Redakcijos skiltis

 

 


 

Džiaugiamės pradėdami dar vienus metus drauge. Šie metai – rinkiminiai, ir besiruošdami XXXIV LASS suvažiavimui, dėliodami gaires ateities darbui, norime pasidžiaugti, kad pastaruosius ketverius metus nuosekliai dirbome visomis 2018 m. strategijoje nusimatytomis kryptimis. 

Per beveik ketverių metų laikotarpį atnaujinome ne tik LASS „veidą“ (logotipą, internetinę svetainę, įstatus), bet pasikeitė ir didelė dalis tiek respublikinio, tiek kitų centrų vadovų ir darbuotojų. Nors bemaž pusę minėto laiko praleidome karantine, atliepdami valstybės politikai, atstovaudami savo narių teisėms, stengiamės galvoti atvirai ir lanksčiai, kad organizacija tinkamiausiai funkcionuotų šiuolaikiniame pasaulyje. 

Esminis pokytis mūsų misijoje – LASS iš globėjo tampa partneriu. Iš tėvo ar pedagogo – asistentu. Iš paramos tiekėjų tampame žmogiško orumo bei teisių gynėjais, kurie supranta savo narių iššūkius, kurie dirba tam, kad jų turėtumėm kuo mažiau ir kad vertinami būtumėme kuo adekvačiau. 

Galime pasidžiaugti, kad didėja prieinamumas tiek fizinėje, tiek informacinėje aplinkoje ir apie tai šnekama vis dažniau. Kalbame ne tik apie neregių sutinkamas kliūtis, bet ir apie silpnaregių poreikius. Kasmet didėja kultūros prieinamumas, reguliariai kuriami kino filmai su garsiniu vaizdavimu. Rūpinamės, kad Lietuvoje gyvenantys neregiai turėtų kuo geresnį ir kokybiškesnį aprūpinimą technikos priemonėmis. 

Žinoma, darbų jau trečią dešimtį XXI amžiuje beskaičiuojančioje valstybėje dar yra gerokai daugiau, nei norėtumėme. Tai ir įtraukiojo švietimo kokybės klausimas, ir kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugų kokybė Lietuvoje, tiflopedagogų rengimas ir visuomenės švietimo didinimas. Bet svarbiausia, ar mes patys pasiruošę patikėti, kad esame lygiaverčiai visuomenės dalyviai? Kad turime ne džiaugtis, kai atėjęs balsuoti galiu pasitikėti draugu ir jo padedamas balsuoti, o užtikrintai žinoti, kad kaip atsakingas pilietis turiu teisę balsuoti man priimtinu būdu. Ar esu pasiruošęs suprasti, kad ne reikalaudamas, o gerbdamas kiekvieną šalia esantį ir pats galiu kažko išmokti? 

Didžiuojamės galėdami šių pokyčių mokytis drauge su jumis, kartu augti ir tvirtėti. O svarbiausia – matyti, kaip laisvėja ir stiprėja regos negalią turintys žmonės! Tad kviečiame dalyvauti LASS socialiniame gyvenime, išreikšti savo nuomonę, išsakyti poreikius ateinančio suvažiavimo sesijai, klausti ir drauge ieškoti atsakymų. 

Linkime sėkmingų ir sveikų metų! 

 

Sigitas Armonas ir Irma Jokštytė 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]