Skaitmeninis asistentas

Regimantas Ratkevičius

Pagautiems azarto: žaidimų konsolės


 

Parašas po straipsniuNaujienos, apie kurias kalbėsiu, aktualiausios bus besidomintiems kompiuteriais, technologijomis, kompiuteriniais žaidimais. Ilgą laiką šie žaidimai ir jų konsolės mums, neregiams, buvo beveik neprieinami. Žinoma, visada galima rasti šį teiginį paneigiančių pavyzdžių, kad ir daugeliui gerai žinomas žaidimas „Eurofly“. Parsisiuntęs žaidimą „Windows“ operacinėje sistemoje neregys gali savarankiškai planuoti ir atlikti skrydį, vairuoti lėktuvą. Vis dėlto, tai tik išimtys! 

Kad geriau suprastume, apie ką kalbama, pirmiausia išsiaiškinkime, kas yra žaidimų konsolė. Iš esmės, tai labai galingas kompiuteris, turintis savo operacinę sistemą, jungiamas prie televizoriaus ar monitoriaus, kurio tiesioginė paskirtis – kompiuteriniai žaidimai. Toks kompiuteris valdomas žaidimo pulteliu. Per šiuolaikines žaidimų konsoles yra galimybė naršyti internete, klausytis muzikos ar žiūrėti filmus, bet vis dėlto jų pirminė paskirtis – žaisti kompiuterinius žaidimus. Rinkoje dominuoja trys didžiausi žaidimų konsolių gamintojai: „Nintendo“, „Sony“ ir „Microsoft“. Blogiausia situacija kol kas „Nintendo“ stovykloje, jų konsolė „Nintendo Switch“ tam tikrus pritaikomumo parametrus – vaizdo didinimą ar mažinimą, spalvų inversiją – turi, bet šie pritaikymo kriterijai ne tai, ko reikia neregiams. „Microsoft“ konsolė „Xbox“ kalbėjimo funkciją turi, bet kiek ji pritaikyta neregiams – atskiras klausimas. Kiek teko domėtis, nusipirkus šią konsolę, neregiui savarankiškai susitvarkyti visus reikalingus nustatymus nėra galimybės. Jeigu kažkas padeda, sutvarko, tada, galbūt, naudotis galima. Dėl „Sony“ iki šiol situacija buvo dar įdomesnė: jų konsolė „PlayStation 4“ teksto vertimo į kalbą funkciją turėjo, bet tik produktuose, skirtuose Jungtinių Amerikos Valstijų rinkai. Europoje pirkta tokia pati konsolė šios funkcijos, deja, neturėjo. Bet štai rinkoje pasirodė „PlayStation 5“, kaip pati kompanija įvardija, revoliucinė konsolė – atnaujinta techninė, programinė įranga, įdiegta visavertė ekrano skaitymo programa. Ši konsolė gaminama dviejų modifikacijų: su kompaktinių diskų skaitytuvu ir be jo. Nusipirkus pirmąją, žaidimus galima žaisti iš disko, antruoju atveju žaidimus turėsite pirkti iš „Sony“ elektroninės parduotuvės. Bet mums turbūt svarbiausia – ekrano skaitymo programa. Įsigijęs konsolę, neregys gali savarankiškai susitvarkyti jam reikalingus nustatymus, o tada jau žaisti! 

Žaidimų kūrėjas „Naughty Dog“ pareiškė: „Mes norime, kad mūsų žaidimus galėtų žaisti visi“. Taip atsirado „The Last of Us Part II“ (liet. „Paskutinis iš mūsų“). Žaidime įgyvendintas prieinamumas visiems – turintiems regėjimo negalią, motorikos ar klausos sutrikimų. Sklando gandai, kad tobulinant šiuo aspektu bus perleista ir pirmoji žaidimo dalis, bet kol kas tai tik spėlionės. Šis žaidimas įgarsintas įvairiomis kalbomis – anglų, rusų, ispanų, italų ir kitomis. Taigi galime rinktis kalbą, ją keisti. Galima rinktis skirtingas kombinacijas, pavyzdžiui, ekrano kalba – anglų, o dialogai skamba rusiškai arba atvirkščiai. Taip pat yra daugybė kitų prieinamumo nustatymų. Žaidimas netrumpas, trunka apie 36 val., o jį žaidžiant galima užtrukti ir dvi savaites ar visą mėnesį. 

Daugiau informacijos – žaidimui skirtoje mano tinklalaidėje adresu www.regiukas.eu. 

 

Nuotrauka: Žaidimų konsolių programinės galimybės leidžia žaidimais mėgautis ir neregiams / www.pixabay.com nuotr. 

Jauno vaikino, kambaryje žaidžiančio kompiuterinius žaidimus, nuotrauka. Paauglys sėdi kambaryje ant grindų, ant kurių patiestas šviesus kilimas, priešais televizorių. Vaikinas sukryžiavęs kojas, kiek susikūprinęs ir palinkęs į kairę pusę, matomas iš nugaros. Rankose jis laiko žaidimo pultelį, kurį įnirtingai maigo abiejų rankų pirštais. Jam iš kairės ant žemės guli dar vienas žaidimo pultelis. Vaikinas vidutinio kūno sudėjimo, jo plaukai tamsūs, trumpi, jis vilki tamsius languotus marškinius ilgomis rankovėmis ir džinsus. Priešais jį, ant plačios šviesios spintelės, stovinti plačiaekranis televizorius, kuriame – vaizdo žaidimas. Televizorių supa garso kolonėlės ir dar keli prieblandoje besislepiantys daiktai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką