Laiko juosta

 

 


 

 

Parašas po straipsniuApdovanota „NeRegĖjimo galia“ 

2021 m. gruodžio 1 d. Kaune oficialiai startavusios socialinės iniciatyvos sumanytojai beveik lygiai po metų – 2022 m. gruodžio 3 d. – atsiėmė garbingą apdovanojimą iš Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos rankų. Minint Tarptautinę žmonių su negalia dieną prezidentūroje vyko iškilminga pilietinės iniciatyvos „Lietuvos galia“ metinių apdovanojimų ceremonija. Per metus „Lietuvos galia“ subūrė daugiau nei 200 iniciatyvų, užregistruotų tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse. 

Iš atrinktų nominantų visuomenė ir komisija, sudaryta iš viešojo ir nevyriausybinio sektoriaus įvairių sričių ekspertų, balsuojant išrinko apdovanojimų laureatus keturiose kategorijose: „Žalia Lietuva“, „Stipri Lietuva“, „Teisinga Lietuva“ ir „Inovatyvi Lietuva“. Būtent pastarojoje buvo įvertinta VšĮ LASS pietvakarių centro vykdoma socialinė iniciatyva „NeRegĖjimo galia“. 

Jos esmė – reginčiajam keliaujant su lydinčiu neregiu unikaliai pažinti Lietuvą, save, šalia esančius žmones neregio „akimis“, t. y. pajusti ne matant akimis, tačiau lytėjimu, klausa, uosle… Visgi svarbiausia – keliaujant drauge pažinti vieni kitus ir kurti empatišką visuomenę, didinti neregių ir silpnaregių įtrauktį į ją. 

„Nuoširdžiai dėkoju visai „NeRegĖjimo galios“ komandai ir besidomintiems mūsų iniciatyva, juk mes visi esame šio svaraus apdovanojimo kūrėjai“, – sakė LASS pietvakarių centro vadovė Jolanta Kručkauskaitė. 

Redakcijos informacija 

 

Nuotrauka: Oksana Dobrovolskaja (iš kairės) ir Jolanta Kručkauskaitė prezidentūroje atsiėmė visai „NeRegĖjimo galios“ komandai skirtą apdovanojimą / Prezidentūros nuotr. 

Moterys pozuoja su ką tik gautu, visai „NeRegĖjimo galios“ komandai skirtu apdovanojimu. Jos puošniai apsirengusios, pozuoja šviesioje salėje. Už jų nugaros – balta gipsinė žmogaus ūgio angelo skulptūra, matoma iš dalies, nes skulptūra pakelta ant maždaug pusės metro pakylos. Ją iš abiejų pusių supa didelio formato vėliavos: Lietuvos vėliava ir Lietuvos herbas. Oksana jauna, vidutinio kūno sudėjimo mergina. Jos plaukai tamsūs, tiesūs, ilgi, ji vilki tamsią trumpą blizgią aptemptą suknelę ilgomis rankovėmis, avi aukštakulnius, dėvi tamsias pėdkelnes. Ji atrodo rami, švelniai šypsosi, pozuoja fotografams. Rankose laiko baltąją lazdelę. Jai iš kairės – panašaus ūgio, vidutinio kūno sudėjimo Jolanta. Ji jauna, tamsių banguotų plaukų iki kaklo, dėvi tamsią vidutinio ilgio laisvesnę suknelę trijų ketvirčių rankovėmis, dėvi pėdkelnes, avi tamsius aukštakulnius. Jolanta švelniai šypsosi, pozuoja fotografams su nedideliu rankose laikomu apdovanojimu. Abi atrodo laimingos, pasitempusios. 

 

Golbolo kovos Portugalijoje 

Tuo metu, kai šis „Mūsų žodžio“ numeris keliaus į spaustuvę, o iš jos – pas skaitytojus, Portugalijos mieste Porte vyks golbolo pasaulio čempionatas. Dėl čempionų titulo kausis 16 stipriausių planetos golbolo rinktinių. Dvi iš jų – finalininkės – jau šiemet iškovos kelialapius į 2024 m. Paryžiaus paralimpines žaidynes. Tarp stipriausiųjų šešioliktuko Porte yra ir Lietuvos golbolo rinktinė. Bent kiek besidomintiems sportu, turbūt nereikia aiškinti, kodėl: pasaulio čempionatuose lietuviai jau du kartus skynė auksą, po kartą sidabrą ir bronzą. Bet vakarykštė diena yra tik vakarykštė diena – savo teisę būti tarp stipriausiųjų kaskart tenka įrodinėti iš naujo. Lietuviai į Portą išvyko nusiteikę siekti aukščiausių apdovanojimų – šito jiems ir palinkėkime! 

Pasaulio golbolo čempionato kovos prasideda jau gruodžio 8 dieną, finalai – gruodžio 16-ąją. Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris – Klaidas Janeika. Su komanda į Portą taip pat išvyko trenerio asistentas Aurimas Kinulis ir rinktinės gydytojas Artiomas Aleksejevas. Paklaustas apie stipriąją mūsų rinktinės pusę, K. Janeika nė kiek neabejodamas sako: „Puolimas! Žaidžiame greitą, veržlų žaidimą. Mūsų puolėjai stiprūs! Vis dar yra spragų gynyboje. Praleidžiame per daug įvarčių. Nepaisant to, komanda nusiteikusi siekti tiktai aukso!“ 

Alvydas Valenta 

 

Naujos knygos brailio raštu 

Nuo poezijos iki meninės publicistikos, nuo įsivaizduojamų vaikų draugų iki Holokausto beprasmybės ir siaubo! Nuo Kėdainių krašto legendų iki Cėsio (Latvija) aklųjų bendrabučio... 

LASS respublikinis centras (LASS RC) jau ketvirti metai iš eilės vykdo Lietuvos kultūros tarybos finansuojamus leidybos brailio raštu projektus. Naujausias, įgyvendintas 2-ame šių metų pusmetyje, – „Lietuvių literatūros įvairovė brailio raštu“. Skaitantiems šiuo raštu, išleistos devynios lietuvių autorių knygos. Didžioji jų dalis, septynios, pastarųjų kelerių metų šiuolaikinių autorių kūriniai – publicistika, grožinė literatūra, knygos vaikams ir paaugliams – išsiskiria moderniu kalbėjimu apie žmogaus buvimą dabarties pasaulyje (A. Anra, K. Platelis, N. Vaitkutė, R. Bugavičiūtė-Pece, S. Dirsytė, V. Juknaitė, V. Šukytė). Kadangi praeitis visada susijusi su dabartimi, į projektą įtraukti du autoriai, kūrę išimtinai XX amžiuje – Moišė Kulbakas ir Judita Vaičiūnaitė. Visos LASS RC šiais metais išleistos knygos yra sulaukusios palankaus literatūros mokslininkų, kritikų vertinimo, patekusios į įvairių metų skaitomiausių knygų penketukus. 

Nuo 2020 m. LASS RC pradėjo leisti brailio knygas su reljefinėmis iliustracijomis. Šiemet tai – Virginos Šukytės „Stebuklų pripoškėjęs pasaulis“. Reljefinės iliustracijos, kaip dar vienas žmogų supančio pasaulio pažinimo šaltinis, pirmiausia skirtos brailio raštu skaitantiems vaikams ir paaugliams, tačiau atradimo džiaugsmas jas liečiant lydės ir suaugusį skaitytoją. Nuo praėjusių metų visus išleistų knygų elektroninius variantus (specialiu BRF formatu) LASS RC perduoda Lietuvos aklųjų bibliotekos administruojamai e. bibliotekai ELVIS. Šioje bibliotekoje esančias BRF knygas, turėdami brailio eilutę ar spausdintuvą, galite skaityti bet kurioje pasaulio vietoje kiekvienam patogiu laiku. Linkime malonaus skaitymo! 

LASS RC informacija 

 

Sprendimą siūlo ELVIS autobusas 

Lietuvoje su skaitymo sunkumais susiduria kas penktas žmogus. Atokesniuose miesteliuose ir kaimuose gyvenantys vyresnio amžiaus žmonės, dėl įvairių priežasčių negalintys skaityti įprasto teksto, atsiduria atskirtyje. Kaip juos pasiekti? Kaip užtikrinti įprastų knygų nebegalintiems skaityti žmonėms galimybę mėgautis knygomis? 

Šios užduoties ėmėsi Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB), įgyvendindama nacionalinį projektą „Kultūra be kliūčių – kalbančios knygos“. 

2022 m. viduryje startavusio projekto veiklos šiais metais buvo nukreiptos į pasirengimą: atrinkti ir nupirkti skaitytojams garsinėms knygoms klausyti skirti grotuvėliai ir „Victor Reader“ grotuvai, baigiama kurti vyresniems žmonėms skirta supaprastinta ELVIS mobilioji programėlė bei sąsaja su „Victor Reader“ grotuvais. Taip pat įsigytas ELVIS autobusas, su kuriuo jau nuo kitų metų vasario mėnesio keliones po Lietuvos regionus pradės ELVIS komanda. Ši mobilioji biblioteka pasirengusi per savaitę aplankyti 2–3 Lietuvos gyvenvietes. 

ELVIS autobusiukas bus aprūpintas ne tik išmaniąja įranga, skirta ELVIS demonstruoti, komandoje bus ir specialistas optometrininkas. Atvykus mobiliajai bibliotekai, kurią į savo gyvenvietę galės išsikviesti ir patys gyventojai, žmonės sužinos apie ELVIS, galimybe? nemokamai ir paprastai skaityti garsines knygas, kurias galima arba parsisiųsti internetu, arba gauti artimiausioje bibliotekoje. Esant poreikiui gyventojai bus apmokyti, kaip naudotis ELVIS savarankiškai, turės galimybę išbandyti garsinėms knygoms skaityti skirtą įrangą, įsivertinti regėjimo būklę ar pasikonsultuoti dėl skaitymo sunkumų. 

Šio projekto tikslas ambicingas, mobilioji biblioteka po Lietuvos regionus keliaus iki 2026 m. pabaigos, o sostinės gyventojai ją galės išvysti ir Vilniaus knygų mugėje! 

Sekite naujienas bibliotekos socialiniuose tinkluose, o nuo naujųjų metų ir virtualios bibliotekos ELVIS tinklalapyje atsirasiančioje autobusiuko kelionėms skirtoje skiltyje. 

Milda Lipavičiūtė, LAB 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką