Laiko juosta

 

 


 

Geroji praktika Prezidentūroje 

Gegužės 5-oji Europoje minima kaip Savarankiško gyvenimo diena. Daugeliui žmonių, nesusiduriančių su savarankiško gyvenimo iššūkiais, tokia diena mažai ką sako. Tačiau šie iššūkiai egzistuoja ir galime tik džiaugtis, kad juos vis geriau supranta tiek valdininkai ir politikai, tiek valstybės institucijos. 

Gegužės 5-ąją Prezidento rūmų Kolonų salėje surengtas Gerosios praktikos seminaras „Viešojo sektoriaus informacijos prieinamumas negalią turintiems asmenims“. Seminaro dalyvius sveikino Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė, lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė. 

Prezidentūroje vykstantis seminaras ar koks kitas renginys jau pats savaime šį tą reiškia ir šį tą sako – jeigu ne tiesiogiai, tai tarp eilučių. Tačiau tai išoriniai ženklai ir be turinio jie labai greitai virstų tik dekoracijomis. O turinys buvo – Prezidentūros interneto svetainės, ir ne tik šios, informacinės aplinkos prieinamumas įvairias negalias turintiems žmonėms. Pranešimą apie interneto svetainių prieinamumą akliesiems ir silpnaregiams skaitė LASS respublikinio centro (LASS RC) informacinės aplinkos specialistas, programuotojas Justinas Kilčiauskas. Prieš kurį laiką Prezidentūra kreipėsi į LASS RC prašydama pateikti siūlymus, kad jos svetainė būtų labiau prieinama akliesiems ir silpnaregiams – Justinas tokius siūlymus pateikė. Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) gerąją patirtį, virtualią biblioteką ELVIS, pristatė LAB direktorės pavaduotoja Erika Buivydienė ir LAB komunikacijos ir informacijos skyriaus vedėja Ramunė Balčikonienė. Prezidentūros darbuotojai, kiti pranešėjai ne kartą LASS dėkojo už bendradarbiavimą. Tai nebuvo vien mandagumas – aklųjų organizacijos vardas seminare minėtas dažnai ir tik iš gerosios pusės. 

Alvydas Valenta 

 

Skaityk lengvai 

Žurnalo skaitytojai po kai kuriais straipsniais randa ir ras įrašus, kad atitinkamo straipsnio versiją internetiniame puslapyje www.musuzodis.lt galima skaityti lengvai suprantama kalba. Toks reikalavimas – 40 procentų leidinyje publikuojamo turinio pateikti lengvai suprantama kalba – yra įrašytas Neįgaliųjų reikalų departamento (NRD) Neįgaliųjų asociacijų veiklos rėmimo projektų finansavimo 2022 metais konkurso nuostatose. Jų laikytis įsipareigoja nevyriausybinės neįgaliųjų organizacijos, gavusios NRD finansavimą periodinio leidinio leidybai. 

Lengvai suprantama kalba (angl. „easy-to-read“) – tai metodas, kaip suprantamai pateikti informaciją skaitymo, suvokimo problemų, intelekto negalią turintiems asmenims. Pagal šio metodo rekomendacijas adaptuoti tekstai yra parašyti paprasta kalba, turi aiškią, nesudėtingą struktūrą, todėl tinka senjorams, vaikams, kitakalbiams ir visai visuomenei. 

Tekstais lengvai suprantama kalba siekiama visiems prieinamos informacinės aplinkos. Jie gali būti parengti trimis lygiais: nuo paprasčiausios informacijos žmonėms, kurie turi labai didelių teksto suvokimo sunkumų, iki tekstų asmenims, kuriems reikia pagalbos suvokiant sudėtingus tekstus. Galimybė gauti prieinamą informaciją padeda išmokti naujų dalykų, įgyti reikiamų žinių, kurios padėtų savarankiškai priimti sprendimus ir lygiateisiškai dalyvauti visuomenės gyvenime. 

Straipsnių lengvai suprantama kalba mūsų tinklalapyje ieškokite rubrikoje „Skaityk lengvai“. 

Redakcijos informacija 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką