Laiko juosta

 

 


 

Informacijos patikslinimas 

„Mūsų žodyje“ Nr. 6 paskelbtoje LASS tarybos sudėtyje įvyko pakeitimų. Vietoj Rasos Guzaitės LASS tarybos nare išrinkta Kristina Mačiutaitė. Taigi į LASS tarybą įeina: Vytautas Gendvilas, Vytautas Girnius, Irma Jokštytė, Leonas Kirkilovskis, Kristina Mačiutaitė, Virginija Pukenienė, Andžėjus Ravanas, Giedrius Stoškus, Grita Strankauskienė, Mindaugas Triušys, Aloyzas Vilimas, Daina Vitkauskienė. Be 12 tarybos narių į jos sudėtį įeina LASS pirmininkas ir pavaduotojas. 

LASS informacija 

 

Drauge sužinojome, atradome ir patyrėme  Parašas po straipsniu

Vėl sulaukėme ypač karštos vasaros. Kartu su ja birželio pabaigoje prasidėjo jau vienuoliktą kartą pajūryje vykstanti savaitės trukmės tarptautinė vaikų ir jaunimo vasaros stovykla „Pažinimo stebuklas“, skirta sutrikusios regos mokiniams. Šių metų stovyklos tema: „Sužinok, atrask, patirk – Klaipėdai 770“. Kiekvienais metais stovykloje suteikiama galimybė dalyviams patirti įvairiausių pojūčių, įgyti žinių ar patobulinti savo asmeninius gebėjimus. 

Kaskart besibaigiant stovyklai rašydami dienoraštį dalyviai braukdavo ašaras ir jau svajodavo apie kitus susitikimus. Visiems būdavo liūdna išsiskirti po kartu praleistos savaitės. Būdami kartu, dalyviai, savanoriai ir pedagogai įsitraukė į įvairias veiklas, bendravo ir dalijosi savo patirtimi. Džiugu, kad ši stovykla yra tarptautinė ir dalyviai gali pažinti kitų šalių kultūrą, kalbą, papročius, patirti bendrystės jausmą. 

Šiais metais į stovyklą atvyko mokiniai ir jaunuoliai iš Estijos, Lenkijos, Ukrainos ir žinoma – Lietuvos. Nors stovykla vyksta netoli Klaipėdos, smagu, kad lietuviai atvyko iš įvairių Lietuvos miestų. Kas kelerius metus stovykla vyksta vis kitoje vietoje, tačiau niekada nenutolo nuo jūros. Visada stengiamasi pabūti pajūryje, vienais metais daugiau, kitais mažiau, bet visus traukia pajūrio gamta ir galimybė išsimaudyti Baltijos jūroje. Kadangi stovykla organizuojama jau vienuoliktą kartą, kasmet prisijungia dalis naujų mokinių ir jaunuolių. Šiais metais nemaža dalis vaikų atvyko iš Ukrainos, tiesa, šiuo metu apsistojusių Lenkijoje. Iš viso stovykloje susirinko 90 žmonių, skaičiuojant ir tuos, kurie padeda organizuoti stovyklą: rūpinasi dalyvių užimtumu, veda edukacines veiklas, kūrybines dirbtuves ir padeda kitais organizaciniais klausimais. 

Šie metai – Klaipėdos miesto jubiliejiniai metai. Ta proga dalis stovyklautojų veiklų buvo skirta pažinti, prisiminti, atrasti Klaipėdos miestą, jo istoriją. Edukatorės iš Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus ir istorijos pamoka apie Klaipėdą suteikė galimybę patiems išlieti miesto antspaudą iš vaško, pažinti miesto istoriją ir jame esančius mažosios architektūros simbolius, išgirsti miesto įkūrimo legendą. Kūrybinės dirbtuvės, kurių metu galima lavinti ir tobulinti savo meninius įgūdžius, suteikia galimybę patirti dailės, keramikos ar muzikos pasaulį kitaip: meną apčiuopiame ar galime jį išgirsti. Sportinės veiklos padeda lavinti fizinį aktyvumą, proto aštrumą ar šiaip pagerinti fizinę savijautą. Galimybė pasivažinėti motociklu su baikeriu nepaliko abejingų. Smagu matyti dalyvių emocijas, kurios keičiasi: stovyklos pradžioje matosi susirūpinimas, gal net nerimas, o vėliau atsiranda ir šypsena, akivaizdžiai įgyjama daugiau drąsos ir pasitikėjimo savimi. 

Teminės vakaronės pagal Lietuvos etnografinius regionus skatino pažinti savo kraštą ir jį pristatyti kitų šalių dalyviams. Organizuoti koncertai ir karaokės vakarai subūrė vaikus ir jaunuolius pabūti kartu, aptarti dienos veiklas, diskutuoti įvairiais rūpimais klausimais ar pasidalyti savo asmenine patirtimi su kitų šalių atstovais. Kai kuriems jaunuoliams teko prisiminti anglų ar rusų kalbos žinias, įgytas mokykloje. 

Per tiek metų, kai vyksta stovykla, jos organizatorius išlieka tas pats – Klaipėdos regos ugdymo centras, vadovaujamas direktorės Laimos Glaveckienės, ir pagrindinis rėmėjas – Klaipėdos senamiesčio ROTARY klubas. Gausus kitų rėmėjų būrys ir šiemet padėjo įgyvendinti šią unikalią ir jau tradicija tapusią tarptautinę vaikų ir jaunimo vasaros stovyklą. Daugiau informacijos apie šį unikalų projektą galima rasti specialiai stovyklai sukurtame tinklalapyje adresu www.mcamp.lt. 

Viktorija Paimbrekytė-Jonauskienė 

 

Nuotrauka. Vaikai ir jaunuoliai su regos negalia jau vienuoliktą kartą džiaugiasi galimybe dalyvauti stovykloje Lietuvos pajūryje / autorės nuotr. 

Akimirka iš vaikų ir jaunuolių stovyklos Klaipėdoje. Nuotraukoje šiltą vasaros dieną žaliuojančiame parke susirinkę bent kelios dešimtys įvairaus amžiaus vaikų. Jie užsiima sportine veikla, šokinėja, šoka ir kitaip juda. Fizinės veiklos užsiėmimą jiems veda jauna sportiška moteris, apsirengusi vasariška sportine apranga, avinti sportinius batus. Dešinėje rankoje ji laiko mikrofoną, kairę ranką iškėlusi į viršų, šokinėja vietoje ir ragina judėti stovyklos dalyvius. Vaikai ant žolės pasitiesę užklotus ar sporto kilimėlius, vilki vasarinius drabužius – šortus ir marškinėlius trumpomis rankovėmis. Sprendžiant iš jų veidų – kompanija smagiai leidžia laiką. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką