriems nustatytas 0 proc. darbingumo lygis – 2 ŠPB, t. y. 368 Eur. 

• Neįgaliesiems, kuriems nustatytas 5 proc. darbingumo lygis – 1,83 ŠPB, t. y. 336,72 Eur. 

• Neįgaliesiems, kuriems nustatytas 10 proc. darbingumo lygis – 1,66 ŠPB, t. y. 305,44 Eur. 

• Neįgaliesiems, kuriems nustatytas 15 proc. darbingumo lygis – 1,5 ŠPB, t. y. 276 Eur. 

• Neįgaliesiems, kuriems nustatytas 20 proc. darbingumo lygis – 1,33 ŠPB, t. y. 244,72 Eur. 

• Neįgaliesiems, kuriems nustatytas 25 proc. darbingumo lygis – 1,17 ŠPB, t. y. 215,28 Eur. 

• Neįgaliesiems, kuriems nustatytas nuo 30 iki 40 proc. darbingumo lygis šalpos pensijos nedidinamos, jos ir toliau išliks 1 ŠPB, t. y. 184 Eur. 

Minėtos kategorijos neįgaliesiems, kuriems nustatytas nuo 45 iki 55 proc. darbingumo lygis, šalpos pensijų mokėjimas ir toliau nenumatomas. 

Nors šalpos pensijos minėtos kategorijos sunkios negalios neįgaliesiems ir didinamos, minimalių vartojimo poreikių lygį 354 Eur viršys tik 0 proc. darbingumo lygio neįgaliųjų šalpos pensijos, didesnio darbingumo lygio neįgaliųjų šalpos pensijos šio dydžio nesieks. 

Be to, įstatyme ir toliau išlieka nuostata, kad minėtos kategorijos neįgaliesiems įsidarbinus ar gavus kitokių draudžiamųjų pajamų, jiems šalpos pensija nemokama. 

Aptariamas įstatymas taip pat numato nežymiai padidinti šalpos pensijas daugiavaikėms mamoms, išauginusioms 5 ar daugiau vaikų, bei neįgaliuosius ilgiau kaip 15 m. slaugiusiems jų tėvams, globėjams ar rūpintojams, kurie neteko 60 proc. ar daugiau darbingumo. 

Aptariamas Šalpos pensijų įstatymo pakeitimas įsigalios 2023 m. liepos 1 d., tačiau „Sodra“ nuo šios datos dar negali mokėti padidintų pensijų. Jai reikia pasiruošti, todėl padidintos pensijos bus pradedamos mokėti lapkritį, kartu išmokant nepriemoką, susidariusią nuo liepos mėnesio. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]