Aklas pasimatymas

Autoriaus nuotraukaUgnė Žilytė

Vanesos gyvenimo kelionė lietuviškai


 

Parašas po straipsniu„Aklo pasimatymo“ rubrikoje dažnai vieši įdomios asmenybės. Su viena jų – baltų filologijos studente, latve Vanesa Feldmane, supažindiname šiame straipsnyje. Vanesa yra neregė, todėl prisitaikyti prie „nepatogių“ aplinkybių jai įprasta. Visgi neįtikėtinas ryšys ją sieja su Lietuva – mergina lietuvių kalbos pramoko vos per metus. Taigi susipažinkite artimiau. 

Šio šimtmečio pradžioje kaimyninės šalies Latvijos sostinėje Rygoje gimė mergaitė – Vanesa. Ji gimė nematydama pasaulio, tėvai ir gydytojai ilgai bandė aiškintis priežastis. Tą dieną, kai Vanesa su šeima turėjo vykti pas gydytoją, kuris įtarė neregystės priežastį ir norėjo atlikti operaciją, šis netikėtai mirė. Pati Vanesa tai vadina likimu. Kadangi yra labai linksmas ir optimistiškas žmogus, mergina ima iš gyvenimo viską, ką šis jai gali pasiūlyti. 

Vaikystėje Vanesa lankė darželį, skirtą nematantiems vaikams, tačiau taip pat labai daug laiko leisdavo kaime pas senelius. Mergina teigia, kad iki šiol jai labai patinka viešėti kaime, gamtoje ji jaučia ramybę ir harmoniją, lengviau gali susikaupti ruošdamasi studijų atsiskaitymams. 

Rygoje Vanesa lankė mokyklą, taip pat skirtą nematantiems ir silpnai matantiems vaikams. Čia ji atrado kelis pomėgius, tokius kaip dainavimas ir eilių deklamavimas. Mokyklos laikais ji dainavo dviejuose choruose, mokykloje ir Latvijos neregių ir silpnaregių sąjungoje, bent du kartus per metus deklamuodavo eiles įvairiuose renginiuose. Pašnekovė juokiasi, sako, kad tais laikais atsibosdavo įvairios eilėraščių deklamavimo repeticijos, tačiau dabar, jau būdama studentė, Vanesa to pasiilgsta. 

Baigdama mokyklą, Vanesa pradėjo mokytis lietuvių kalbos. Ji pati sako, pasidarė gėda, kad nemoka kaimyninės šalies kalbos, kuri priklauso tai pačiai baltų kalbų grupei, be to, turinti giminaičių Lietuvoje, nemokančių latviškai, todėl norėjosi susikalbėti su jais jų gimtąja kalba. Iš pradžių viskas prasidėjo nuo lietuviškų dainų klausymosi „Youtube“ internetiniame kanale. Vėliau mergina nuvyko į „Erasmus“ mainų projektą, kuriame sutiko neregį iš Lietuvos, šis jai papasakojo apie mūsų turimą didelę elektroninę garsinių knygų biblioteką. Grįžusi į Latviją, Vanesa savanoriavo Latvijos neregių bibliotekoje kaip brailio rašto knygų redaktorė. Ten ji iš vieno bibliotekos darbuotojo sužinojo, kad jis lankėsi pas mus Lietuvoje, žino apie mūsų turimą biblioteką ir gali jai padėti susikurti paskyrą. Vanesa nedvejodama susikūrė mūsų ELVIS paskyrą ir kaip ji pati sako, pradėjo siųstis visas knygas iš eilės, nelabai suprasdama, kas tose knygose rašoma. 

Prasidėjus karantinui, mergina aptiko vieno neregio lietuvio „Zoom“ kanalą, kuriame vakarais bendraudavo neįgalieji iš visos Lietuvos. Ji prisijungė prie pokalbių, užmezgė ryšius su keliais neregiais iš Lietuvos ir tuomet pradėjo kalbėti lietuviškai. Vėliau ji atrado mūsų nacionalinį transliuotoją Lietuvos televiziją, čia ji turi mėgstamiausią laidą – „Auksinį protą“. Merginai labai patinka šios laidos vedėjų charizma. Mergina yra perdainavusi mūsų dainininkės Bjelės dainą „Brolužis“. Šios dainos įrašą galima paklausyti Vanesos feisbuko paskyroje. 

Baigusi mokyklą, Vanesa įstojo į Latvijos universitetą, studijuoja baltų filologiją. Atėjus į universitetą labai pagerėjo Vanesos lietuvių kalbos gramatikos žinios. Mergina vasaromis taip pat dalyvavo dviejuose lietuvių kalbos kursuose: 2021-aisiais nuotoliniuose, kuriuos organizavo Vytauto Didžiojo universitetas, o 2022-aisiais atvyko į Vilnių ir baigė vieno mėnesio trukmės lietuvių kalbos kursus Vilniaus universitete. 

Vanesa labai gerai atsiliepia apie lietuvius, anot pašnekovės, lietuviai yra stebuklas ir auksas. Jie visada padeda, yra labai nuoširdūs ir mandagūs. Vilniuje ji labai džiaugėsi maisto pristatymo į namus paslaugomis, kurios, anot Vanesos, padėjo jai savarankiškai išgyventi. Vanesai labai patinka Vilnius, tačiau ji pastebėjo vieną problemą, kurią ir mes patys, lietuviai, dažnai aptarinėjame, kad viešajame transporte per tyliai sakomi stotelių pavadinimai. Bet pašnekovė teigia, kad panašių problemų pasitaiko ir Latvijoje. 

Paklausta, kuo gyvena neregių jaunimas Latvijoje, Vanesa pasakoja, kad yra aktyvių žmonių, kurie sportuoja, lanko meno kolektyvus. Rygoje yra susibūrusi jaunimo grupelė, kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį žaidžianti įvairius akliesiems prieinamus kortų žaidimus. Latvijoje rugsėjo mėnesį buvo organizuota akcija, kurios metu Latvijos baikeriai pavėžino neregius motociklais. 

Pasiteiravau, kaip Latvijoje minima Baltosios lazdelės diena, kurią visas pasaulis mini spalio penkioliktąją. Kiekvienais metais organizuojamas koncertas, dainos ir eilės parenkamos specialiai šiai dienai paminėti. Taip pat vykdomos įvairios akcijos, pavyzdžiui, tikrinama, ar vairuotojai nepamiršo, kad žmogų su baltąja lazdele reikia praleisti, apie šią dieną pranešama per radiją ir televiziją. 

Ateityje Vanesa planuoja atvykti į Lietuvą ir čia baigti magistrantūros studijas. 

 

Laidą klausykite paspaudę nuorodą.

  

Nuotrauka: Latvė baltų filologijos studentė Vanesa vos per metus pramoko lietuvių kalbos, o ateityje ketina studijuoti Lietuvoje / asmeninio archyvo nuotr. 

Jauna kiek stambesnio sudėjimo mergina matoma beveik visu ūgiu, nuo čiurnų iki viršugalvio. Ji pozuoja lauke šiltuoju metų laiku ant medinio tilto. Jai už nugaros – miškas, per kurį teka kalnų upė. Akivaizdu, kad nuotrauka daryta ne Lietuvoje, kažkur kalnuose, užsienyje. Mergina dešine ranka atsirėmusi į tilto kraštą. Vanesa užsimerkusi, pravėrusi burną, atrodo rami. Jos plaukai tamsūs, trumpi. Ji vilki margą dryžuotą palaidinę, ant kurios apsirengusi tamsią ploną prasegtą striukę ilgomis rankovėmis, vilki šviesias kelnes. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]