Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaIš vokiečių kalbos vertė ir spaudai parengė Ugnė Žilytė

Technologijų naujienos


 

 

Parašas po straipsniuNaujas spalvų atpažinimo įrenginys 

 

Neregiams ir kai kuriems silpnaregiams dažnai būna nelengva atpažinti spalvas. Šią problemą gali išspręsti elektroninis spalvų atpažinimo įrenginys „FAME plus“, kuris pirmiausia nustato spalvos reikšmę, ir ją praneša balsu. Su šiuo įrenginiu galima atpažinti drabužių ir daiktų spalvas bei šviesos diodus. Paprastos užduotys, pavyzdžiui, viršutinių drabužių derinimas arba skalbinių rūšiavimas yra mūsų kasdienės veiklos dalis – beveik neišsprendžiama nenustačius spalvos. 

Gerai žinomas ir labai galingas spalvų atpažinimo įrenginys „FAME plus“ atpažįsta arba įvardija 600 spalvų ir jų variacijų, pvz., „blyškiai raudona, artėja prie oranžinės spalvos“. Lygina spalvas, atpažįsta šviesos šaltinių struktūrą ir skiria šviesą skleidžiančią spalvą. 

„FAME plus“ turi papildomų funkcijų. Prie patikrintų spalvų verčių galite pridėti savo informaciją, pavyzdžiui: „Tai mano mėgstamiausias megztinis“. Tai ypač naudinga renkantis aprangą. Nors įrenginys turi ne vieną funkciją, jis valdomas tik trimis mygtukais. „FAME plus“ turi garsiakalbį ir ausinių lizdą. 

Kortų kaladės dydžio (100 x 55 x 24 mm) ir vos 65 g sveriantis prietaisas tilps į kiekvieną ranką ir į kiekvieną krepšį. Energiją tiekia ličio baterija. Naudojimo instrukcijos pateikiamos padidintu kontrastingu šriftu ir garsiniu formatu. 

Spalvų atpažinimo įrenginio „FAME plus“ kaina Vokietijoje – 579 Eur. 

 

Telefonai, skirti silpnaregiams senjorams 

 

Išmaniųjų telefonų rinka sprogte sprogsta nuo pačių įvairiausių įrenginių. Didžiausios pasaulio kompanijos kasmet išleidžia naujus „flagmanus“, atnaujina senesnius modelius. Nepaisant šios gausos, senjorams, ypač turintiems negalią, daugelis naujovių – ne pagal jėgas. 

„TechniPhone ISI 3“ ir „TechniPhone ISI 4“ yra du telefonai, turintys didelius, aiškiai apčiuopiamus mygtukus, šrifto padidinimo funkciją, greitai randamą pagalbos iškvietimo mygtuką, žibintuvėlį, fotoaparatą, FM radijo ir laisvų rankų įrangos galimybes. Dideli mygtukai leidžia lengvai įvesti telefono numerius arba tekstinius pranešimus. Dėl didelio šrifto vartotojas lengvai perskaitys visą informaciją ekrane. Telefono kalbos: anglų, vokiečių, prancūzų. Baterijos veikimo laikas: 3–5 valandos pokalbio, 10–15 dienų budėjimo režimu. Baterijos talpa – 900 mAh. Priminsime, kad daugeliui neregių gerai žinomo „Nokia E52“ baterijos talpa buvo 800 mAh. Vidinė aptariamo telefono atmintis – 32 MB. Aparato svoris – 100 gramų. 

„TechniPhone ISI 3“ kainuoja 49 eurus, o „TechniPhone ISI 4“ – 59 eurus. Šis telefonas brangesnis, nes turi galimybę susijungti su klausos aparatu. „TechniPhone ISI 4“ modelis – atverčiamas. Labiausiai, gamintojų teigimu, rekomenduojamas senjorams. Ypač dideliais mygtukais, paprastu valdymu ir 2,4 colio, lengvai skaitomu spalvotu ekranu „TechniPhone ISI 4“ taip pat pagamintas atsižvelgiant į maksimalų patogumą vartotojui. Į skambučius atsiliepti galite atidarydami telefoną, o užbaigti pokalbį – jį uždarydami. SMS funkcija pasileidžia vienu klavišo paspaudimu, neperžiūrint meniu. Fotoaparatas taip pat naudojamas vieno mygtuko paspaudimu. Vienu mygtuko paspaudimu fotografuojate, siunčiate failus MMS žinute arba nuotraukas naudojate kaip skambinančiojo vaizdą. Išorėje taip pat yra nedidelis informacinis ekranas, kuriame rodomi įeinantys skambučiai. Pagalbos skambučio mygtukas gali būti naudojamas skambinti iš anksto nustatytais telefono numeriais vienu paspaudimu ir neatidarant telefono. Telefono kalbos: anglų, vokiečių, prancūzų, lenkų. Vidinė atmintis: 32 MB, atmintį galima išplėsti naudojant SD kortelę. Baterijos talpa – 1000 mA. Veikimo laikas: 3–5 valandos pokalbio, 10–15 dienų budėjimo režimu. 

Abu telefonus galima užsisakyti ir į Lietuvą atsisiųsti iš Vokietijos (el. parduotuvės adresas https://www.deutscherhilfsmittelvertrieb.de/index.php?area=1&np=4,0,0,0,0,0,0,0&nid=13754&go=#ps112142).

 

(Parengta pagal Lietuvos aklųjų bibliotekos tinklaraštį apie regos sutrikimus) 

 

Nuotrauka: Žinios gali padėti išsirinkti tinkamiausią telefoną iš daugybės įrenginių / gamintojų nuotr. 

Telefono, skirto neregiams senjorams, nuotrauka. Įmonės „TechniSat“ sukurtas „TechniPhone“ telefonas yra juodos spalvos, atverčiamas. Nuotraukoje jis pastatytas į specialų stovą. Pats telefonas ovalaus stačiakampio formos, per vidurį – informacinis ekranas, kuriame rodomas dabartinis laikas ir įeinantys skambučiai, virš ekrano – kamera. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką