Laiko juosta

 

 


 

Parašas po straipsniuBrailio raštu 

2018 metų pabaigoje Jungtinių Tautų (JT) Generalinė Asamblėja priėmė Pasaulio aklųjų sąjungos (PAS) pasiūlytą rezoliuciją, skelbiančią, kad sausio 4-oji – Luji Brailio gimimo diena – yra Pasaulinė Brailio diena. Į kvietimą minėti šią dieną atsiliepė daug valstybių, tarp jų ir Lietuva. Minėti – nereiškia šlovinti, patetišku balsu kalbėti patetiškus žodžius... Minėti – tai sąmoningai ir nuolat palaikyti, vertinti atsižvelgiant į laiko reikalavimus ir kartu plėsti mums rūpimo reiškinio veikimo lauką. 

Patį L. Brailį vieni lygina su Prometėju, antri su Kristupu Kolumbu, treti su Johanu Gutenbergu. Ketvirti jo sugalvotą raštą poetiškai palygina su sniege paliekamais paukščio pėdsakais. Visi jie yra iš dalies teisūs, bet tik iš dalies. L. Brailis nebuvo nei K. Kolumbas, nei J. Gutenbergas jau vien todėl, kad negalima tiksliai atkartoti nei kito žmogaus gyvenimo, nei jam skirtos misijos šiame pasaulyje. Vis dėlto visas L. Brailio gyvenimas akivaizdžiai byloja, kad tai būta genialios asmenybės: neilga ir labai nelengva žemiškoji kelionė (gimė 1809, mirė 1852), nepripažinimas, neįvertinimas gyvam esant ir jo sukurto rašto triumfo žygis per pasaulį po kūrėjo mirties. 

Brailio raštas iš popierinių knygų, kurias skaitome jau antras šimtmetis, vis dažniau persikelia į elektroninius įrenginius: spausdintuvus, užrašines, eilutes. Antai kompanija „HumanWare“ neseniai pradėjo gaminti brailio eilutę „Mantis Q40“ su įprasta kompiuterio klaviatūra. Eilute galima rašyti tarsi kompaktišku nešiojamuoju kompiuteriu arba persijungti į brailio eilutėms įprastą šešių taškų režimą. Suprantama, ne tik rašyti, bet ir skaityti brailio raštu. Tačiau šįsyk ne apie elektroninius įrenginius. Jie dar tik pradeda savo gyvenimą. 

LASS respublikinis centras (RC), perėmęs žurnalo „Mūsų žodis“ leidybą, perėmė įsipareigojimą leisti ir kitus leidinius bei knygas brailio raštu. 2022 m. LASS RC, remiamas Lietuvos kultūros tarybos, šiuo raštu išleido devynias lietuvių autorių knygas. Siūlome susipažinti su jų sąrašu: Aneta Anra, „Jehudit. Pasaulis galėtų būti toks gražus“, Judita Vaičiūnaitė, „Po ūkanotu atminties dangumi“, Kornelijus Platelis, „Korėjantys veidrodžiai“, Moišė Kulbakas, „Mesijas, Efraimo sūnus“, Neringa Vaitkutė, „Jaronimas Dryžius ir įsivaizduojamų draugų departamentas“, Rasa Bugavičūtė-Pece, „Berniukas, kuris matė tamsoje“, Sonata Dirsytė, „Fata morgana“, Vanda Juknaitė, „Kad pamatytų šitą pasaulį“, Virgina Šukytė, „Stebuklų pripoškėjęs pasaulis“. Tikimės, kad tarp jų rasite savo knygą. Kartu laukiame jūsų pageidavimų, siūlymų, turbūt ne visus galėsime išpildyti, bet ką gali žinoti... 

Alvydas Valenta 

 

Nuotrauka: Brailio raštas / LASS archyvo nuotr. 

Nuotraukoje moteris abiejų pirštų galiukais skaito tekstą brailio raštu. Tekstas spausdintas ant didelio balto popieriaus lapo, moters pirštai grakščiai juda lapo viduryje. Ant kairės rankos vidurinio piršto moteris užsimovusi žiedą, ji vilki megztinį ilgomis rankovėmis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką