Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAndžėjus Ravanas, [email protected]

Naujovės: dar kartą apie robotus siurblius


 

Parašas po straipsniuPrieš keletą metų jau rašėme apie puikius namų tvarkymo pagalbininkus – robotus siurblius. Aiškinomės, kaip išsirinkti sau tinkamą, ir kokių minusų turi toks prietaisas. Tačiau ši elektronikos industrija labai sparčiai vystosi ir per pakankamai trumpą laikotarpį joje atsirado gana daug naujovių ir pokyčių. Pradėkime nuo paties žmogaus požiūrio į robotą siurblį. Jeigu anksčiau jis buvo vertinamas kaip technologinė pramoga ir faktas, kad sąlyginai nedidelis prietaisas gali kokybiškai išsiurbti būstą, daug kam kėlė abejonių, tai dabar važinėjantis robotukas pas draugą ar giminaitį bute nieko nestebina ir klausimo apie jo efektyvumą taip pat nebekyla. Praktiškai patikrintas faktas, kad siurblys už kelis šimtus eurų gali puikiai palaikyti jūsų grindų švarą. Tačiau šie prietaisai taip pat turi trūkumų: kad siurblys niekur neužstrigtų, ant grindų neturi būti palikta jokių laidų, kojinių, žaislų ir kitų daiktų, kurie galėtų prietaisą suklaidinti arba sustabdyti. Internete pradėjo plisti vaizdo įrašai, kaip robotas, susidūręs su gyvūno paliktu siurprizu, užuot išsiurbęs grindis dar labiau jas išpurvino. Be to, anksčiau siurbliai negalėdavo kokybiškai išplauti grindų, o tik jas drėkindavo, o po roboto atlikto darbo žmogui vis tiek tekdavo periodiškai atlikti tam tikrus veiksmus: nurinkti plaukus nuo prietaiso šepečio, išberti šiukšles iš siurblio konteinerio, išpilti vandenį iš rezervuaro ir išplauti grindų plovimo šluostę. Žinoma, visus šiuos veiksmus reikia atlikinėti ne kiekvieną dieną, bet džiaugiuosi galėdamas papasakoti, kokios inovacijos atsirado šioje srityje. 

Robotų siurblių rinkos lyderiu, remiantis kainos ir kokybės santykiu, prietaiso efektyvumu bei inovatyviais sprendimais, galima laikyti kinų kompaniją „Xiaomi“, o tiksliau jos prekių ženklus „Roborock“, „Migi“ ir „Viomi“. Ir štai 2022 metais kompanija „Roborock“ išleido dar vieną prietaisą, kuris gali pasiūlyti visai kitokį požiūrį į grindų tvarkymą. Oficialiai šis įrenginys vadinamas net nebe siurbliu robotu, o autonominiu grindų tvarkymo kombainu – tai „Roborock MaxV Ultra“. Šis prietaisas eliminuoja visus anksčiau straipsnyje paminėtus robotų siurblių minusus ir reikalauja minimalaus žmogaus įsikišimo į tvarkymosi procesą. Iš karto paminėsime, kad rinkoje yra ir daugiau panašių sprendimų, tačiau būtent „Roborock“ šiuo metu vertinamas kaip efektyviausias, todėl ir pateikiame jį kaip pavyzdį. 

Pradėkime nuo didžiausio minuso – ant grindų pamirštų daiktų. Tai ypač aktualu regos negalią turintiems asmenims, nes galima paprasčiausiai nepastebėti ar pamiršti, pavyzdžiui, kad prie lovos palikome įkroviklį. Šio tipo robotas be lazerinio patalpų skenavimo turi dar ir kamerą, kuri geba atpažinti daiktus ir duoti komandą gražiai juos apvažiuoti, todėl prietaisas nebeužstrigs ir jums nereikės jo ieškoti. Šis robotas siurblys puikiai siurbia ir kilimus – atpažinęs užvažiuoja ant jo pakeisdamas savo aukščio poziciją ir siurbiant išjungia drėkinimo funkciją. Taip pat panaikinamas minusas ir dėl gyvūnų paliktų siurprizų, siurblys taip pat juos atpažįsta ir nesiartina. Be to, naudojantis kamera, jeigu jūs turite regos likutį ar regintį žmogų šalia, robotu siurbliu galima „apvažiuoti“ namus ir pasižiūrėti, ar nepalikote, tarkim, įjungto lygintuvo. O robote įmontuotas garsiakalbis padės jums nuraminti lojantį šuniuką nuotoliniu būdu. 

Antras minusas, kurį paminėjome kalbėdami apie robotus siurblius, tai grindų plovimas. Jeigu dar prieš porą metų robotas gebėjo tik drėkinti grindis, tai „Roborock“, apie kurį kalbame, gali pakankamai kokybiškai jas plauti. Technologiškai jis sukonstruotas taip, kad jo šluostė imituotų plovimo judesį, tik ji tai daro maždaug 3000 kartų per minutę. Be to, jeigu anksčiau drėgnam plovimui galima buvo naudoti tik vandenį, tai dabar galima pilti ir grindų plovimo skystį, todėl batų žymės, išpilta kava ar saldus gėrimas šiam prietaisui menkas iššūkis. Internetiniai „blogeriai“, atlikinėdami testus įrodė, kad grindys lieka visiškai švarios. 

Na, ir dar vienas šio roboto bei kitų panašių prietaisų pliusas – jis nereikalauja dažno aptarnavimo. Siurblys „Ultra“ komplektacijoje turi pakankamai didelę, bet labai funkcionalią stotelę. Joje yra 3 talpos: 3 litrų maišas sausoms šiukšlėms ir 2–2,5 litrų talpos rezervuarai švariam ir purvinam vandeniui. Kai jūs naudodami telefono aplikaciją užprogramuojate siurblio darbą, jis sutvarko jūsų grindis, tada nuvažiuoja į stotelę ir išsiurbia visas šiukšles į joje esantį maišą. Atlikinėdamas grindų plovimą robotas stotelėje taip pat plauna savo šluostę. Kaip dažnai jam tai daryti, nustatote jūs: galima pasirinkti laiko intervalą, pavyzdžiui, kas 10 minučių arba, kad šluostę jis išsiplautų sutvarkęs vieną kambarį. Iš švaraus vandens rezervuaro siurblys taip pat prisipila vandens, kai jo pritrūksta plaunant grindis. 

Apibendrinant, turint tokį grindų tvarkymo kombainą, jūsų grindų švara praktiškai pasidaro nepriklausoma nuo jūsų. Žinoma, gali pasitaikyti atvejų, kai dar teks pasiimti seną gerą šluotą į rankas, bet jie bus itin reti. Ir, aišku, jums reikės periodiškai aptarnauti siurblį ir jo stotelę, išpilti purviną vandenį, pripilti švaraus, pakeisti sausų šiukšlių maišą ir apvalyti siurblio šepečius. Įrenginio gamintojas teigia, kad šiuos aptarnavimo darbus reikia atlikti kartą per mėnesį, bet realybėje viskas priklauso nuo jūsų būsto ploto, kokio intensyvumo drėgną plovimą jūs pasirinkote ir kaip dažnai nurodėte plauti roboto šluostę. Interneto tinklaraščio autoriai (vadinamieji blogeriai), testavę šį prietaisą, rekomenduoja išpilti purviną vandenį kartą per savaitę, sausų šiukšlių maišo užtenka maždaug 2 mėnesiams. Taip pat jie pataria maždaug kartą per 3 savaites apvalyti siurblio šluotas ir volelį, plaunantį šluoste. Bet nepaisant visko, galima drąsiai teigti, kad per trejus pastaruosius metus įvyko savotiška grindų plovimo revoliucija ir šį procesą galima automatizuoti. Tačiau yra vienas „bet“. Toks grindų tvarkymo sprendimas šiuo metu kainuoja maždaug 1400 eurų. Rinkoje yra ir pigesnių modelių, bet jeigu norėsite turėti gerą funkcionalumą, be 1000 eurų niekaip neapsieiti. Žinoma, jeigu jūs netingite plauti siurblio šluostes patys ir turite laiko po grindų tvarkymo išpurtyti roboto šiukšlių konteinerį, galite rinktis tą patį modelį tik be funkcionalios stotelės „Roborock MaxV“ (jis kainuos maždaug 750 eurų). Yra ir tarpinis variantas, „Roborock MaxV +“, kurio stotelė surenka tik sausas šiukšles, bet neplauna šluosčių – toks sprendimas atsieis maždaug 950 eurų. Kokios komplektacijos prietaisas labiau prie širdies ir piniginės, čia tik jūsų pasirinkimas. Mūsų tikslas buvo pasidalyti naujomis technologinėmis galimybėmis. Jeigu jums kilo papildomų klausimų, galite drąsiai rašyti el. paštu [email protected] arba skambinti numeriu +37060447467. Taip pat šiais kontaktais galite siūlyti temas, kurias norėtumėte aptarti rubrikoje „Skaitmeninis asistentas“. 

 

Autoriaus nuotrauka. Andžėjus Ravanas. Jaunas vidutinio kūno sudėjimo vyras matomas nuo pečių iki viršugalvio. Jis žvelgia tiesiai į skaitytoją, atrodo ramus, pasitempęs. Vaikino plaukai tamsūs, trumpi, jis vilki baltus marškinius ir juodą švarką. 

 

Nuotrauka: Vis tobulinamas robotas siurblys turi dar patrauklesnių funkcijų / gamintojų nuotr. 

Autonominio grindų tvarkymo kombaino „Roborock“ nuotrauka. Juodos spalvos siurblys matomas šviesiame kambaryje, prie sienos ant medinių grindų. Kombainas susideda iš apvalaus, plokščio, maždaug 15 cm aukščio ir 30 cm skersmens siurblio roboto ir jį gaubiančio konteinerio, į kurį įvažiuoja siurblys. Konteineryje matyti trys talpos – 3 litrų maišas sausoms šiukšlėms ir 2–2,5 litrų talpos rezervuarai švariam ir purvinam vandeniui. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką