Viršelio istorija

 

Apie paliestą gyvenimą


 

Jau 30 metų Lietuvoje minėdami Pasaulinę baltosios lazdelės dieną neapsieiname be šios svarbios mums pagalbininkės aptarimo ir demonstravimo. Baltoji lazdelė – savarankiškumo judėti ir drąsos įveikti simbolis, kasmet visame pasaulyje spalio viduryje atkreipiantis dėmesį į svarbiausias regėjimo negalią turinčių žmonių problemas. O kas dar? Kas dar tiek pat, o teisingiau – absoliučiai kasdieniškai svarbu aklajam ar silpnaregiui? Yra daug dalykų, bet keli žodžiai apie lytėjimą. 

Su pirmu oro gurkšniu lytėdami pažįstame brangiausius žmones, kurie savo buvimu šalia nuramina, kad viskas yra tvarkoje. Kasdien tyrinėjame pasaulį, jo šilumą ir šaltį, formas – paslaptingus reljefinius išraižymus medžio kamiene, švelnumą paukščio plunksnoje ar dilgelės kandumą. Liesdami sienas mokomės namų istorijų ir kelių, vedančių į platesnį pasaulį. Pasaulį, kuris dar labiau išdidėja pirštais vedžiojant iškiliu šešiataškiu. O galbūt visą mums skirtą laiką mokomės paliesti kitų gyvenimus. Ir patys esame jų palytėti. 

  

Viršelyje – akimirka iš LASS renginio / S. Gerdausko nuotr. 

 

Apvali žurnalo „Mūsų žodis“ viršelio nuotrauka. Joje – jaunas vyras, matomas nuo pečių iki viršugalvio, pasisukęs dešiniuoju profiliu. Jis užsimerkęs, atrodo ramus ir susikaupęs. Vyro plaukai trumpi, rudi, jis užsiauginęs trumpą barzdą. Vyras vilki juodą džemperį su gobtuvu. Jo veidą pirštų galiukais liečia kitas vyras, nuotraukoje matomos tik jo plaštakos. Ant kairės – sidabrinis laikrodis. Jaunas vyras savo rankomis atsargiai liečia to žmogaus rankas. Nuotrauka jautri, švelni, primena susipažinimo akimirką, paslaptingą būrimą ar panašų ritualą. 

 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti didesnę dalį vaikiną supančio fono – galima suprasti, kad jis stovi šviesioje salėje, kurioje jam už nugaros sėdi bent keletas žmonių. Tai pat matoma vaikiną liečiančio žmogaus baltų marškinių rankogalių dalis. 

 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

 

GLAUKOMA. Nuotraukoje nesimato dalies vaikino dešiniojo peties bei dalies viršugalvio. 

 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato dalies vaikino dešiniojo peties ir dalies jo plaštakos, likusioje nuotraukos dalyje vaizdą taip pat protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

 

KATARAKTA. Visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Apatinėje nuotraukos dalyje nesimato vaikino dešiniojo riešo bei jį liečiančio vyro riešų. Likusioji nuotraukos dalis ryški. 

 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Šiame pavyzdyje nematome paties nuotraukos centro – viso vaikino veido ir jį liečiančio vyro pirštų. 

 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galima įžiūrėti tik vaikino veido dalį nuo smakro iki kaktos vidurio. Nuotraukoje taip pat matomi vaikino veidą liečiančio vyro kairės rankos pirštai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką