Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAndžėjus Ravanas, [email protected]

Tinkamai pritaikyta regos neįgaliesiems!


 

Parašas po straipsniuTechnologijos ir internetas – tai tarsi durys, kurios žmonėms su regos negalia atveria daugybę naujų galimybių, tačiau tik tuo atveju, jeigu interneto svetainės ir mobiliosios programėlės tinkamai pritaikytos. Teoriškai, norint padaryti savo puslapį ar aplikaciją prieinamus neįgaliesiems, visą reikalingą informaciją galima rasti internete, tiek aktualų „WCAG 2.1“ standartą, kuriame nurodoma, kokius reikalavimus turi atitikti svetainė, tiek „ARIA“ įrankius, kuriais svetainės kūrėjas gali suprogramuoti puslapį taip, kad juo būtų patogu naudotis ekrano skaitymo programos vartotojams, tačiau ir nesugadinti vizualaus dizaino. Informacijos anglų kalba labai daug, bet ji surašyta pakankamai sudėtinga terminologija ir kartais iš tikro sunku suprasti, ką reikia padaryti, kad puslapiu galėtų patogiai naudotis visi. Šiame straipsnyje pabandysime paprastai paaiškinti, į ką reikia atkreipti dėmesį pritaikant savo interneto svetainę arba kuriant ją naujai. 

 

Kontrastas 

Šis aspektas aktualus žmonėms, kurie naudojasi kompiuteriu turėdami regėjimo likutį. Pastaruoju metu puslapiuose atsirado tendencija rašyti šviesų tekstą ant šviesaus fono arba dėti užrašus ant įvairiaspalvių nuotraukų. Toks informacijos pateikimo būdas silpnaregiams yra itin nepatogus, nes mažas kontrastas tarp fono ir teksto labai apsunkina skaitymą. Internete yra daug automatinių įrankių, leidžiančių nukopijavus puslapio nuorodą patikrinti, ar jūsų pasirinktas kontrastas atitinka numatytus standartus. Kuriant ar pritaikant svetainę reikėtų pasižiūrėti, ar įrankis nemeta klaidų, bet bendriausias patarimas, tinkantis visais atvejais, vengti rašyti šviesiomis spalvomis ant šviesaus fono arba dėti šviesų tekstą ant įvairiaspalvių nuotraukų. 

 

Antraštės 

Antraštės yra vienas pagrindinių elementų, kurios supaprastina naršymą internete ekrano skaitymo programa. Jeigu svetainės struktūroje jos naudojamos, neregys iš karto gali pereiti prie pagrindinio turinio, išvengiant visų meniu punktų ir kitų svetainėje esančių elementų skaitymo. Tačiau tam, kad naršymo procesas būtų patogus, antraštės turi būti tvarkingos ir dedama informacija tinkamai suskirstoma lygiais. Iš viso egzistuoja 6 antraščių lygiai – nuo „H1“ iki „H6“. Kuo aukštesnio lygio antraštėje yra informacija, tuo ji svarbesnė puslapio lankytojams. Pavyzdžiui, į „H1“ antraštę galima dėti tekstą „Naujienos“, tada į „H2“ lygius dėti nuorodas su konkrečia naujiena, į „H3“ – nuotraukų arba vaizdo galeriją ir į „H4“ – institucijos rekvizitus. Nesvarbu, kiek lygių jūs panaudosite (dažnai svetainėse „H5“ ir „H6“ lygių net nebūna), svarbiausia renkantis lygį remtis vartotojui pateikiamos informacijos svarbos prioritetais. 

 

Nuorodos, teksto įvedimo laukai ir mygtukai 

Visi aukščiau paminėti struktūriniai elementai turi būti tinkamai užvardyti, kad vartotojui būtų aiški jų paskirtis ir funkcionalumas. Gana dažnai pasitaikanti klaida kuriant interneto svetainę – dėti ant nuorodų ar mygtukų vizualų paveiksliuką, kuris nurodo, kokią funkciją atlieka elementas. Tarkim, ant paieškos mygtuko uždedamas didinamojo stiklo grafinis elementas ir reginčiam vartotojui iš karto aišku, kad paspaudus ant jo galima atlikti paiešką. Naudotojams, kurie naršo internete naudodami ekrano skaitymo programinę įrangą, toks elementų pateikimas taip pat netrukdo, tačiau tik tuo atveju, jeigu jam be vizualaus apipavidalinimo priskiriamas tinkamas pavadinimas, pvz., „Ieškoti“. Jeigu programuotojai to nepadaro, neregys, užvedęs kursorių ties paieška sužinos tik tai, kad šioje vietoje yra mygtukas „Button“, tačiau jo funkcionalumas ar paskirtis liks neaiški. Lygiai tokia pat situacija yra su nuorodomis: tinkamai jų neužvardijus, geriausiu atveju, ką išgirs regos negalią turintis asmuo, tai simbolių ir raidžių kratinį. Panaši padėtis ir su teksto įvedimo laukais. Atliekant registraciją tam tikrame interneto puslapyje galime susidurti su situacija, kai reikia įvesti duomenis, tačiau nesuprantama, į kurį konkretų tekstinį laukelį kokią informaciją rašyti vien todėl, kad jie neturi pavadinimo. Norint išvengti visų šių nesklandumų, tereikia programuojant svetainę aiškia kalba nurodyti kiekvieno elemento paskirtį ar funkciją. Taip, reikės sugaišti šiek tiek daugiau laiko, tačiau turėsite universalų ir tvarkingą interneto svetainės projektą, kuriuo patogiai galės naudotis visi. 

 

Grafinių elementų aprašymas 

Kiekviena svetainėje esanti nuotrauka, puslapio logotipas ar kokio nors kito pobūdžio paveiksliukas turi būti aprašytas naudojant „Alt“ atributą. Priešingu atveju neregio ekrano skaitymo programa praneš, kad tam tikroje svetainės vietoje yra nuotrauka, tačiau kas joje pavaizduota bus visiškai neaišku ir vartotojas nesupras, ar jis negali perskaityti svarbios informacijos, ar konkreti nuotrauka – tiesiog puošybos elementas. Darant aprašymą taip pat nereikia suteikti per daug informacijos, jeigu ji yra nereikšminga. Tarkim puslapio logotipą galima aprašyti šitaip: „Svetainės „Mūsų žodis“ logotipas“ ir to visiškai pakanka. Analogiška situacija su naujienas iliustruojančiomis nuotraukomis: jeigu jose nėra informacijos, kuri pakeistų tekstinio turinio prasme, pakanka šabloninio aprašo „Naujienos viršelio nuotrauka“. Taip pat labai svarbu suvokti, kad toks paviršutiniškas aprašymas taip pat turi įtakos tekstinio turinio prasmės suvokimui ir ne visuomet yra tinkamas. Pavyzdžiui, skaitydami straipsnį ekrano skaitymo programa aptinkame tokį tekstą: „Pažvelgus į nuotrauką avarijos kaltininkas iš karto aiškiai matomas“. Jeigu prie teksto esanti nuotrauka bus aprašyta kaip „Straipsnį apipavidalinantis vizualas“, neregys nesupras, apie ką kalbama tekste. Tačiau jei aprašas atrodys taip: „Nuotraukoje vaizduojami 2 susidūrę automobiliai, vienas jų išvažiavęs į priešingą eismo juostą“, tuomet bus aišku, ką autorius turėjo omenyje. 

Žinoma, tai ne visi elementai, į kurios reikėtų atkreipti dėmesį, norint padaryti interneto svetainę prieinamą regos negalią turintiems asmenims, tačiau vien įgyvendinus aukščiau aprašytas rekomendacijas, jūsų puslapis pasidarys gerokai patogesnis ekrano skaitymo programą naudojantiems vartotojams. Taip pat tam tikras klaidas galima ištaisyti naudojantis automatiniais tikrinimo įrankiais, kaip pavyzdžiui: https://wave.webaim.org/. Rekomenduojame jį naudoti todėl, kad jame įvedę savo internetinio puslapio adresą, pamatysite ne vien klaidas, bet ir paaiškinimus, kokią įtaką vienoks ar kitoks nuokrypis nuo „WVAG“ standarto turi ekrano skaitymo programos naudotojams, taip pat gausite rekomendacijų, kaip tinkamai pašalinti konkretų trūkumą. Vis dėlto, jeigu norite būti visiškai tikri, kad jūsų interneto svetainė yra pritaikyta, geriausia kreiptis į žmogų, naudojantį ekrano skaitymo programą. Tokias testavimo, konsultavimo paslaugas teikia ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS). Esant poreikiui kreipkitės į mane, informacinės aplinkos prieinamumo specialistą Andžėjų Ravaną telefonu (8 604) 47467 arba elektroniniu paštu [email protected]

 

Nuotrauka: Svetainės ar mobiliosios aplikacijos kūrėjas turi programuoti taip, kad šios būtų prieinamos neįgaliesiems / www.pexabay.com nuotr. 

Nešiojamojo kompiuterio ir juo rašančio žmogaus nuotrauka. Iš arti matoma nešiojamojo kompiuterio klaviatūra ir juo rašančio žmogaus plaštakos, jos vaizduojamos iš kairiojo žmogaus šono. Kompiuterio klaviatūros mygtukai tamsūs, taip pat ir kompiuterio ekranas. Jame galima įžiūrėti daugybę baltos spalvos skaičių, bėgančių eilutėmis, panašu, kad žmogus programuoja. Dešinėje kompiuterio pusėje, ant stalo, stovi tamsus puodelis su šviesios spalvos užrašu ir šviesia rankenėle. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką