Kasdienybės iššūkiai

Autoriaus nuotraukaDovilė Zuozaitė-Veteikienė, [email protected]

Jaukūs ir švarūs namai


 

Parašas po straipsniuSušilus orams norisi vis daugiau į namus įsileisi ne tik šilumos, bet ir švaros, gaivos. Todėl šis laikotarpis dažnam iš mūsų reiškia namų atsinaujinimo, generalinės tvarkos laiką – valome langus, šveičiame paviršius, sunkiau prieinamas vietas, tvarkome spintas. Kartu tai darome ne tik dėl namų jaukumo, malonaus kvapo, bet ir norėdami apsisaugoti nuo mikrobų, alergenų, o ir išvalytuose namuose jaučiamės sveikesni, pagerėja emocinė savijauta. 

Šiandien turime didelį namų tvarkymo „pagalbininkų“ pasirinkimą – nuo įvairios cheminės sudėties valiklių iki ekologiškų, draugiškų gamtai priemonių, nuo šluosčių su nanodalelėmis iki išmaniųjų robotukų. Todėl smalsu sužinoti, kokius efektyviausius būdus iš tokios gausybės pasitelkia neregiai ir silpnaregiai, kokiomis priemonėmis jiems patogiausia naudotis? Tad kelios pašnekovės dalijasi, kaip jos kuria namų jaukumą ir švarą. 

 

Rita, 61 metai 

Nemanau, kad mes kažką darome kitaip nei regintieji, tik gal yra viena kita situacija, kai prireikia daugiau atidumo, prisitaikymo pagal tai, kas patogu. Sakyčiau, čia yra daugiau ne matymo, o tinginystės reikalas, kai tenka ir su tuo pasigalynėti. Todėl labai džiaugiuosi technikos pažanga. Jei tik būtų galima viską išspręsti su šiais prietaisais, tai net nagų karpymo mašinėlės neatsisakyčiau. Tik turiu prisipažinti, kad ilgą laiką buvau didelė technologijų priešininkė, visada paskutinė įsigydavau tai, kuo kiti jau sėkmingai iki tol naudojosi. Bet šiandien negaliu atsidžiaugti, kai tešlą plakiklis plaka, robotai plauna langus, grindis, o aš galiu tuo laiku mėgautis kava. 

Technologijos ne tik už tave darbą padaro, bet ir padeda ilgiau palaikyti švarą. Grindų robotuką paleidžiu kas antrą trečią dieną ir pastebėjau, kaip ant įvairių paviršių žymiai mažiau renkasi dulkės, tai palengvina tvarkymąsi. Aišku, ne visur robotukas palenda, bet bendrai švarai palaikyti tai puikiai tinka, ne tiek dažnai reikia plauti. Tik prieš paleidžiant reikia įsitikinti, ar nėra kokių purvo sankaupų, nes visa tai jis išsklaidys po butą. 

Su dulkėmis kovos dar niekas nelaimėjo, nebent jas valytum nuolatos, nes ryte nušluostei, vakare vėl prisirinko. Bet žmogui tuomet nebeliktų laiko gyventi. Prie švaros palaikymo itin prisideda ir daiktų perrūšiavimas. Tik turiu vieną bėdą, vos tik pasidžiaugiu spintoje kabančiomis laisvomis pakabomis, jos greitai vėl užsipildo. Bet mėgstu atsikratyti daiktais, jei nebereikia, nebenoriu – nelaikau. 

Kai blogai matai, svarbu daiktus laikyti nuolatinėse vietose – ir pats lengviau randi, ir namai gražiau atrodo. Man tuo klausimu paprasčiau, nes gyvenu viena, nereikia rūpintis ir sezoninių rūbų keitimu, turiu itin didelę spintą, kurioje lengvai telpa visų metų laikų rūbai. Bet puikiai suprantu, kad ne visi turi tokias galimybes, ypač tie, kurie gyvena su šeimomis ir jiems tenka drabužius sudėti į dėžes, užkelti kažkur aukštai. 

Aš esu silpnaregė, tad kiek sudėtingiau būna sužiūrėti nešvarumus ant margos grindų dangos. Bet gal ir gerai, dabar pasidariau virtuvėje tokias, tai man ten grindys visada švarios (šypsosi). Tačiau daugiausia ir susipurvina virtuvė, prityška, prisimindžioja grindys. Jas plaunu rankomis, esu taip įpratusi. Su šluota nematau, o keturiomis man net patogiau, ranka paliečiu ir esu tikra, kad gerai išsiplovė. Tačiau kai reikia kibti į šį darbą, prieš tai visoms draugėms paskambinu ir kai jau daugiau nebeturiu su kuo kalbėti, einu plauti. Nepatinka to daryti, bet dar labiau nemėgstu nešvaros, tad esu priversta susitaikyti ir su tuo, ir su kitais namų ruošos nuobodžiais, nors tikrai reikalingais darbais. 

 

Audrė, 36 metai 

Ilgą laiką man tvarkymasis buvo didelė kančia. Darydavau viską padrikai, reikia daikto – jį išsitraukiu, prisišiukšlina – susitvarkau. Sistemos neturėjau, todėl prieš keletą metų pradėjau domėtis, kaip tai palengvinti. Pirmiausia supratau, kad turiu mažinti daiktų kiekį. Išnešiau 15 didelių maišų ir tik tuomet pradėjau nebeužkliūti už daiktų, kiekvienas rado savo vietą. Taip pat susikūriau sistemą, ką po ko darysiu. Pliusas, kad tu pats gali susitvarkyti, kurti namų jaukumą, jausti dėl to pasitenkinimą. 

Kai gyvenau pas tėvus, buvau apsupta begalinės meilės ir šilumos, jie net už mane sutvarkydavo namus ar pervalydavo mano bandymus pašvarinti baldus, veidrodžius. Jie tai darė galvodami, kad man padeda, o iš tiesų, buvo atvirkščiai. Trūko to savarankiškumo ugdymo, todėl nesijaučiau galinti padaryti pati viską iki pabaigos. Atpažinimas, ką tu gali padaryti, ko ne, labai svarbus, kad visa tai galėtum įveikti ir pasitikėti savimi. 

Dabar visus darbus darausi pati. Tai tikrai įmanoma. Tik su viena sąlyga – reikia nuolat palaikyti kasdienę švarą, neapleisti ir tuomet mažiau kyla sunkumų. Kokių kalkių nuosėdų ar dėmių sunku sužiūrėti, jų per ilgą laiką susikaupia, kažkas turi pasakyti, kad ta dėmė yra konkrečiai. Man tokiose situacijose labai gelbsti vaikai ir artimieji. 

Šiuo metu mano didelės pagalbininkės namuose yra šluostės su nanodalelėmis. Iki tol, būdavo, išsivalau paviršius, dukra grįžta iš mokyklos ir pamato, kad išterliota. Aš įsivaizdavau, kad valiau, bet padariau šimtą kartų blogiau. O naujosios šluostės neperneša purvo nuo vienos vietos ant kitos, surenka nešvarumus. Jos yra kaip pirštinės, todėl kai brauki, puikiai jauti paviršių, jau nekalbu apie tai, kad nebereikia pasitelkti chemijos, su kuria gali susižaloti nematant. Akimirką, kai naudoji chemines priemones, atrodo kvepia švara, bet tai tik apgaulė ir žala sveikatai, gamtai. 

Sistemingai palaikant tvarką, generalinę žymiai lengviau būna daryti. Jai aš pasitelkiu pagalbininkę. Nuodugniai tvarkausi namus ne tik kelis kartus per metus, bet ir po ilgesnių išvykų. Man toks tvarkymasis reikalingas, kad galėčiau vėl žinoti, kas kur yra, ir kokio švarumo namai. Robotukų nei grindims, nei langams nenaudoju, nes mėgstu pati savo rankomis išsiplauti. Su minėtomis šluostėmis net langus nesunkiai išsiblizginu. Pirmą kartą kai išsivaliau, mama nepatikėjo, kad padariau pati. Man tikrai buvo geras jausmas, kad nereikėjo prašyti kitų pagalbos. Visuomet yra smagiau atrasti tuos dalykus, kuriuos gali daryti gerai pati. 

 

Tatjana, 57 metai 

Pavasariniai namų tvarkos darbai prasideda nuo langų valymo. Gyvenu name, kuriame visi langai atsidaro į vidų, tad juos išsivalau be vargo, lengvai pasiekiu. Pradžioje nuplaunu su kokiomis nors neagresyviomis priemonėmis, o po to valau sausai su specialiomis šluostėmis. Robotukų nenaudoju jokių, tuomet visai aptingčiau, o dabar prasijudinu ir esu tikra, kad nuvaliau, neliko kokių nors dryžių ar dėmių. 

Nemažai ruošos būna su kilimais. Mėgstu vaikščioti basa, tad jų mano namuose yra visur, net virtuvėje. Ten kilimą daugiau reikia prižiūrėti, bet jei kokia spanguolė ištrykšta, tai tuoj pat valau su drėgnomis servetėlėmis, jose yra alkoholio, kuris puikiai išima dėmes. Nors nematau, bet jaučiu, kurioje vietoje kas nukrito, kur šlapia, ar kokia riebaluota vietelė. O jei kilimas labai susipurvina, vežame į valyklą, tačiau tai darom itin retai, nes su minkštomis dangomis svarbiausias dalykas yra nuolatinė priežiūra. Kadangi kilimai natūralūs, iš vilnos, jų šlapiai valyti negalima, tai siurbiu geru siurbliu. Ir labai svarbu tai daryti pagal taisykles, jei nedidelis kilimas, pradžioje išsiurbi kietąją pusę, o po to minkštąją. Kai kilimas didelis, jį perlenki pusiau ir pradedi nuo blogosios pusės, o baigi gerąja. 

Kruopščiai stengiuosi prižiūrėti ir užuolaidas. Keičiu kelis kartus per metus, prieš Naujuosius metus ir šv. Velykas. Nukabinu, išplaunu, išlyginu ir į spintą, o užkabintas visuomet siurbiu kiekvieną savaitę su specialiu siurblio režimu. Jas būtinai reikia siurbti, nes po to žymiai mažiau kitur būna dulkių. 

Namuose stengiuosi apsieiti be cheminių priemonių. Anksčiau naudodavau dažnai, tačiau kartą stipriai sudirgino kvėpavimo takus, ne juokais išsigandau ir nuo tol viską stengiuosi daryti paprastomis priemonėmis. Tarkim, puikiai riebalus nuplauna ir kvapus naikina paprasčiausias plaukų šampūnas. Kalkes panaikinti galima su priemone, kurią naudojame arbatinukams nukalkinti. Įpilu į klozetą, palaikau per naktį, dar ryte dėl dezinfekcijos įpilu sodos su actu ir puikus rezultatas. Acto ir sodos kombinacija tinka ir vamzdynams pravalyti, o jei kartais prireikia agresyvesnio išvalymo, tai nupilu nekvėpuodama ir iškart išeinu iš tos patalpos. Plytelių tarpus išvis valau be priemonių, po maudymosi vonios patalpa būna drėgna, tuomet su šveistuku pereinu tarpus ir jie lengvai nusivalo, tik reikia netingėti kaskart ir nereikės jokių priemonių. Panašiai darau ir su orkaitės valymu, po kiekvieno kepimo, kol dar ji šilta, su drėgnu skudurėliu labai lengvai pašalinu nešvarumus. Rezultatas būna toks, kad kai keičiau seną orkaitę į naują, kas matė jau nebenaudotiną, pagalvojo, kad ji nauja, nes nebuvo apsinešusi. O kartą atvažiavo teta, jau buvo suplanavusi man padėti daryti generalinę tvarką, tačiau teko tuos planus keisti, net nusistebėjo, kad rado švaresnius namus nei pas matančiuosius. Tad geriausia ir patikimiausia valymo priemonė – nuolatinė priežiūra. Bent aš taip darau jau daug metų, mama mane pratino prie šių dalykų jau nuo 7 metų. Tik tuomet dar mačiau, bet kai netekau regėjimo, nebuvo sudėtinga šioje srityje prisitaikyti. 

 

Nuotrauka: Teisingi tvarkymosi įpročiai labai svarbūs ir praverčia tiek regintiesiems, tiek nematantiems / www.pexels.com nuotr. 

Moters, valančios langą, nuotrauka. Ji – vidutinio ar vyresnio amžiaus, liekno kūno sudėjimo, pasisukusi dešiniuoju profiliu. Jos plaukai tamsūs, trumpi, ant kaktos krenta kirpčiukai, moteris užsidėjusi akinius, šiek tiek pravėrusi burną, žvelgia pro langą. Ji apsimovusi gumines pirštines, kaire ranka valo langą šluoste, o dešinėje laiko valiklio buteliuką. Per langą į kambarį krenta lengvi saulės spinduliai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką