Redakcijos skiltis

 

 


 

Autoriaus nuotr.Prieš trisdešimt metų amerikiečių ekonomistas ir politologas Francis Fukujama (Fukuyama) į pasaulį paleido sparnuotą frazę – istorijos pabaiga! Šaltasis karas baigėsi, dviejų supergalybių – SSRS ir Amerikos – priešiškumo neliko, pasaulyje stojo taika. Istorija, kokią ją matėme iki Berlyno sienos griuvimo, irgi baigėsi... Vien tik Lietuvoje ši F. Fukujamos metafora begalybę kartų aptarinėta, interpretuota ir ironizuota. Dabar jau aišku, kad tokios istorijos pabaigos, kokią savo knygoje piešė amerikiečių politologas, nėra ir niekada nebus. 

Vasario 24-ąją Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą. Tą pačią dieną Vilniuje, „Litexpo“ parodų ir kongresų centre, prasidėjo 22-oji Vilniaus knygų mugė. Vieną iš jos diskusijų, skirtą lyčiai neutraliai kalbai, kalbininkas Antanas Smetona pradėjo taip: „Ukrainos karo akivaizdoje užsiiminėjame niekais, bet ukrainiečiai kovoja ir už tai, kad kažkas galėtų užsiiminėti niekais.“ Ar niekai yra tai, apie ką rašome savo puslapiuose? Jeigu lyginsime su svarbiausiomis, pasaulio žiniasklaidoje vyraujančiomis temomis, atsakymas neabejotinai būtų – niekai. Jeigu paklaustume ukrainiečių, ar norėtų, kad jų šalis sulauktų tokio meto, kad galėtų užsiiminėti panašiais „niekais“, daugelis nedvejodami atsakytų – taip! 

Rengdami šį žurnalo numerį, norėjome dar kartą prisiminti Kovo 11-ąją, kalbėti apie akliesiems ir silpnaregiams svarbius dalykus: savarankiškumą prekybos centruose, negalią turinčių masažuotojų darbą, organizacijos ateitį. Tuojau pat po Vasario 16-osios atsirado straipsnis apie Vilniuje, Valdovų rūmuose, eksponuojamą iš Lvovo atkeliavusią parodą „Baroko skulptūros mistika: Johanas Georgas Pinzelis ir kiti XVIII a. Lvovo meistrai“. 

Po vasario 24-osios visi jaučiame, kad reikia kažko daugiau – pilietinės pozicijos, Ukrainos palaikymo. Ateityje šiomis temomis rašysime, jau dabar aišku, kad aklieji ir silpnaregiai dalyvauja pilietinėse Ukrainos palaikymo akcijose, aukoja asmeninius daiktus, prisideda apgyvendinant karo pabėgėlius. LASS bando užmegzti kontaktus su Ukrainoje gyvenančiais kolegomis, bendraminčiais. Jeigu pavyks susisiekti, būtinai suteiksime jiems žodį. 

 

Alvydas Valenta 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]