Mūsų žmonės

Autoriaus nuotraukaHenrikas Stukas, [email protected]

Amūro strėlės tamsoje


 

 

Širdis ir akys, sąjungą sudarę, 

Vaduoja vienos kitą iš bėdų, 

Kai meilės sopuliai man širdį veria 

Ar akys miršta be tavęs badu. 

 

Širdis į margaspalvę meilės puotą 

Liūdnas akis pakviečia neretai; 

O jos paveikslą tavo išsvajotą 

Parodo mano širdžiai už tatai. 

 

(Viljamas Šekspyras, 47 sonetas) 

 

Amūro strėlės yra sužeidusios ne vieną iš mūsų. Vienus – kartą ir visam gyvenimui, kitus – net keletu strėlių, kol viena jų perveria sykiu dvi ritmingai plakančias širdis. Pirmasis susižavėjimas gimsta nuo žvilgsnio. Simpatijai impulsas – akys. Tik vėliau įsijungia kiti jausmai, atsakingi už prieraišumą, meilę. 

Ar neregius Amūro strėlės žeidžia kitaip? Perfrazuojant Šekspyrą, „širdis į margaspalvę meilės puotą nematančias akis pakviečia neretai“. Kaip neregiai susipažįsta? Kokiu impulsu pajunta Amūro paleistą strėlę? Kokią vietą negalia užima tarpusavio santykiuose? Kas neregiams yra šv. Valentino diena ir ar ji švenčiama? Į šiuos ir kitus klausimus ieškosime atsakymų su „Mūsų žodžio“ pašnekovėmis. Dėl etinių sumetimų merginų vardai išgalvoti, tikrieji redakcijai yra žinomi. 

 

Parašas po straipsniu

Pagautos Saulės strėlės 

Saulę Amūras sužeidė dar mokykloje. Pirmoji meilė buvo audringa ir visam gyvenimui likusi širdyje. Visko pradžia – dramos būrelio kelionė į teatrą. Prie Saulės prisėdo keliomis klasėmis vyresnis vaikinas. Netikėtai juodu užplūdo jausmai. Sklindančias emocijas pastebėjo net draugai – oras virpėjo nuo įtampos. Po spektaklio jaunuoliai negalėjo suprasti, kas jiems nutiko: Saulei pasilenkus, vaikinas neatsilikdavo ir taip pat pasilenkdavo, mėgindavo ją apkabinti. Jai einant – sekdavo iš paskos. Taip prasidėjo draugystė, trukusi dvejus metus. Mergina visa širdimi pamilo. Santykių griūtis Saulei buvo nepakeliamas smūgis. Po skaudaus išsiskyrimo ji kentėjo ir vengė susitikti su mylimuoju. Nenorėdama dar labiau aitrinti žaizdos, viską darė, kad jųdviejų keliai nesusikirstų. Netgi nebelankė dramos būrelio. Per pamokas negalėdavo susikaupti, suprastėjo pažymiai. Ji troško kuo greičiau palikti mokyklą, tikėdamasi užsimiršti ir užgydyti Amūro strėlės skaudžiai sužeistą širdį. Deja, vidurinio mokslo baigimo atestatas nieko nepakeitė. Merginai prireikė daug laiko, kol ryžosi širdį atverti naujiems jausmams. 

Saulei susipažinti su vaikinu nėra sunku. Ji linkusi bendrauti ir pirmoji drąsiai užkalbina ją dominantį vaikiną. Yra ir kitas kelias susipažinti – internetas. Elektroninės pažintys nėra saugus būdas kurti tarpusavio santykius. Susipažįstant internetu reikia būti pasiruošus įvairiausioms staigmenoms. „Ieškodama draugo per nuotolį patyriau ir šilto, ir šalto. Kartais susirašinėjimas nutrūksta net nepaskyrus pasimatymo, bet būna daug skaudžiau, kada santykiai pašlyja vien dėl to, kad esu neregė. Kilus abipusei simpatijai, užsimezgus atviresniam bendravimui internetu pasisakau, kad esu neregė. Iš pradžių sureaguojama ramiai, paskiriamas pasimatymas. Tačiau išvydus mane su baltąja lazdele, matyt, pašiurpstama nuo minties, kad reikės rūpintis nerege. Vienas išsigąsta ir nueina, kitas – suranda pretekstą toliau netęsti draugystės“, – patirtimi dalijosi jauna moteris. 

Saulei bendravimo pradžia yra balsas ir bendravimo būdas. Žmogaus balsas daug ką pasako apie kalbantįjį. Svarbi ir apranga. Iš jos taip pat galima susidaryti nuomonę apie vaikiną, jo stilių ir skonį. Dažniausiai pirmas įspūdis būna teisingiausias. Vėlesni santykiai tik patvirtina pirminę nuomonę. Mergina linkusi pasikliauti intuicija, kuri itin išlavinta. Ši neįkainojama patirtis atėjo išmokus kelias skaudžias pamokas. Užsimezgus artimesniems santykiams ateina eilė fizinei išvaizdai. Mergina daug dėmesio jai neskiria, išvaizda tikrai ne pirmoje vietoje. Apčiupinėjusi vaikino veidą, galvą, pečius, liemenį, vis tiek objektyvaus vaizdo nesusidaro. Vyrauja mintyse nupieštas išrinktojo įsivaizduojamas paveikslas. Susipažinimas čiuopiant tik patvirtina iš anksto susidarytą įvaizdį. Mergina linkusi jau pirmame pasimatyme išsiaiškinti ją dominančią informaciją. „Anksčiau nieko neatidėliodavau, kaip sakoma, iš karto jautį griebdavau už ragų. Tiesiai pareikšdavau: man reikia tave pačiupinėti, nes mato mano rankos. Žodžiai nuskambėdavo lyg juokas. Vieni pasimesdavo, o kiti atšaudavo – čiupinėk!“ – pasakoja Saulė. Kartais išvaizda nuvildavo. Tačiau mergina neskubėdavo nutraukti santykių. Ji suprato, kad nepatikęs vaikinas dėl savo kūno nėra kaltas. Gal tik imdavo bendrauti šalčiau, daugiau formaliai – taip pamažu jausmai atvėsdavo ir santykiai natūraliai nutrūkdavo. Tarpusavio santykių nutraukimas nėra jau toks paprastas dalykas. Saulė itin greitai prisiriša prie žmonių, todėl jai ryšio nutraukimas yra skausmingas, dėl to labai jaudinasi. 

Užsimezgus draugystei, mergina stengdavosi išlikti savimi. Ji nemėgindavo pasirodyti geresnė, nei iš tiesų yra. Kartais nevengdavo griežtesnio žodžio. Laikui bėgant išmoko lankstumo, netgi nuolaidžiaudavo ar pataikaudavo. Jos nuoširdumu ne kartą buvo pasinaudota savanaudiškais tikslais. „Su vienu vaikinu susipažinau internete. Atrodė nuoširdus ir patikimas. Kartu praleisdavome daug laiko. Netrukus naujasis draugas pasiūlė geriau pažinti vienas kitą ir apsigyventi kartu. Nedvejodama sutikau. Kartą jis nedrąsiai paprašė pinigų, nes jų trūko buto nuomai. Žinoma, daviau. Nuo tos akimirkos daugiau jo nebemačiau. Apmaudu, kad šią klaidą pakartojau dar kelis kartus. Neslėpsiu, yra vyrų, pasinaudojusių mano negalia. Ne aš jiems buvau reikalinga, o mano pinigai“, – karčia patirtimi dalijasi neregė. 

Saulei Valentino diena – tikra šventė. Tai dar viena dingstis dabartiniam savo išrinktajam priminti apie taurius jausmus. Jiedu pasikeičia smulkiomis dovanėlėmis ir stengiasi vienas kitą palepinti skanėstais. 

 

Kotrynos klajonės 

Kotrynai Amūras itin dosnus. Jis į merginą išlaidė ne vieną ir ne dvi dėkles strėlių. Neregė labai ilgai klajojo po pažinčių labirintą, ten sutikdama įvairiausių tipažų kitos lyties atstovų, kol pagaliau sutiko jos širdį pavergusį jaunuolį. 

Pirmosios strėlės atskrido Kotrynai sulaukus vos vienuolikos metų. Nuo tada ir prasidėjo tikrosios draugystės ir meilės paieškos. Mergaitė susižavėjo reginčiu kiemo draugu. Apie tai papasakojo mamai. Berniukas buvo jos mokinys. Mama pritarė dukters pasirinkimui, išgirdama savo mokinį. Pirmoji draugystė truko neilgai. Išsiskyrimo priežastis — odos spalva. Vaikinas pareiškė, kad jam patinka tamsesnės odos merginos. Kotryna nenusiminė ir greitai susirado naują susižavėjimo šaltinį. Antroji patirtis — devyniolikmetis. Vaikinas dirbo vairuotoju jos tėčio įmonėje. Slapčia iš tėčio telefono nusikopijavusi vaikino numerį, Kotryna ėmėsi iniciatyvos. Savo simpatiją ji „užbombardavo“ žinutėmis. Vaikinas į jas nereagavo. „Po virtinės nesėkmių, uždaviau sau klausimą: kodėl draugo ieškau tarp reginčiųjų? Kodėl ignoruoju bendramokslius? Pasvarsčiusi sau tariau: užtenka „ereliauti“, pažinčių ieškosiu tarp neregių ir silpnaregių. Nesuklydau, iš karto susipažinti panoro net trys vaikinai. Įdomu tai, kad draugauti siūlėsi neformalių grupelių lyderiai. Aš didžiavausi ir puikavausi: štai aš neregė ir „nukabinau“ tokį „erelį“. Ilgainiui supratau, kad su šiais vaikinais man ne pakeliui. Nors jie ir lyderiai, bet prastai mokėsi ir su jais nebuvo apie ką pasikalbėti. Dažniausiai pažintį nutraukdavau pati“, – pasakojo Kotryna. 

Mergina vyresnėse klasėse praplėtė savo paieškų ratą. Simpatijos pradėjo ieškoti elektroninėse neįgaliųjų grupėse. Dažniausiai pažintis apsiribodavo virtualiu bendravimu. Kotrynos akiratyje atsirado sunkiai judantys, įvairiomis ligomis sergantys vaikinai, vyrai. Norėdama gyvai susitikti, ji meluodavo tėvams, kad savaitgaliais važiuojanti į varžybas. Pati keldavo sparnus eiliniam pasimatymui. Jų būta įvairių: trukusių kelias minutes, ištisas valandas, o kartais ir ilgiau. Sutikti pretendentai naujose paieškose siekė įvairiausių tikslų, kartais ir intymių. Merginai šie pasimatymai neįkainojami, nes išgirstos istorijos, sutikti įvairūs žmonės leido juos pažinti ir pravertė vėlesnėse paieškose. Kotryna pasakoja: „Atmintyje išliko vaikinas, kurio tėvas smurtaudavo prieš motiną. Tėvas ilgainiui buvo išvytas iš namų. Keršydamas jis nutraukė santykius su sūnumi. Vaikinas sirgo cukriniu diabetu. Ilgiau pabendravusi supratau, kad jis turi rimtų psichologinių problemų ir, negana to, elgsenos sutrikimų. Netgi jo įkyrumas įgaudavo maniakiškų bruožų. Jam nieko nereiškė paskambinti naktį ar manęs kur nors tykoti. Atsisveikinome irgi itin keistai. Norėdama nutraukti draugystę parašiau žinutę. Tyla, jokio atsakymo. Jaudindamasi ir sąžinės griaužiama pradėjau jo ieškoti – nesėkmingai. Vaikinas apsireiškė praėjus dvejiems metams. Ieškodama tikro draugo pati ne kartą nudegiau ir, aišku, ne vieną vaikiną emociškai sukrėčiau. Ateina laikas, kai turi sau pasakyti – sustok!“ 

Kotrynos pasiryžimą išgirdęs Amūras stipriai įtempė lanko templę ir atskriejusi strėlė giliai įsmigo į širdį. Prasidėjo rimti, penkerius metus trukę santykiai. Kelerius metus viskas klostėsi kaip meilės romanuose ar melodramose. Mergina, svajodama apie šeimą, apsigyveno vaikino namuose. Tiesa, šalia buvo vaikino tėvai. Jie tikėjosi kitokio sūnaus pasirinkimo ir iš karto priešiškai sutiko išrinktąją. Kotryna taikstėsi ir stoiškai ištverdavo vaikino tėvų nemalonę. Svajonė sukurti šeimą sudužo Kotrynai patekus į ligoninę. Sirgdama mergina nesulaukė atjautos ir rūpesčio ne tik iš mylimojo tėvų, bet ir jo paties. Grįžusi iš ligoninės susikrovė daiktus ir nutraukusi santykius išėjo gyventi į išsinuomotą butą. 

Vėl teko grįžti į paieškų kelią. Pažintis keitė pažintį. Kotryna vis dar tikėjo surasianti savąją antrąją obuolio pusę ir neklydo. Nepaisant „Covid-19“ pandemijos gniaužtų, Kotrynos gyvenime atsirado žmogus, į kurį ji gali tvirtai atsiremti. 

Saulei ir Kotrynai Amūras, o gal ir šventasis Valentinas buvo palankūs. Abi moterys, klajodamos po tikrosios meilės paieškų labirintą, surado sau tinkamus išrinktuosius. 

 

Nuotrauka: Kiekvienas turi savo antrosios pusės paieškų patirtį / www.pexels.com nuotr. 

Jauno vyro ir moters nuotrauka. Pora pozuoja nusisukusi nugaromis, matoma nuo liemens iki viršugalvio, susikibusi per liemenį, prisiglaudusi vienas prie kito. Kairėje nuotraukos pusėje matoma moteris – šviesių ilgų vėjo plaikstomų plaukų, vilkinti tamsų paltą, o šalia jos esantis vyras – taip pat šviesių pusilgių plaukų, vilkintis šviesią pūkinę striukę. Pora romantiškai žvelgia į banguojančią jūrą, nuo kurios ją skiria tik metaliniai turėklai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]