Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAndžėjus Ravanas, [email protected]

„BlindShell Classic 2“ – stipriai lenkiantis pirmtaką


 

Parašas po straipsniu2021 metais kompanija „BlindShell“ išleido naują neregiams skirto, operacinės sistemos „Android“ pagrindu veikiančio ir fizinę klaviatūrą turinčio telefono modelį „BlindShell Classic 2“. Įrenginiais Lietuvoje prekiaujanti įmonė UAB „Biomedikos centras“ paskolino telefoną testuoti. Naudojausi įrenginiu savaitę ir skubu su Jumis pasidalyti įspūdžiais. O aptarti tikrai yra ką. 

 

Telefono išvaizda 

 

Lyginant su pirmuoju „BlindShell“, įrenginys neatpažįstamai pasikeitė. Jis tapo ilgesnis ir storesnis, tačiau rankoje guli patogiai ir padidėję gabaritai nesukelia diskomforto, nors, žinoma, tai subjektyvus vertinimas. Pasikeitė įrenginio faktūra, jis vis dar gaminamas iš plastiko, tačiau jaučiasi, kad medžiagos tapo gerokai kokybiškesnės, mygtukai turi reljefinius iškilumus, o tai leidžia greičiau priprasti prie klaviatūros. Telefono išvaizdą ir taktilinius pojūčius laikant jį rankose, lyginant su pirmuoju modeliu, vertinčiau tikrai teigiamai, nes skirtumas akivaizdus. 

 

Techninės charakteristikos 

 

Labai nesismulkinsiu, nes technologijų žinovai ir taip lengvai gali rasti charakteristikas internete, tad aiškinant paprasta kalba – telefono aparatinė įranga smarkiai patobulėjo: įdėtas aukštesnės klasės procesorius, padidintas operatyviosios atminties (RAM) kiekis, integruota neblogos kokybės kamera, ypač jei lygintume ją su pirmuoju „BlindShell Classic“, o pasenusią „Micro USB“ jungtį pakeitė beveik visuose įrenginiuose naudojama „USB Type C“. Žymiai padidėjo baterijos talpa. Tad iš technologinės pusės telefonas taip pat labai atsinaujino. 

 

Telefono valdymas ir programėlės 

 

Kardinaliai pasikeitė telefono valdymas, dabar jis pasidarė dar intuityvesnis ir paprastesnis, ypač vyresnio amžiaus žmogui arba naujam ekrano skaitymo programos naudotojui. Vietoj 4 navigacinių mygtukų (aukštyn, žemyn, į kairę ir į dešinę) liko tik du. Garso valdymo mygtukai iš klaviatūros persikėlė į telefono korpuso šoną, atsirado papildomas dažniausiai naudojamų programėlių mygtukas. Taip pat „BlindShell Classic 2“ atsirado „WhatsApp“, „Skype“, „Messenger“, „Be My Eyes“, „Lookout“ programėlės bei aplikacijų parduotuvė, iš kurios reikia programėles parsisiųsti ir kuri, kaip teigia gamintojas, bus pildoma naujomis aplikacijomis. Žinoma, neaišku, kaip sparčiai gamintojas adaptuos programėles šiam telefonui, tačiau jau dabar galima teigti, kad „BlindShell Classic 2“ smarkiai išplėtė vartotojų galimybes internete – atsirado populiariausios pasaulyje bendravimo platformos. Be to, kaip ir „iOS“ ar „Android“ įrenginiai, šis telefonas gali pasitarnauti kaip techninė pagalbos priemonė, pavyzdžiui, „Lookout“ aplikacija padeda nuskaityti trumpą tekstą realiuoju laiku (tarkim, perskaityti knygos arba kokio nors produkto pavadinimą), nufotografuoti ir perskaityti dokumentą, patikrinti, kokio nominalo grynieji pinigai yra jūsų piniginėje, o naudojantis programėle „Be My Eyes“ galima paskambinti savanoriui ir per pakankamai kokybišką kamerą paprašyti jums reikalingos pagalbos, pavyzdžiui, nupasakoti, kur šiuo metu esate, arba paklausti, kur yra įėjimas į pastatą. 

 

Naudojimosi patirtis ir įspūdžiai 

 

Pradėkime nuo visiškai subjektyvaus įspūdžio – emocijų pirmą kartą paėmus telefoną į rankas. Puikiai atsimenu, kai man teko testuoti ankstesnį „BlindShell Classic“ modelį, pagrindinė emocija buvo nusivylimas ir nesupratimas, kaip 2017 metais galima gaminti tokį telefoną. Reikėjo laiko, kad praeitų pirminis įspūdis ir galėčiau telefoną vertinti objektyviai, remiantis jo funkcijomis. Su „BlindShell Classic 2“ susiklostė priešinga situacija: pirmą kartą jį išpakavus, šis įrenginys man vienareikšmiškai patiko. Taip, tai vis dar mygtukinis riboto išmanumo telefonas, pagamintas iš plastiko, ir lyginti jo su „iOS“ ar „Android“ įrenginiais negalima, nes tai nišinis produktas. Tačiau akivaizdu, kad kompanija per ketverius metus nuo ankstesnio telefono išleidimo akivaizdžiai padarė savotišką revoliuciją. Naujasis telefonas gerokai malonesnis rankai ir nebeatrodo kaip mygtukinis įrenginys, skirtas senjorams už 30 Eur. 

Dar daugiau optimizmo atsiranda įjungus telefoną ir išgirdus ekrano skaitymo programą. Akivaizdžiai pagerėjo jos kokybė, balsas nebeskamba dusliai kaip iš labai seno radijo imtuvo, ir tai lemia 2 niuansai: sintezatorius patobulintas programiškai ir tai, kad šis įrenginys turi geresnius garsiakalbius nei jo „vyresnis brolis“. 

Telefono sąsajos tapo spartesnės ir sklandesnės, o visos programėlės, kurias galima įsidiegti, tikrai atlieka savo funkciją. Pavyzdžiui, jeigu pirmajame „BlindShell“ interneto naršyklė buvo, tačiau atliko tik nervų gadinimo funkciją, nes jokiu interneto puslapiu pasinaudoti nebuvo įmanoma, tai naujojo modelio naršyklė visai neblogai susitvarko ir su tokiais „sunkiais“ puslapiais kaip „Delfi“ ar „Lrytas“, o užkrauti LASS arba „Mūsų žodžio“ svetainę jai išvis vienas juokas. Tad naudojimasis interneto naršykle pasidarė įmanomas ir nebe toks erzinantis. 

Pirmajame „BlindShell“ įrenginyje buvo funkcija, kai į specialų „lipduką“ galima įrašyti garsinį įrašą ir „priklijuoti“ prie ko nors, bet praktiškai to padaryti buvo neįmanoma, tai naujasis modelis lengvai susitvarko su šia užduotimi. Visos naujai atsiradusios programėlės taip pat puikiai veikia ir yra gan patogios vartotojui. Dar vienas didelis pliusas – žymiai padidėjusi baterijos talpa. Jei ankstesnis „BlindShell“ įkrautas sunkiai išgyveno dieną, tai naujasis modelis standartiniuose panaudojimo scenarijuose apsieina be įkroviklio iki 3 dienų. Žinoma, viskas labai priklauso nuo to, kaip naudosite telefoną. Tarkim, visą dieną žiūrint „Youtube“, trims dienoms jo tikrai neužteks, bet vidurkis būtų maždaug toks. 

Dar viena svarbi funkcija – tai galimybė valdyti telefoną balsu ir diktuoti jam tekstą. Tai nėra visavertis balso asistentas kaip „Siri“ ar „Alexa“, tačiau elementarias funkcijas, tokias kaip „Paskambink mamai“ ar „Atidaryk „Youtube“ jis supranta neblogai. Diktuojant lietuvišką tekstą telefonas irgi gan retai daro klaidų, tad funkcija tikrai naudotina. 

Apibendrinant, galima teigti, kad „BlindShell Classic 2“ – revoliucinis įrenginys, lyginant su jo pirmtaku. Jis estetiškesnis, greitesnis ir gerokai funkcionalesnis nei „vyresnis brolis“. Aišku, tai dar nėra išmanusis tikrąja šios sąvokos prasme, tačiau labiausiai man patikęs dalykas, kad šis telefonas turi stiprų potencialą tobulėti. Gamintojo sumanymu jame atsirado savotiška miniparduotuvė, leidžianti, nedarant globalių operacinės sistemos atnaujinimų, plėsti telefono funkcionalumą. 

Taip, jo vis dar nerekomenduočiau aktyviam jaunam žmogui, norinčiam naudotis visais išmaniojo patogumais, bet jei gamintojas adaptuotų pavežėjo platformas ir banko aplikacijas, gal ir pats susimąstyčiau, ar neverta įsigyti šio įrenginio kaip darbinio telefono. 

Trumpiau tariant, šis telefonas paliko labai gerą įspūdį ir tikėkimės, kad gamintojas išnaudos „BlindShell Classic 2“ potencialą. Mums beliko aptarti paskutinį aspektą – įrenginio kainą. Su lengvatiniu PVM tarifu šiuo metu „BlindShell Classic 2“ kainuoja 449 Eur. Tai nėra maža suma už mygtukinį telefoną, turint omenyje, kad už šiuos pinigus galima nusipirkti „Android“ subflagmaną arba „Apple“ produktą. Tačiau kainai yra priežastis: tai nišinis produktas ir dėl itin mažos rinkos specialiai neregiams skirti telefonai niekada nekainuos 200 Eur arba kitu atveju jų funkcionalumas bus itin ribotas. Turint omenyje „BlindShell Classic 2“ aparatinę įrangą ir funkcionalumą, mano nuomone, telefonas tikrai vertas savo kainos. 

Jeigu jums kilo papildomų klausimų, o gal norite pasiūlyti kokią nors aktualią temą „Skaitmeninio asistento“ rubrikoje, rašykite elektroniniu paštu [email protected] arba skambinkite tel. (8 604) 47467. 

 

Nuotrauka: „BlindShell Classic 2“ vis dar mygtukinis, bet vertas pagyrų dėl gerai veikiančių išmaniojo funkcijų / „BlindShell“ gamintojų nuotr. 

Juodas „BlindShell Classic 2“ telefonas guli padėtas ant šviesaus medžio lauko stalo. Telefonas apšviestas saulės spindulių. Jo ekranas išjungtas, tamsus, užima maždaug pusę telefono pločio. Likusioje dalyje simetriškai išdėstyti gana stambūs telefono mygtukai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką