Laiko juosta

 

Susitikimas Jungtinėse Tautose


 

Lietuvos negalios organizacijų forumas (LNF), vykdydamas piliečių fondo finansuojamą projektą „Negalios skėčio stiprinimas – efektyviai advokacijai ir veiksmingai komunikacijai“, suteikė galimybę trims ekspertams nuvykti į Jungtinių Tautų (JT) būstinę Ženevoje ir ten gyvai susitikti su Žmonių su negalia teisių komiteto nariais, jiems pristatyti Lietuvos žmonių su negalia teisių įgyvendinimo pažangą ir problemines sritis. Lietuvos delegaciją sudarė LNF atstovė Simona Aginskaitė, bendrijos „Viltis“ atstovas Aidas Gudavičius ir LASS pirmininko pavaduotojas Vilmantas Balčikonis. 

JT žmonių su negalia teisių komitetas yra 18-kos nepriklausomų ekspertų institucija, stebinti, kaip įgyvendinamos 2006 m. JT neįgaliųjų teisių konvencijos nuostatos valstybėse narėse. Komitetas pradeda pasiruošimą vertinti Lietuvos pažangą, vienas iš etapų – prieš valstybei pateikiant ataskaitą, suformuluoti jai klausimus apie problemines neįgaliųjų gyvenimo sritis. 

Tiek raštiškame probleminių klausimų dokumente, tiek susitikime su JT žmonių su negalia komiteto nariais, iš Lietuvos pusės skambėjo konkretūs LASS aktualūs klausimai. Buvo aiškiai įvardyta, kad Lietuvoje nėra gerai veikiančios socialinės neregių reabilitacijos sistemos. Paminėtas nepakankamas fizinės ir informacinės aplinkos prieinamumas. Išsakyti kiti platesniam žmonių su negalia ratui rūpimi klausimai: didelis skurdo rizikos lygis, nepakankamas pasirengimas įgyvendinti kokybišką įtraukųjį švietimą, konvencijos neatitinkanti deinstitucionalizacijos kryptis, negalios našta šeimai dėl paslaugų trūkumo, ydingas neveiksnumo instituto taikymas, moterų su negalia patiriama diskriminacija ir smurto artimoje aplinkoje rizika. Taip pat buvo užsiminta ir apie pradėtas reformas, teigiamus žingsnius (asmeninio asistento įteisinimas), tačiau konstatuota, kad tiek užimtumo, tiek numatoma negalios vertinimo reforma yra dar tik pradinėse stadijose ir neturime duomenų jas vertinti. 

Susitikimo metu jautėmės išklausyti ir išgirsti. Taip pat gavome patvirtinimą, kad nevyriausybinių organizacijų perspektyva yra naudinga ir reikalinga. 

 

LASS RC informacija 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką