Redakcijos skiltis

 

 


 

Parašas po straipsniuIr vėl ruduo, ir vėl spalis, o su juo ir Baltosios lazdelės diena. Šiemet ją sutinkame nerengdami didelių akcijų ar informacinių kampanijų. Gal ir gerai? Kai kada pravartu sustoti, pagalvoti, pasidalyti mintimis, nuomonėmis, kaip gyvename ir kaip gyvensime. Šią vasarą pasikeitė organizacijos vadovai, rudenį – Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro direktorius. Akivaizdu, ateina nauja LASS vadovų ir aktyvių žmonių karta su sava veiklos vizija ir savais prioritetais. Ar jų prioritetai geresni, teisingesni – kas tas aiškiaregys, kuris imtųsi vertinti ir lyginti? Aišku viena, jie bent iš dalies kitokie. Atrodo, daugiau dėmesio bus skiriama reabilitacijai, socialiniams reikalams, vidiniam organizacijos administravimui. Bet apie savo planus ir būsimus darbus tegu kalba patys vadovai – skaitykite šiame numeryje. 

Spalio 15-oji – gera proga pasižvalgyti po savo kiemą. Ką turime galvoje? Kaune neregiams skirta mobilioji programėlė „Transporto balsas“ veikia daugmaž tvarkingai, Vilniuje – nepasiteisino. Kodėl, kokios priežastys? Ar galėjo būti kitaip? Kaune aklieji aktyviai įsijungę į programėlės kūrimą, testavimą ir tobulinimą, Vilniuje – labiau į kritikavimą... VšĮ „Susisiekimo paslaugos“ vilniečiams kuria naują, modernesnę programą. Programa gal tikrai bus modernesnė, tik kada sukurs ir paleis naudoti? Belaukiantiems priminsiu, kad su atsakingais įmonės darbuotojais šios programos techninės galimybės buvo aptarinėtos dar 2018 metų pradžioje. Tvirtinu visiškai atsakingai, nes pats tame susitikime dalyvavau. Praėjo... jau penkeri metai. 

Jau keleri metai didesniuose Lietuvos miestuose prie istorijos ar kultūros paminklų atsiranda neregiams skirti, pagaminti iš specialaus plastiko, taktiliniai maketai. Gaila, bet jokios refleksijos apie jų reikalingumą, kokybę, suprantamumą iki šiol nebuvo. Kai kurie šių maketų nesunkiai galėtų tapti neregių ir bendruomenės, kurioje jie gyvena, susibūrimo vietomis – kad ir per spalio 15-ąją! Tiktai atrodo, kad gaminami ne mums... 

Vilniuje, Katedros aikštėje, jau koks 10 metų stovi maketų maketas – iš geležies nulieta pati aikštė ir su ja besiribojantys pastatai. Viskas pavaizduota labai aiškiai, suprantamai, detaliai, išsaugotas paviršiaus reljefas, pastatų aukštingumas. Maketas amžinas kaip ir pats miestas! Tik kiek iš neregių ar silpnaregių esame šitą „miestą“ lietę ar ilgiau prie jo sustoję? Ar visada randame laiko, supratimo, geranoriškumo įvertinti tai, kas jau padaryta ir tebedaroma – tiek buvusių ir šalia esančių LASS narių, tiek reginčiosios visuomenės dalies. Pasitinkant ar palydint Baltosios lazdelės dieną yra apie ką pagalvoti ir pasvarstyti. 

 

Alvydas Valenta 

 

Alvydo Valentos portretas. Vidutinio amžiaus, vidutinio sudėjimo vyras nuotraukoje matomas nuo krūtinės iki viršugalvio, už nugaros – šviesus fonas. Alvydas žiūri tiesiai į skaitytoją, atrodo ramus ir santūrus. Vyro plaukai tamsūs, tiesūs ir gana trumpi. Alvydas dėvi tamsų švarką, šviesius marškinius, ryši tamsų kaklaraištį šviesiais taškeliais. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]