Pro plyšinę lempą

Autoriaus nuotraukaAistė Varoniukaitė, [email protected], LSMUL Kauno klinikų Akių ligų klinikos gydytoja oftalmologė

Ramios akys – ramios atostogos


 

Parašas po straipsniuPrasidėjus vasarai ir atostogų sezonui svarbu, kad mažos smulkmenos negadintų nuotaikos. Todėl akių diskomfortas, ligos ar traumos gali sukelti nemažai rūpesčių, ypač jei esame ne savo namuose ar net ne savo šalyje. Deja, tačiau akių problemos gali užklupti bet kuriuo metu, todėl reikia žinoti, kaip elgtis įvairiose situacijose. 

 

Patarimai keliaujantiems 

 

• Akinių ar kontaktinių lęšių nešiotojams, ypač turintiems vidutinio ar aukšto laipsnio refrakcijos ydas, rekomenduojama pasirūpinti atsargine akinių ar kontaktinių lęšių pora, kad netyčia pametus ar sulaužius akinius nereikėtų atostogų tęsti rūke. Kontaktinių lęšių nešiotojams šioje situacijoje pasisekė labiau, kadangi daugelyje pažengusių šalių lęšių prieinamumas optikose ar net kai kur parduotuvėse yra geras: jų galima įsigyti netgi specialiuose kontaktinių lęšių pardavimo automatuose, tačiau žygiuojant kalnuose ar tyrinėjant ne tokias pažengusias šalis, kontaktinių lęšių galima nė su žiburiu nerasti. Akinių savininkams svetimoje aplinkoje rasti akių gydytoją ar optometrininką ir skubos tvarka gauti naujus akinius taip pat gali būti nemenkas iššūkis. 

• Įvykus rimtai akių traumai ar staiga žymiai pablogėjus regėjimui, kai atostogų pabaiga dar negreitai, nederėtų delsti dėl akių gydytojo apžiūros net esant svetimoje šalyje. Pavyzdys galėtų būti akių trauma su šaka. Ragenos traumos pasitaiko neretai, ir esant nedideliam akies paviršiaus sužalojimui užgyja ir be gydymo, tačiau visada yra rizika rimtesnėms komplikacijoms, ypač jei trauma nutiko su nesteriliu augaliniu objektu – šaka. Tinkamu laiku paskyrus gydymą sužalojimas gali praeiti ir po dienos ar kelių, tačiau jei gydymo nėra, akies pažeidimas didesnis ir komplikuojasi infekcija – gali atsirasti bakterinės, virusinės ar kitų mikroorganizmų kilmės ragenos opa, kurios gydymas yra ilgas ir sudėtingas bei gali lemti negrįžtamą regėjimo pablogėjimą ar net aklumą. Panašus pavyzdys ir su tinklainės atšoka – staiga pajutus grėsmingus simptomus (pavyzdžiui, žaibavimas, juoduliai, staiga pablogėjęs matymas ir tarsi „užuolaidos“ nusileidimas vienoje akyje) reikalinga skubi akių gydytojo apžiūra, nes kuo greičiau atliekama tinklainės atšokos operacija, tuo geresnės regėjimo aštrumo prognozės ateityje. Juk susilaužius koją svetimoje šalyje tuojau pat vykstame į gydymo įstaigą ir nelaukiame, kol grįšime į namus, tad kodėl su akių ligomis turėtų būti kitaip? 

• Planuojant ilgesnį skrydį lėktuvu, reikėtų nepamiršti į bagažą pasiimti drėkinamųjų ašarų. Lėktuvo kabinoje esančio oro drėgmė yra žymiai mažesnė, todėl pagreitina ašarų plėvelės nugaravimą nuo akies paviršiaus. Taip skatinami akių sausumo ir diskomforto simptomai. Prieš skrydį ir skrydžio metu rekomenduojama vengti alkoholinių gėrimų, kofeino bei gerti daugiau vandens ir taip išvengti viso organizmo dehidratacijos. Reikėtų po ranka turėti ir naudoti dirbtines ašaras, kurios papildomai drėkina akies paviršių. Kontaktinių lęšių nešiotojai turi didesnę sausų akių sindromo riziką, todėl planuojant ilgesnės trukmės skrydį, rekomenduojama kontaktinius lęšius keisti į akinius ir reguliariai naudoti dirbtines ašaras. Jeigu nesinori specialiai skrydžiui pirkti ir atidaryti naujo dirbtinių ašarų buteliuko, tinkama alternatyva – drėkinamosios ašaros vienkartinėse pipetėse. Tokiu atveju sunaudojus kelias pipetes, likusias galima pasilikti kitam kartui ir taip išvengti naujai atidaryto buteliuko galiojimo datos pabaigos. 

• Kelionės metu išsiėmus kontaktinius lęšius reikia nepamiršti tinkamos higienos ir nenaudoti paprasto vandens vietoj kontaktinių lęšių tirpalo, kadangi vanduo nėra sterilus, o kai kuriose šalyse – užterštas bakterijomis, kurios sukelia rimtas akių infekcijas. 

• Išvykstant ilgesniam laikui derėtų nepamiršti pasirūpinti reikalingais gydymui naudojamais akių lašais iš anksto, kadangi skirtingose šalyse medikamentai ar prekių ženklas gali skirtis. Taip pat be recepto vaistinėje gali neparduoti reikalingų vaistų. 

• Netyčia į akis patekus cheminėms medžiagoms (nuo paprasčiausio skalbinių minkštiklio iki skiediklio arba variklio rūgšties) pirma pagalba tiek namuose, tiek svetimoje aplinkoje – intensyvus akių plovimas. Rekomenduojama plauti akis po tekančiu vandeniu bent 15–20 minučių. Srovė turi tekėti tiesiai į akis, galima papildomai pakelti vokus, kad kuo daugiau vandens papultų ant kuo didesnio akies paviršiaus. Kontaktinių lęšių nešiotojams rekomenduojama išsiimti lęšius kuo greičiau, kai tik įmanoma tą atlikti. Po pirmosios pagalbos nedelsiant kreiptis į artimiausią Skubios pagalbos skyrių ar akių gydytojo kabinetą akių apžiūrai, nes net ir po intensyvaus plovimo ar nesant rimtų simptomų, cheminės medžiagos gali nudeginti akies paviršių ir sukelti rimtus pažeidimus. 

• Tiek planuojant atostogas šiltuose kraštuose, tiek slidinėjimą kalnuose, reikia nepamiršti ne tik kremo nuo saulės, tačiau ir apsauginių akinių. Svarbiausia, kad akiniai būtų ne tik dėl grožio, tačiau su apsauga nuo ultravioletinių spindulių (UV-A, UV-B). Įdomu tai, kad apsauga akims rekomenduojama ne tik saulėtomis, bet ir apniukusiomis dienomis, kadangi ultravioletiniai spinduliai vis tiek patenka į akis. Prieš perkant saulės akinius derėtų nepamiršti patikrinti, ar tikrai yra apsauga nuo ultravioletinių spindulių, nes tiesiog spalvoti, tamsinti arba poliarizuoti stiklai neturi apsauginių UV filtrų. Apsauga nuo saulės svarbi ir kalnuose, kadangi nuo sniego atsispindėję UV spinduliai yra ryškesni, UV radiacija didėja su didėjančiu aukščiu nuo jūros lygio, yra didesnė fotokeratito („sniego aklumo“) rizika. Žinoma, visais atvejais reikia nepamiršti, kad tiesiogiai į saulę žiūrėti draudžiama net ir su apsauginiais akiniais. 

 

Kada galima skristi lėktuvu po akių operacijų? 

 

„Gydytojau, ar galėsiu po operacijos skristi lėktuvu?“ – su šiuo klausimu yra susidūręs ne vienas akių chirurgas. Nesvarbu, ar tai atostogų, ar darbo skrydis, ar kelionė aplankyti giminių, gyvenančių kitoje šalyje – visada rekomenduojama pasitarti su operavusiu chirurgu, kuris geriausiai žino akies būklę ir gali įvertinti pooperacinį periodą ir galimas rizikas. 

• Po kataraktos arba glaukomos operacijos teoriškai griežtų draudimų skristi nėra netgi kitą dieną po operacijos. Tačiau vis tik kurį laiką rekomenduojama laikytis tausojamojo režimo, kuris nebūtinai sutampa su kelionių planais, todėl būtinai šį klausimą reikėtų aptarti su chirurgu kiekvienu atveju individualiai. 

• Po tinklainės atšokos operacijos skrydžio rizika priklauso nuo operacijos eigos. Jeigu operacijos pabaigoje į akies vidų suleidžiamos specialios dujos, skirtos prispausti tinklainę, akies viduje lieka burbulas. Kadangi dujų burbulas gali akies viduje plėstis, aplinkos slėgio pasikeitimas gali sukelti nemažai problemų ar netgi aklumą. Todėl po tokios operacijos draudžiama skristi lėktuvu, nardyti ar kilti į aukštas kalnų viršūnes. Nors, tikriausiai, po operacijos ir taip nesinorės iš karto kopti į Everestą. Laikui bėgant dujų burbulas mažėja ir išnyksta, todėl susilaikyti nuo skrydžio ar nardymo reikėtų tol, kol akių gydytojas informuos, kad dujų burbulo visiškai nebėra. Jeigu operacijos metu tinklainei prispausti į akies vidų suleidžiamas silikono aliejus – griežtų draudimų skristi nėra, tačiau po operacijos rekomenduojama laikytis chirurgo nurodyto tausojamojo režimo, todėl skrydžio galimybę reikėtų aptarti individualiai kiekvienu atveju. 

• Po ragenos transplantacijos skristi taip pat draudžiama, kadangi neretai į priekinę kamerą suleidžiamas oro arba dujų burbulas. Dėl slėgio pasikeitimų skrydis gali būti labai rizikingas, todėl po kiek laiko galima skristi, turėtų pasakyti operavęs chirurgas. 

• Esant diagnozuotiems tinklainės plyšiams, tiek gydytiems lazeriu, tiek stebimiems, slėgio pasikeitimas būklės pabloginti neturėtų, tačiau rizika tinklainės atšokai, kas jau yra skubi būklė, visada yra. Turbūt nė vienas nenorėtume, kad tinklainė atšoktų būtent kelionės metu. Todėl prieš skrendant rekomenduojama pasitarti su savo akių gydytoju. 

• Po kitų akių operacijų (lazerinė, vokų ar kita) draudimų skristi lėktuvu ar rizikos komplikacijoms nėra, tačiau visada rekomenduojama pasitarti su operavusiu chirurgu, kadangi po operacijos reikia laikytis tausojamojo režimo (sunkiai nekelti, ilgą laiką nebūti pasilenkus, iš karto po operacijos akies nešlapinti), todėl svarbu įsitikinti, ar kelionių planai sutampa su režimo laikymusi. 

• Esant įvairioms akių ligoms, kaip katarakta, glaukoma, geltonosios dėmės degeneracija, stiklakūnio atšoka ar kitos, skristi lėktuvu galima ir rizika ligai pablogėti nedidėja. 

 

Nuotrauka: Kad galėtume ramiai mėgautis atostogomis, nepamirškite pasirūpinti savo akimis / www.pexels.com nuotr. 

Jaunos merginos nuotrauka. Ji – vidutinio sudėjimo, matoma nuo krūtinės iki viršugalvio, šiek tiek pasisukusi kairiuoju profiliu. Mergina iškėlusi galvą aukštyn, rankas delnais sunėrusi pakaušyje ir mėgaujasi saulės spinduliais. Jie švelniai apšviečia jos ilgus šviesius plaukus ir veide įžiebia šypseną. Mergina užsidėjusi akinius tamsiais rėmeliais, užmerkusi akis, atrodo mėgaujasi kiekvienu saulės gurkšniu. Ji vilki šviesią palaidinę trijų ketvirčių rankovėmis. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]