Viršelio istorija

 

Apie jungiančią patirtį


 

Ar jūs prisimenate savo klasės draugus? Jų vardus, pavardes? Kaip dažnai apie juos pagalvojate? O susitinkate? Jei keliomis mintimis sugrįžote į savo mokyklos laikus – puiku! Ne vienas patvirtintumėte, kad pasisekusi draugystė, užsimezgusi mokykloje – ieškojimų, brendimo, o kartu ir šiek tiek nerūpestingu metu – yra kažkokia kitaip artima, suprantama iš pusės žodžio. 

Andžėjaus, Dainoros ir Grigo keliai persipynė irgi mokykloje, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre. Praėjo geras dešimtmetis nuo mokslų vidurinėje, kai kiekvienas pasuko skirtingais keliais – Andžėjus į socialinius mokslus ir technologijų pinkles, Grigas – istorijos studijas, o Dainoros kasdienybė sukasi su muzika ir apie ją. Bet reikia nedaug, kad bičiuliai vėl sugalvotų kažką bendro, pavyzdžiui, rastų progų ir paspruktų į tarptautinių projektų vandenis. Pasidalyti mintimis, papasakoti, pamokyti, keisti kitų požiūrį ir keistis pačiam lengviau, kai šalia patikimas palydovas. 

Viršelyje – (iš kairės) A. Ravanas, Dainora ir Tautvydas Rubašenko, G. Sakalis Maltoje / asmeninio archyvo nuotr. 

 

Apvali gegužės mėnesio žurnalo „Mūsų žodis“ viršelio nuotrauka. Joje – Andžėjus Ravanas, Dainora ir Tautvydas Rubašenko bei Grigas Sakalis Maltoje. Ketveriukė pozuoja vėsiu metų laiku, stovi netoli vandens, greičiausiai įlankoje Valetoje. Andžėjus vilki ploną juodą odinę striukę ir tamsiai mėlynus džinsus, už nugaros laiko baltąją lazdelę. Dainora apsirengusi šviesią ploną striukę, raudonas kelnes, o ant kaklo ryši baltą ploną šalikėlį, Tautvydas apsirengęs juodą striukę, šviesiai mėlynus džinsus, ant kaklo ryši tamsiai mėlyną šaliką, o Grigas vilki mėtinės spalvos ploną striukę bei tamsias kelnes. Dainorai ir Grigui ant pečių – kuprinės. Ketveriukė nusiteikusi linksmai, visi šypsosi, pozuoja fotografui. Tautvydas per pečius apsikabinęs Dainorą ir Grigą, o šio dešinėje rankoje – sulankstyta baltoji lazdelė. Ketveriukei už nugaros – prieplaukos vaizdas, matomi smėlio spalvos daugiaaukščiai pastatai – gyvenamieji namai, bažnyčios ir arkos. 

 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti didesnę dalį vaizdo, esančio draugų kompanijai už nugaros. Platesnė horizonto linija, kurioje matomas palei vandenį besidriekiantis miestas bei kranto dalis, kurioje pozuoja ketveriukė. 

 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

 

GLAUKOMA. Nuotraukoje nesimato Andžėjaus kūno dalies nuo kelių iki klubų, o dešinė jo kūno pusė paskendusi migloje, kaip ir ketveriukei už nugaros matomas palei vandenį besidriekiantis miestas. 

 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato visų keturių draugų kojų, o likusioje nuotraukos dalyje vaizdą taip pat protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

 

KATARAKTA. Šiuo atveju, visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Šiuo atveju, apatinėje nuotraukos dalyje visiškai nesimato visų keturių draugų kojų, o Grigo kūno dalies – iki krūtinės. Likusioji nuotraukos dalis ryški. 

 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Šiuo atveju, nematome paties nuotraukos centro – Dainoros ir Tautvydo bei kairės Andžėjaus kūno pusės ir dešinės Grigo kūno pusės. 

 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galima įžiūrėti tik Dainoros ir Tautvydo kūno dalį nuo krūtinės iki kaktos vidurio bei kairį Andžėjaus petį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką