Specialisto komentaras

Jurgita Čiuladaitė-Pritulskienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Tikslinės pagalbos skyriaus vyresnioji patarėja

Aprūpinimo techninės pagalbos priemonėmis pakeitimai


 

Jau nuo šių metų vasario 1 dienos žmonės, turintys klausos, regos, komunikacijos ar sensorikos sutrikimų, galės kreiptis dėl įvairesnių ir jų individualius poreikius atitinkančių regos, klausos, komunikacijos ir sensorikos techninės pagalbos priemonių (TPP). 

Aprūpinimas TPP taps paprastesnis ir greitesnis – numatyta visų regos, klausos, komunikacijos ir sensorikos TPP kompensacijos, sutrumpintas tam tikrų klausos ir regos TPP naudojimo laikotarpis. TPP įsigijęs savo lėšomis ir pateikęs šių TPP įsigijimo dokumentus bei gydytojo pažymą apie TPP poreikį, žmogus gaus numatytą šių priemonių įsigijimo išlaidų kompensaciją – 2022 m. iš valstybės biudžeto tam numatyta skirti 3,7 mln. Eur. 

Viena iš svarbių naujovių – bandomųjų mobiliųjų komandų darbo organizavimo tvarkos patvirtinimas. Siekiama, kad jau nuo 2022 m. vasario 1 d. neįgalusis savo gyvenamojoje vietoje galėtų sulaukti mobiliųjų komandų specialistų pagalbos. Tiesa, kol kas tokia galimybė bus išbandoma Vilniaus ir Klaipėdos regionuose. Tiesiai į namus atvykę specialistai padės konkrečiam žmogui išsirinkti jo individualius poreikius atitinkančią TPP: parinks tinkamiausią, mokys, kaip naudotis, nuolat bendradarbiaus ir palaikys ryšį su TPP gavėju. 

 

Kokią pagalbą teiks mobilioji komanda? 

 

Šių bandomųjų mobiliųjų komandų specialistai vaiką, suaugusį žmogų su negalia ar asmenį po ūmių traumų ir ligų, kol negalia jam nenustatyta, jo gyvenamojoje vietoje aprūpins TPP: tariantis su žmogumi parinks jam tinkamą TPP, pritaikys ją pagal asmens individualius fizinius, medicininius, socialinius poreikius, taip pat mokys, kaip šia priemone naudotis, vėliau minėti specialistai periodiškai vertins priemonės žmogui tinkamumą ir techninę būklę. 

Be to, bandomųjų komandų specialistai įvertins asmens aplinką, suteiks informacijos dėl kitos pagalbos ar paslaugų gavimo galimybės, o žmogui paprašius, apie tokį poreikį informuos savivaldybę. 

Mobiliąją komandą sudarys ne mažiau kaip 2 specialistai: Techninės pagalbos neįgaliesiems centro prie SADM (TPNC) darbuotojas, o kitas komandos narys – reabilitologas, kineziterapeutas ar ergoterapeutas. Gali būti įtrauktas neįgaliųjų nevyriausybinių organizacijų atstovas. 

Paslauga bus teikiama: 

* vaikams, turintiems vidutinę ar sunkią negalią, 

* darbingo amžiaus žmonėms, turintiems mažesnį nei 30 proc. darbingumo lygį, 

* žmonėms po traumų ir ligų, kuriems neįgalumo ar darbingumo lygis dar nenustatytas. 

Prioritetas bus teikiamas vaikams su sunkia negalia, suaugusiems, turintiems 20 proc. ir mažesnį darbingumo lygį, kurie mokosi arba dirba, žmonėms, kurie kreipėsi dėl aprūpinimo šiomis TPP: individualiai gaminamu vežimėliu, elektriniu vežimėliu, aktyvaus tipo vežimėliu, neįgaliojo vežimėliu, skirtu tetraplegikui, stovėjimo atrama ar vaikštyne. 

Planuojama, kad per vienus metus bandomosios mobiliosios komandos suteiks paslaugą 120 asmenų, iš kurių apie trečdalis bus vaikai iki 18 metų. Planuojama, kad nuo 2023 m. trečiojo ketvirčio galėtų atsirasti nuolatinė mobilioji komanda. 

 

Mobiliosios komandos paslaugos teikimas 

 

* Asmuo kreipiasi į TPNC teritorinį padalinį dėl techninės pagalbos priemonės skyrimo. 

* TPNC įvertina dokumentus ir pasiūlo asmeniui bandomosios mobiliosios komandos paslaugą. 

* Asmeniui sutikus, mobilioji komanda atvažiuoja pas asmenį. 

* Mobilioji komanda pagal asmens individualius poreikius parenka tinkamą TPP. Mobilioji komanda informuoja asmenį ar asmens atstovą apie galimybę (jei tokia galimybė yra) asmeniui gauti kitas paslaugas ar pagalbą (pvz., socialines paslaugas, asmeninę pagalbą) ir, asmeniui ar asmens atstovui sutikus, informuoja asmens gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją apie asmeniui reikalingas kitas paslaugas ar pagalbą. Asmeniui pageidaujant gali tarpininkauti tarp asmens ir TPP pardavėjo, kai reikia TPP remonto paslaugos. 

* Atlieka nuolatinę TPP tinkamumo naudoti ir techninę stebėseną. 

 

Tvarkos aprašo pristatymas 

 

Kaip minėta, nuo 2022 m. vasario 1 d. įsigalioja ir daugiau pakeitimų asmenų aprūpinimo TPP tvarkose. Patvirtinti 3 nauji aprašai: Asmenų aprūpinimo klausos techninės pagalbos priemonėmis tvarkos aprašas, Asmenų aprūpinimo regos techninės pagalbos priemonėmis tvarkos aprašas bei Asmenų aprūpinimo komunikacijos ir sensorikos techninės pagalbos priemonėmis tvarkos aprašas. 

Asmenų aprūpinimo regos TPP tvarkos aprašą sudaro: bendrosios nuostatos (kas gali kreiptis dėl kompensacijos skyrimo ir kas skiria bei moka kompensaciją); kompensuojamų regos TPP sąrašas, TPP naudojimo laikas, kompensuojama suma ir skyrimo sąlygos (pvz., mobiliojo ryšio telefono (kalbančio) arba mobiliojo ryšio telefono (mygtukinio) kompensacija); kompensacijos skyrimas ir mokėjimas (kokius dokumentus reikia pateikti, dokumentų pateikimo būdai (tiesiogiai, el. paštu, registruotu laišku, per SPIS), sprendimo dėl kompensacijos skyrimo procedūra (Techninės pagalbos neįgaliesiems centro prie SADM (TPNC) komisija per 10 d. d. nuo dokumentų gavimo dienos), sprendimo apskundimas (per 20 d. d. TPNC direktoriui, vėliau – teismui), kompensacijos išmokėjimas (per 20 d. d. nuo TPNC komisijos sprendimo); pakartotinės kompensacijos mokėjimas (skaičiuojamas nuo TPNC komisijos sprendimo dėl kompensacijos skyrimo priėmimo dienos, nurodytos priemonės, dėl kurių galima kreiptis nepasibaigus TPP naudojimo laikotarpiui); baigiamosios nuostatos (kaip yra tvarkomi asmens duomenys ir saugomi dokumentai ir TPNC pareiga kontroliuoti, kad kompensacijos būtų mokamos ir dokumentai teikiami laikantis tvarkos nuostatų). 

Asmenų aprūpinimo regos TPP tvarkos aprašas turi 2 priedus: 

* Kompensuojamų regos TPP sąrašas (suskirstytas į 12 regos techninės pagalbos priemonių pogrupių (pvz., asmens fizinių ir fiziologinių savybių matuokliai, laikmačiai, piešimo ir rašymo priemonės ir pan.), jų naudojimo terminas ir skyrimo kriterijai. 

* Prašymo gauti regos TPP kompensaciją forma (asmeniui išduodamame informaciniame lapelyje pateikiama aktuali informacija). 

Atsižvelgiant į LASS siūlymus: 

* Įtrauktos naujos regos TPP (nešiojamasis kompiuteris, kūno svarstyklės, išmanusis laikrodis, buitinių prietaisų ženklinimo lipdukai, garsinis etikečių žymeklis). 

* Patikslintas tam tikrų TPP naudojimo terminas ir peržiūrėta kompensuojama suma („Daisy“ grotuvas, mobilusis telefonas, diktofonas ir pan.). 

* Patikslinti tam tikrų TPP skyrimo kriterijai (kūno svarstyklės, laikrodžių (kalbančių ir stalinių), maisto ir gėrimų gaminimo priemonės ir kt.). 

 

Regos TPP kompensacijos gavimo eiga 

 

* Asmuo perka reikiamą TPP. 

* Kreipiasi į TPNC (pateikia medicininį išrašą (tik kreipiantis pirmą kartą), TPP įsigijimo dokumentus). 

* Gauna kompensaciją. 

* Sudaryta galimybė pateikti išankstinę sąskaitą faktūrą, kreiptis dėl tam tikrų TPP, nepasibaigus jų naudojimo laikui dėl kompensacijos skyrimo (vaizdo didinimo sistema, nešiojamasis elektroninio užrašymo įtaisas brailio rašto naudotojams, nešiojamasis kompiuteris, mechaninė brailio rašomoji mašinėlė, ekrano skaitymo programinė įranga, simbolių skaitymo įrenginys). 

* Svarbu. Įsigijus TPP su išankstine sąskaita faktūra, atsiskaičius su tos priemonės pardavėju, reikia TPNC pateikti įsigijimą patvirtinantį dokumentą. 

* Vaizdo didinimo sistema, simbolių skaitymo įrenginys, nešiojamasis elektroninio užrašymo įtaisas brailio rašto naudotojams – sugedus nepataisomai, galima kreiptis dėl pakartotinės kompensacijos nepasibaigus naudojimo laikui (būtina pateikti defektinį aktą). 

* Asmeniui nereikės laukti, kol pasibaigs kompensacijos skyrimo terminas, galės TPP priemonę pirkti ir anksčiau, bet kompensaciją gaus tik pasibaigus anksčiau priimtam sprendimui dėl kompensacijos skyrimo. 

 

Kitaip tariant, įsigyti klausos ir regos TPP ir gauti šių priemonių įsigijimo išlaidų kompensaciją taps paprasčiau. Žmogus gali pirkti jam reikalingą klausos ar regos TPP Lietuvoje ar užsienyje ir iš karto TPNC pateikti šios priemonės įsigijimo dokumentus. Dokumentus galima pateikti atvykus į įstaigą, siunčiant juos registruotu laišku, elektroniniu paštu ar per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą (SPIS). 

Anksčiau buvo prašoma pirmiausia gauti TPNC sprendimą dėl kompensacijos skyrimo ir tik tuomet buvo galima įsigyti reikalingas priemones. Taip pat atsisakyta reikalavimo pateikti klausos ir regos techninės pagalbos priemonių garantinius dokumentus. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]