Socialinis pulsas

Autoriaus nuotraukaGinta Čingaitė-Kiznienė, [email protected]

LASS susibūrimas Palangoje


 

Parašas po straipsniuBalandžio 26–27 dienomis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) regionų centrų vadovai, filialų pirmininkai bei dalis administracijos darbuotojų susirinko Palangoje į bendruomenės stiprinimo mokymus. Pagrindiniai akcentai juose buvo intensyvūs sociologo Pauliaus Godvado seminarai apie bendruomenių užuomazgas, svarbiausias gyvavimo sąlygas ir efektyvius būdus jai stiprinti, taip pat LASS aktualijų, laukiančių pokyčių socialinės politikos įstatymuose aptarimas. Ne tik bendri darbai – ilgai laukti, bet ir susitikimo vieta išskirtinė, tarsi uždaranti ilgą ištvertos pandemijos ir nuotolinio bendravimo laikotarpį. Pušimis kvepianti mokymų salė labai tiko dirbti, diskutuoti, o išnaudojant pertraukas, ankstyvą rytą ar vėlyvą vakarą buvo proga pasinerti į raminančius jūros garsus, pajūrio takais išvaikščioti susikaupusį nuovargį, o patiems drąsiausiems – pasinerti į jūros bangas. 

Visgi šio susitikimo programa ir tikslas buvo darbiniai. Galima sakyti, kad sumanymas įgyvendintas atliepiant LASS respublikinio centro numatytą organizacijos vidinių ryšių stiprinimo planą plėsti bendravimo ir bendradarbiavimo su filialais formas, sudaryti daugiau galimybių filialų vadovams bendrauti tarpusavyje, dalytis patirtimi. Kalbant apie bendrystės ir organizacijos viešinimo stiprinimą pastaraisiais metais, tik iš dalies pasiteisino mėnesinio LASS naujienlaiškio sklaida, bet efektyviai kas mėnesį vyksta nuotoliniai filialų pirmininkų susirinkimai ir metodinės konsultacijos pagal poreikį. Prieš metus, pandemijos įkarštyje, LASS respublikinio centro darbuotojai susisiekė su kiekvienu pirmininku ir išklausė, vėliau apibendrino pastarųjų lūkesčius, pasiūlymus, sunkumus darbe, labiausiai įstrigusius pasiekimus bendruomenėje, pavykusias įgyvendinti idėjas. Tai yra rimta medžiaga, kaip tobulinti organizacijos darbą. Tuomet be kitų klausimų svarbu buvo išgirsti žmogišką, bet principinį dalyką – kas jums yra neįgaliųjų organizacijos filialo pirmininko darbas, kodėl jam pasiryžote. Kas vyksta gerai, o ką būtina keisti. Apie panašius dalykus kalbų netrūko ir susitikus Palangoje. 

 

Naujokų įspūdžiai 

2021 metais vyko LASS filialų pirmininkų rinkimai. Praėjus ataskaitiniams-rinkiminiams susirinkimams, o kelias atvejais dėl skirtingų priežasčių prieš juos, LASS miestų ir rajonų filialuose patvirtinti 9 nauji filialų vadovai: Kauno raj. – Monika Brivinskienė, Jonavos raj. – Milda Bundorfienė, Kazlų Rūdos sav. – Sandra Valiūnaitė, Varėnos raj. – Laima Jakelevičiūtė, Klaipėdos m. – Mindaugas Triušys, Šilalės raj. – Rita Gedvilienė, Trakų raj. ir Elektrėnų m. – Giedrė Laukutė, Vilniaus m. 2-ojo – Felicija Tiuliuneva, Šiaulių m. ir raj. – Odeta Jurevičienė. 

Didžioji dauguma pirmininkų „naujokų“ vis tik yra aktyvūs žmonės, ne vienus metus buvę labai arti filialo reikalų. Nieko keista, kad pirmiausia į juos nukrypo tiek išeinančių pirmininkų, tiek filialo narių žvilgsniai. „Iš pradžių labai bijojau imtis naujų pareigų, ypač dėl biurokratijos, – atviravo Varėnos raj. filialo pirmininkė L. Jakelevičiūtė. – Skatino, priprašė – pagalvojau, reikia ir susitvarkysiu! Žmones pažįstu, o kokią nuotaiką jiems transliuosi – optimistinę, padedančią įveikti sunkumus ar nuolat skųsiesi, taip ir seksis.“ Nepaisant kiekviename darbe esančių rūpesčių, varėniškius telkianti pirmininkė pasidžiaugė, kad tokie bendri susitikimai atveria daug galimybių pasitarti, pasijusti didelės organizacijos dalimi. 

Klaipėdos miesto filialo pirmininkas M. Triušys šiose pareigose darbuojasi nuo pernai pavasario. Turintis idėjų ir gerai pažįstantis LASS struktūrą, vykdomas veiklas, finansinius resursus, Mindaugas mato ir gerų, ir taisytinų dalykų. Kalbėdamas apie pirmininko darbą, M. Triušys atkreipia dėmesį, kad, jo manymu, ydingas organizacijos ir filialo vadovo santykis patvirtintas pačiuose LASS įstatuose: „Pirmininką renka filialo nariai, bet tvirtina LASS taryba, o atšaukti gali ir pats filialas, ir taryba, ir LASS pirmininkas. Kai tuose pačiuose įstatuose nustatyta, kad pirmininkas dirba visuomeniniais pagrindais, neatlygintinai, o nušalinti, vertinti tavo darbą yra daug mechanizmų, tokio pirmininko pradinė motyvacija nėra didelė, nesijauti svarbus.“ Visgi M. Triušys mato didelę prasmę, kad bendruomenės žmonės turi ir siekia veiklos, savarankiškumo. 

G. Laukutė, Trakų rajono ir Elektrėnų miesto filialų pirmininkė, kandidatavo turėdama nemažą savanoriavimo LASS patirtį, yra dalyvavusi ne vienuose organizacijos surengtuose mokymuose. Giedrė sakosi, kad jaučiasi tikrai neblogai pažįstanti neregių ir silpnaregių poreikius. „Kol kas dar „apsižiūriu“, klausausi, deduosi į galvą. Tokie bendri susitikimai su kolegomis labai padeda. Per beveik metus darbo filiale pati pastebėjau, kad man norisi visko: kuo įvairesnių kursų, mokymų, drąsesnių veiklų, naujai su bendruomene kuriamų ir pritaikomų patirčių. Aišku, visuomet reikia išsiaiškinimo, palaikymo, kad tai, ką darau, yra reikalinga ir teisinga“, – pasakojo G. Laukutė. 

 

Keletas įžvalgų po susitikimo 

Darbinės sesijos Palangoje užbaiga – svarbiausių LASS aktualijų aptarimas. LASS pirmininkas Sigitas Armonas, apgailestavęs, kad ne visi filialų pirmininkai pasinaudojo galimybe atvykti, ir pavaduotoja Irma Jokštytė pristatė darbo grupėje suformuotą siūlymą dėl pirmininkų atlygio galimybių. LASS viešojo administravimo specialistas Vilmantas Balčikonis aptarė naujienas dėl laukiančio socialinių paslaugų akreditavimo. Tai, kad buvo daug diskusijų, o ir audringų reakcijų, tik rodo, kad bendri gyvi susitikimai yra būtini. Kalbėdami vieni su kitais sužinome, išsiaiškiname ir pažįstame kitą. 

Išsiskirdami kiekvienas pasinaudojo galimybe pasisakyti, ką šių seminarų metu atrado, išsineša į savo ateities planus. Štai keletas įspūdžių. 

Lilija. „Aš save visuomet labai bardavau, kad ilgai kalbu su žmonėmis, jų išklausau. Kartais sūnus sako: „Ką tu ten tiek su jais kalbi?“ Seminare išgirdau, kad aš teisingai darau. Kai kalbiesi, tavim pradeda pasitikėti, atsiranda bendrumo jausmas.“ 

Algimantas. „Nieko savo gyvenime ir darbe keisti nesiruošiu – kas buvo daroma, yra daroma ir planuojama daryti. Ryšiai yra gerai ir jei jų daug, tai galimybės didesnės, bet reikia turėti tikslą. Aš jį turiu – kuo kokybiškiau padėti savo bendruomenės žmonėms.“ 

Erika. „Man liko daug klausimų: kas toliau, kaip įveiksime pasikeitimus, kaip prisitraukti žmones. Klaustukų daug ir jų daugiau nei atsakymų.“ 

Jolanta. „Įstrigo pamokanti mintis apie darbų pasidalijimą. Nors kartais yra paprasčiau pačiam padaryti, bet reikia stengtis suburti kolektyvą, pasidalyti užduotis, atsakomybes, nes tik tada gims bendruomeninis jausmas, įvertinimas, įsivertinimas.“ 

Rasa. „Mintis, kuri dabar atėjo – kaip gerai, kad susitikom, kaip gerai, kad čia esame.“ 

 

Nuotrauka: LASS filialų pirmininkai, administracijos darbuotojai mokėsi, kaip stiprinti bendruomenę / L. Puodžiūnės nuotr. 

Akimirka iš LASS filialų darbuotojų mokymų Palangoje. Šviesioje erdvioje salėje sėdi apie dvidešimt žmonių. Visi jie susėdę mažomis kelių žmonių grupelėmis ir aktyviai diskutuoja, galimai atlieka mokymų metu gautą užduotį. Sprendžiant iš jų veidų, jiems tai maloni ir įdomi veikla. Salės gale matomos kelios lubas remiančios medinės kolonos ir ant sienos kabantis masyvus medžio paveikslas, vaizduojantis laivą, siūbuojamą jūros bangų. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]