Laiko juosta

 

 


 

Parašas po straipsniuTeisė į prieinamą aplinką 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) jau metus bendradarbiauja su kitomis Europos aklųjų sąjungos šalimis projekte PARVIS, kurio metu siekiama supažindinti tiek neregių ir silpnaregių bendruomenes, tiek kitus visuomenės narius su Neįgaliųjų teisių konvencija (NTK) ir šios konvencijos įsipareigojimais užtikrinti lygias teises regos negalią turintiems žmonėms. Projekto metu kuriami trumpi vaizdo įrašai, kviečiantys sprendimų priėmėjus, politikus, žurnalistus ir kitus piliečius atsižvelgti į neregių ir silpnaregių teises gauti lygiavertę prieigą prie įvairių gyvenimo sričių. Nors daug kalbama apie aplinkos įvairiapusį pritaikymą, žmonės, susiduriantys su regos sunkumais, vis dar patiria didelių iššūkių įsidarbindami, lankydamiesi sveikatos priežiūros, kultūros, švietimo ir kitose įstaigose ar tiesiog naršydami internete. 

Gegužės 9 d., Europos dienos proga, visose PARVIS projekto šalyse vyks decentralizuoti renginiai, kviečiantys visuomenę į platesnes diskusijas apie operatyvesnį paslaugų ir informacijos pritaikymą. 

Vasario mėnesį pasirodė jau šeštasis vaizdo įrašas, kuriuo kviečiama užtikrinti žmonėms su regos negalia lygiavertę prieigą prie sporto ir kultūros renginių (nuoroda internete: https://www.youtube.com/watch?v=fmwniCtQ6hs&t=11s). Kviečiame peržiūrėti šį ir kitus įrašus LASS „Youtube“ kanale (https://www.youtube.com/channel/UC4GVXzy_Y4NzLYZJVrNeaKg, apie jį ateityje rašysime daugiau). 

Kviečiame LASS bendruomenę aktyviai dalyvauti susipažįstant su NTK ir atstovaujant savo teisėms. PARVIS projektas – dar viena proga tarptautiniu mastu diskutuoti apie regos neįgaliųjų teisių įgyvendinimą, dalytis situacijomis, kuriose buvo varžomos jūsų teisės. Labai svarbu patiems didinti visuomenės sąmoningumą apie mūsų poreikius. 

 

Irma Jokštytė 

 

Nuotrauka: Stopkadras iš PARVIS projekto vaizdo įrašo „Teisė į kultūrą ir sportą“ 

Vaizduojami keturi piešti žmonės, iš kurių vienas su šunimi, besilankantys muziejuje. Žmonės apžiūrinėja eksponatus – paveikslus ir skulptūras. Paveikslo garsinį vaizdavimą galima išgirsti paspaudus šalia jo esantį mygtuką, kurį ir liečia viena moteris. Vyras su šunimi vedliu kaire ranka liečia eksponuojamą skulptūrą, dešinėje rankoje laiko šuns pavadėlį. Netoliese stovintis kitas vyras dešine ranka liečia tą pačią skulptūrą, o kairėje rankoje laiko baltąją lazdelę. Šalia jo stovinti muziejaus gidė lankytojams kažką pasakoja. 

 

EPUB formatas – jau virtualioje bibliotekoje 

Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB) pradeda naują praktiką – nuo šiol prieinamos leidinių kopijos bus ne tik kuriamos bibliotekoje, bet ir įsigyjamos iš kitų leidėjų. LAB įsigijo 43 skaitmeninių knygų licencijas iš „Baltų lankų“ leidyklos, dalis jų – jau virtualioje bibliotekoje ELVIS! 

„Bendradarbiavimas su leidėjais mums labai prasmingas, – sako LAB direktorė Inga Davidonienė. – Per metus LAB pajėgi pritaikyti (įgarsinti ar išleisti kitais prieinamais formatais) apie 15 proc. šalyje išleidžiamos produkcijos. Įsigiję kitų leidėjų parengtą skaitmeninį turinį, nedubliuosime jų atlikto darbo ir daugiau laiko skirsime kitų leidinių pritaikymui – taip atsiras galimybė padidinti prieinamo turinio kiekį. Su leidėjais daug dirbame, siekdami didinti jų supratimą apie prieinamą turinį ir jo kūrimą, ypač leidžiant vadovėlius. Kad patys įgytume daugiau kompetencijų, pasirašėme sutartį su Italijos prieinamų knygų asociacija (Libri Italiani Accessibili, LIA) – LAB įgytas žinias perduosime Lietuvos leidėjams. Kuo daugiau prieinamos literatūros, tuo geriau skaitytojui!“ 

Iš viso į virtualią biblioteką ELVIS šiais metais bus įkelta 31 „Baltų lankų“ knyga EPUB formatu ir 12 garsinių knygų MP3 formatu. Visi leidiniai pagal licenciją virtualios bibliotekos ELVIS vartotojams bus pasiekiami dvejus metus. Iš laukiamų 43 leidinių 17 knygų jau dabar galite rasti virtualiose ELVIS lentynose. 

EPUB formato leidiniai – tai skaitmeniniai leidiniai, kurių didelis privalumas – paieška pagal skyriaus pavadinimą, frazę ar terminą, taip pat galimybė keisti teksto, paraščių dydį, atstumus tarp raidžių ir teksto eilučių bei nustatyti pageidaujamą kontrastą. EPUB leidiniai gali būti skaitomi ir balso sintezatoriumi. „Android“ arba „iOS“ įrenginiuose EPUB formato knygą galite atsidaryti su „EasyReader“ programėle, su kuria jau, greičiausiai, teko susidurti skaitant DAISY formato knygas. „Windows“ operacinei sistemai ši programa yra mokama, bet galima naudotis nemokama „Thorium“ alternatyva. Pastaroji programa suderinama su „Liepa“, tad tekstai prabils puikiai pažįstamu Reginos balsu. Jeigu Reginos balso norėtumėte klausytis ir „Android“ įrenginiuose, galite parsisiųsti mokamą skaitmeninių knygų skaityklę „Legere Reader“. EPUB formatas nėra specializuotas, tad jei knygoms skaityti esate įpratę naudoti kitas programėles, drąsiai galite ir toliau jomis naudotis. 

LAB dažnai edukuoja savo skaitytojus, tačiau šiuo atveju biblioteka nori pasimokyti iš Jūsų! Netrukus pakviesime į EPUB formato skaitymo dirbtuves, kuriose kartu atrasime, kaip prisijaukinti šį formatą, kad jis atskleistų geriausias savo savybes tiek neregių, tiek silpnaregių išmaniuosiuose įrenginiuose. O kol kas – bandykime, ieškokime, kaupkime gerąją patirtį! 

 

LAB informacija 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką